Смачні та прості страви з горбуші

Час приготування: 60 хв

Горбуша — улюблена багатьма червона риба. Страви з неї недорогі і завжди смачні. Пропонуємо прості рецепти з фото приготування страв з горбуші: смаженої шматочками, солоної, у формі котлет і запіканок та інші.

Горбуша під сиром в духовці

Риба, запечена з помідорами під сиром у духовці, — нескладне блюдо. В результаті готова горбуша виходить смачною, ніжною і ароматною.

Інгредієнти:

  • горбуша — 1 рибка;
  • сир — 150 г;
  • помідори — 2 шт.;
  • сметана — 200 г;
  • часник — 4 зубчики;
  • прованські трави — 1 ч. л.;
  • сіль, мелений перець за смаком.

Приготування:

  • Рибу відокремити від хребта і дістати всі кісточки. Кожне філе розрізати на порційні шматки.

  • Підготовлену горбушу викласти у термостійку форму шкірою вниз. Посолити і поперчити за смаком.

  • Розсипати прованські трави.

  • Помідори нарізати кільцями.

  • Сир натерти середньою соломкою.
  • В ємність зі сметаною додати пропущений через прес часник, розмішати соус.

  • Добре змастити рибу сметаною з часником.

  • Зверху викласти кружальця помідорів. Знову просочити соусом.

  • У форму додати приблизно 100 мл холодної води, щоб риба не підгоріла.
  • Засипати сиром.

  • Накрити фольгою і прибрати в духовку на 20-30 хвилин при 200 градусах.

Викласти на тарілку. Прикрасити свіжими овочами, зеленню і подати до столу. Горбуша просто тане у роті.

Горбуша смажена

Пропонуємо розглянути унікальний, простий і смачний рецепт з фото приготування смаженого страви з горбуші. Родзинка — в молоці.

Інгредієнти:

  • горбуша — 1 кг;
  • молоко — 300-400 мл;
  • сіль, мелений перець за смаком;
  • борошно — 200 г;
  • рослинна олія — 50 мл

Приготування:

  • Горбушу почистити, порізати на порційні шматки і викласти в глибоку тарілку.

  • Залити молоком і залишити на 2 години, на кухонному столі. Час від часу шматочки потрібно перевертати.

  • Злити молоко, промити рибу холодною водою. Поперчити і посолити кожну скибочку.
  • Борошно висипати на плоску тарілку і додати до неї 1 ч. л. солі, перемішати.

  • Рибку обваляти з усіх сторін в борошняній паніровці.
  • Викласти горбушу в розпечене масло і обсмажити з усіх боків на помірному вогні до рум’яної скоринки.

  • Готову смажену горбушу викласти на тарілку. Можна подати з гарніром або овочевим салатом.

Горбуша під овочевою шубкою

Це ніжне блюдо з горбуші, яке готується за простим і смачним рецептом з фото. Шматочки риби запікаються в духовці під овочевою шубкою.

Інгредієнти:

  • філе риби без шкіри — 750 г;
  • сіль, мелений перець за смаком;
  • морква — 150 г;
  • цибуля-ріпка — 150 г;
  • рослинна олія — 50 мл;
  • сир — 150 р.

Приготування:

  • Першим ділом на розпечену сковороду викласти нарізану дрібними кубиками цибулю. Обсмажувати до золотистого кольору.
  • Потім додати в нього нашатковану соломкою моркву. Обсмажити до готовності.

  • Овочі трохи посолити, поперчити за смаком. Викласти в глибоку миску, остудити і змішати з натертим сиром.

  • Деко застелити фольгою і викласти на нього рибу.

  • Злегка посолити, поперчити шматочки.
  • Зверху зробити «подушку» з суміші овочів та сиру.

  • Поставити в духовку. Запікати при 180-190 градусах 10-15 хвилин, так як начинка повністю готова.

Готова горбуша виходить соковитою, ніжною і дуже смачною.

Тушкована горбуша на сковороді

Риба прекрасно підходить для гасіння, так як за смаком вона трохи суховата. Для приготування потрібно мінімум компонентів — риба, овочі і майонез. Простий і смачний рецепт з фото приготування другої страви з горбуші – далі.

Інгредієнти:

  • горбуша — 1,5 кг;
  • цибуля-ріпка — 3 шт.;
  • морква -1 шт;
  • майонез — 200 мл;
  • сіль, мелений перець за смаком;
  • приправа для риби — 1 ч. л.;
  • лавровий лист — 3 шт.;
  • рослинна олія — 30 мл;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • вода — 400 мл

Приготування:

  • Рибу підготувати — очистити, видалити кістки і розрізати на порційні шматки. У сковороді розігріти рослинну олію. Викласти горбушу шкірою вниз.

  • Обсмажити з 2 сторін по 2-3 хвилини. В іншому випадку в процесі гасіння скибочки можуть розвалитися.

  • Нарізати цибулю кубиками.

  • Натерти на крупній тертці моркву.
  • У глибокій сковороді розігріти рослинну олію. Викласти підготовлені цибулю і моркву. Обсмажують до рум’яного кольору, час від часу перемішуючи.

  • На готові овочі викласти обсмажені шматочки горбуші. Залити склянкою води. Додати майонез. Посипати приправою для риби. Залити ще однією склянкою води.

  • Закрити сковороду кришкою і тушкувати 15 хвилин на середньому вогні.
  • Потім посолити і поперчити за смаком. Викласти лавровий лист, після чого продовжити гасіння ще 5-10 хвилин.

  • Смачніше всього рибу подавати до відвареної картоплі або пюре. Горбуша виходить дуже соковитою, ніжною.

Рибний суп

З горбуші можна приготувати не тільки закуски, салати і другі страви, але смачний і ароматний суп. Він виходить нітрохи не гірше, ніж з сьомги або форелі, а рецепт з фото першого страви з горбуші гранично простий.

Інгредієнти:

  • горбуша — 800 г;
  • морква — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • сіль, мелений перець за смаком;
  • картопля — 500 г;
  • зелений кріп, цибулю або петрушка — 70 г;;
  • рис пропарений — 50-70 г;
  • лавровий лист — 1-2 шт.;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Відрізати голову У риби, видалити луску. Промити і розрізати на порційні шматки.
  • Викласти горбушу в глибоку каструлю. Залити холодною водою. Поставити на плиту. З моменту закипання зменшити нагрів і варити 40 хвилин.

  • Очищену моркву нашаткувати соломкою.

  • Цибулю нарізати дрібними кубиками.
  • Картоплю нарізати середніми кубиками, а після промити і залити холодною водою.

  • Під час варіння бульйону на поверхні буде з’являтися піна, яку потрібно своєчасно прибирати. Через 40 хвилин горбуша звариться і буде смачний, ароматний бульйон.
  • Дістати шматочки риби. Процідити рідину через дрібне сито.

  • У чистий, світлий бульйон додати рис, розмішати і поставити на вогонь.
  • Поки вариться крупа, горбушу обробити. Можна розрізати на частини або розділити руками.

  • На сковороду налити оливкову олію, розігріти. Викласти моркву і цибулю. Розмішати, обсмажувати до готовності.
  • Як тільки рис зварився, викласти в каструлю овочеву засмажку. Відправити картоплю, перемішати.

  • У суп додати неповну ложку солі, кілька лаврових листочків, чорний запашний перець і перемішати. Варити до готовності картоплі.
  • У самому кінці варіння покласти дрібно посічену зелень. Розмішати, прогріти 3 хвилини і прибрати з плити.

  • Юшка готова. Залишилося витримати її під закритою кришкою на столі 15 хвилин і можна розливати по порційних тарілках.

Горбуша в клярі

Страва з горбуші готується простим і смачним рецептом з фото. Рибку можна подавати як гаряче разом з гарніром або у вигляді холодної закуски.

Інгредієнти:

  • горбуша — 500 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • сіль, мелений перець за смаком;
  • майонез — 3 ст. л.;
  • масло рослинне — 50 мл;
  • борошно вищого сорту — 1,5 ст. л.

Приготування:

  • У відповідну тару вбити яйце. Трохи посолити і поперчити за смаком. Потім додати майонез.

  • При частому помішуванні ввести муку. Збити віночком до однорідної консистенції.

  • Рибу очистити від луски, плавників і нутрощів. Нарізати на шматки товщиною 5 див. Обсушити паперовими серветками і трохи посолити.

  • Кожен рибний шматочок умочити в отриманий кляр. Обсмажити на розпеченому маслі з 2 боків до появи рум’яної скоринки.

Горбуша по-царськи

Дивовижний рецепт з фото приготування простого і смачної страви з горбуші. Наявність соусу і овочів дозволяють отримати цікаве і смачне гаряче.

Інгредієнти:

  • горбуша (філе без шкіри і кісток) — 0,4 кг;
  • лимонний сік — 1 ст. л.;
  • цибуля-ріпка — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • сметана — 2 ст. л.;
  • йогурт без ароматизаторів і барвників — 2 ст. л.;
  • кукурудзяний крохмаль — 1 ч. л.;
  • хрін столовий — 1-3 ч. л.;
  • сир — 50 г;
  • сіль, мелений перець за смаком.

Приготування:

  • Підготовлене філе нарізати середніми кубиками. Трохи посолити і скропити лимонним соком. Розмішати і залишити в сторону на декілька хвилин маринуватися.

  • На розігріту сковороду вилити олію. Викласти на неї нашатковану кубиками цибулю. Обсмажувати до повної прозорості і невеликий золотистої скоринки.

  • По готовності додати до нього натерту соломкою моркву. При частому помішуванні смажити до готовності.
  • Сметану з’єднати з натуральним йогуртом в глибокій чашці. Додати кукурудзяний крохмаль. Відправити хрін, сіль і мелений перець, перемішати.

  • До замаринованої риби викласти обсмажені овочі.
  • Вилити соус, розмішати.

  • Викласти суміш в порційні форми для випікання.

  • Зверху посипати тертим сиром. Поставити в духовку, запікати при 190 градусах 15-20 хвилин.

Ось таке смачне, ароматне і ніжне гаряче вийшло. Обов’язково спробуйте його зробити і здивувати рідних.

Риба під цитрусовим соусом

Кухню переповнить яскравий аромат цитрусових, якщо приготувати смачне і просте блюдо з горбуші за цим рецептом з фото. Гаряче виходить дуже оригінальним.

Інгредієнти:

  • горбуша — 800-900 г;
  • апельсин — 1 шт.;
  • лимон — ½ шт;
  • олія оливкова — 2 ст. л.;
  • базилік сухий — 1 ч. л.;
  • сіль, мелений перець за смаком.

Приготування:

  1. Почистити рибу: видалити голову, плавники, луску. Нарізати порційними шматочками товщиною близько 2,5 див.
  2. Тепер потрібно приготувати соус. З’єднати 2 ст. л оливкової олії з сушеним базиліком, меленим перцем і сіллю. Все розтерти ложкою для посилення аромату сухої трави.
  3. Натерти дрібно цедру апельсина. Вичавити сік 1 апельсина і ½ лимона. В отриману масляну суміш вилити апельсиновий і лимонний сік. Викласти цедру, ретельно розмішати.
  4. Залити рибу готовим соусом. Залишити маринуватися на 10 хвилин.
  5. Фольгу розрізати на квадрати. Викласти на них рибу і полити трохи маринадом. Щільно загорнути і розмістити на листі.
  6. Запікати в духовці при 200 градусах 20 хвилин.
  7. Викласти рибу на порційну тарілку. Розкрити фольгу і подати до столу. Для прикраси можна використовувати часточки лимона, а також дрібно січену зелень.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь