Скільки і як варити сир в домашніх умовах

як варити кисломолочний сир

Сир дуже корисний для дітей і дорослих молочний продукт, який можна самостійно зробити в домашніх умовах з кислого молока (кислого молока), головне-знати послідовність його приготування, а також скільки часу і як правильно варити сир, що і розглянемо детальніше в цій статті.

Скільки варити сир (кисле молоко для сиру)

Як такий сир (скисле молоко) не варять і тим більше не кип’ятять, а нагрівають на повільному вогні в каструлі, щоб від сироватки, що відокремилася сирна маса і стала більш пружною.

Скільки варити сир в каструлі? Сир, а точніше кефір (кисле молоко) варять всього 2-3 хвилини на слабкому вогні при температурі 70-80 градусів (не кип’ятять), після чого відразу охолоджують.

На замітку: важливо при приготуванні сиру не доводити кисле молоко до кипіння (краще в середньому до 70 градусів), так як якщо його перегріти або закип’ятити, то сир буде жорстким і буде кришитися, якщо недогріти, то складно буде відокремлювати сироватку від сиру і в результаті він може бути більш кислим.

Дізнавшись, скільки варити кисляк для сиру, розглянемо особливості його варіння в каструлі, щоб у підсумку вийшов смачний і корисний домашній сир.

Як зварити сир в домашніх умовах з простокваші (кислого молока)

Для приготування сиру нам знадобиться скисле коров’яче молоко (кисляк). Якщо є тільки свіже молоко (як домашня, так і магазинне), то з нього можна зробити кисляк всього за добу, просто поставивши в скляному посуді в теплому місці у себе вдома (візуально, коли молоко скисне, зверху буде біла маса, а знизу ємності жовтувата водичка).

Розглянемо покроково, як зробити сир з кислого молока в домашніх умовах і розглянемо, як його правильно зварити в каструлі:

Інгредієнти
Порції: +2
На порцію
Калорії: 169 ккал
Кроки
3 хвДрук
  • Для приготування сиру крім кислого також знадобляться 2 каструлі (одна буде вставлятися в іншу), марля і сито.
  • В меншу каструлю переливаємо кисляк і ставимо цю каструлю у велику за обсягом. У велику каструлю, заливаємо воду так, щоб її рівень був приблизно такий же, або трохи вище рівня кислого молока в маленькій каструлі.
  • Ставимо велику каструлю на маленький вогонь і нагріваємо, поки вода не стане гарячою (до 70-80 градусів), але не закипить, при цьому важливо весь час стежити за процесом, щоб не пропустити момент нагрівання до потрібної температури. При необхідній температурі скисле молоко вариться всього кілька хвилин, після чого його відставляють з плити і чекають, поки воно охолоне.
  • В сито кладемо марлю і в нього акуратно перекладаємо варене кисле молоко для сиру. Краї марлі пов’язуємо, після чого бажано підвісити її (наприклад, над краном в раковині), щоб з вареної кисляку стікала сироватка. На цей процес може піти не менше 6 годин (багато залишають на ніч).
  • От і все! Смачний домашній сир готовий.

На замітку: варений кисляк важливо не віджимати в ручну, а дочекатися, поки з неї стече сироватка через марлю природним способом, щоб сир вийшов смачним і потрібної консистенції. Також не можна виливати саму сироватку, а використовувати, наприклад, для приготування випічки.

У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як зварити сир з кислого молока в домашніх умовах, Ви зможете постійно самостійно готувати вдома цей корисний кисломолочний продукт для себе і своїх близьких. Свої відгуки та корисні поради, як зробити (варити) сир з кислого молока будинку, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь