Скільки і як варити восьминога?

як варити восьминога

Варене м’ясо восьминога – смачний і простий у приготуванні делікатес, який з легкістю можна зробити в домашніх умовах (наприклад, для салату), але головне знати, як його правильно варити, щоб м’ясо вийшло смачним і м’яким. У цій статті розглянемо детальніше, як і скільки варити восьминога в каструлі в домашніх умовах.

Скільки варити восьминога

Час варіння восьминога залежить від його розміру, а також від того, цілим він вариться або варять тільки щупальця. Розглянемо детальніше, скільки часу варити восьминога в каструлі на плиті:

  • Скільки варити свіжого восьминога? Свіжого восьминога великих розмірів (в середньому понад 3 кг), варять не менше 60 хвилин, а середніх розмірів 25-30 хвилин.
  • Скільки варити щупальця восьминога? Щупальця восьминога потрібно варити 7-10 хвилин до готовності.
  • Скільки варити маленьких восьминогів? Маленьких восьминогів можна зварити за 5-10 хвилин до готовності.
  • Скільки варити замороженого восьминога? Заморожених восьминогів варять стільки ж, скільки і свіжих (якщо вони не великі), великих особин краще попередньо розморозити.

На замітку: в залежності від цілей приготування восьминогів, краще віддавати перевагу маленьким особинам, так як їх швидше готувати, а м’ясо ніжніше (м’ясо великих восьминогів необхідно відбивати перед варінням, щоб воно було м’якше).

Дізнавшись, скільки хвилин варити восьминога до готовності, розглянемо далі сам процес його варіння, щоб знати, як зварити його так, щоб м’ясо було м’яким і повністю зварилося.

Як варити восьминога в каструлі

  • Інгредієнти: восьминіг свіжий, вода, сіль.
  • Загальний час приготування: 40 хвилин, час підготовки: 10 хвилин час приготування: 30 хвилин.
  • Калорійність: 164 калорії (на 100 грам продукту).
  • Кухня: Європейська. Тип страви: морепродукти. Кількість порцій: 2.

Варка свіжого восьминога – не складний процес, головне все виконувати послідовно, починаючи з його підготовки до приготування і закінчуючи самою варінням (важливо варити на середньому вогні в невеликій кількості води). Розглянемо покроково, як правильно варити восьминога в каструлі:

  1. Якщо восьминіг був заморожений, його необхідно заздалегідь розморозити (стосується особин середнього і великого розміру), при цьому краще розморожувати в загальному відділі холодильника або при кімнатній температурі.
  2. Розмороженого або свіжого восьминога необхідно підготувати до варіння: відрізати частину голови, вирізати дзьоб і очі, а також відділ з чорнилом і потрухи, після чого ретельно промити в холодній воді від слизу.
  3. У каструлю відповідного розміру заливаємо холодну воду (з розрахунку, щоб вона покривала тушку восьминога на 1-2 см) і на великому вогні доводимо до кипіння.
  4. У киплячу воду кладемо підготовленого восьминога, чекаємо повторного закипання води, зменшуємо вогонь (вода повинна злегка кипіти) і варимо під кришкою його від 25 до 60 хвилин (залежно від розміру особини).
  5. За 5 хвилин до закінчення варіння необхідно посолити воду за смаком.
  6. Наприкінці варіння перевіряємо восьминога на готовність, каструлю відставляємо з вогню і даємо тушці охолонути у воді, щоб м’ясо було більш ніжним і соковитим.

На замітку: готовність м’яса восьминога легко перевірити за допомогою зубочистки, якщо воно легко проколюється, значить зварилося.

Як варити заморожених маленьких восьминогів

На відміну від великого восьминога, маленьких (бебі) варити ще простіше, при цьому, якщо вони заморожені, їх не обов’язково розморожувати перед варінням (час варіння не змінюється). Розглянемо докладніше, як зварити маленьких заморожених восьминогів в каструлі:

  1. В каструлю, заливаємо холодну воду, додаємо сіль за смаком і доводимо до кипіння на великому вогні.
  2. У закипілу воду акуратно занурюємо заморожених маленьких восьминіжок, чекаємо поки вода закипить повторно, після чого зменшуємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і варимо восьминогів 5-10 хвилин (в середньому 7 хвилин).
  3. Каструлю з готовими вареними восьминогами залишаємо з вогню і даємо їм охолонути у воді протягом 15-20 хвилин, після чого воду зливаємо і використовуємо їх для приготування інших страв.

У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, скільки часу і як варити восьминогів, Ви зможете швидко і смачно приготувати їх в домашніх умовах для використання в багатьох стравах з морепродуктів. Свої відгуки та корисні поради, як зварити восьминога м’яким в каструлі, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Інгредієнти
Порції: +2
На порцію
Калорії: 164 ккал
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь