Горбуша — улюблена багатьма червона риба. Страви з неї недорогі і завжди смачні. Пропонуємо прості рецепти з фото приготування страв з горбуші: смаженої шматочками, солоної, у формі котлет і запіканок та інші.
Горбуша під сиром в духовці
Риба, запечена з помідорами під сиром у духовці, — нескладне блюдо. В результаті готова горбуша виходить смачною, ніжною і ароматною.
Інгредієнти:
- горбуша — 1 рибка;
- сир — 150 г;
- помідори — 2 шт.;
- сметана — 200 г;
- часник — 4 зубчики;
- прованські трави — 1 ч. л.;
- сіль, мелений перець за смаком.
Приготування:
- Рибу відокремити від хребта і дістати всі кісточки. Кожне філе розрізати на порційні шматки.
- Підготовлену горбушу викласти у термостійку форму шкірою вниз. Посолити і поперчити за смаком.
- Розсипати прованські трави.
- Помідори нарізати кільцями.
- Сир натерти середньою соломкою.
- В ємність зі сметаною додати пропущений через прес часник, розмішати соус.
- Добре змастити рибу сметаною з часником.
- Зверху викласти кружальця помідорів. Знову просочити соусом.
- У форму додати приблизно 100 мл холодної води, щоб риба не підгоріла.
- Засипати сиром.
- Накрити фольгою і прибрати в духовку на 20-30 хвилин при 200 градусах.
Викласти на тарілку. Прикрасити свіжими овочами, зеленню і подати до столу. Горбуша просто тане у роті.
Горбуша смажена
Пропонуємо розглянути унікальний, простий і смачний рецепт з фото приготування смаженого страви з горбуші. Родзинка — в молоці.
Інгредієнти:
- горбуша — 1 кг;
- молоко — 300-400 мл;
- сіль, мелений перець за смаком;
- борошно — 200 г;
- рослинна олія — 50 мл
Приготування:
- Горбушу почистити, порізати на порційні шматки і викласти в глибоку тарілку.
- Залити молоком і залишити на 2 години, на кухонному столі. Час від часу шматочки потрібно перевертати.
- Злити молоко, промити рибу холодною водою. Поперчити і посолити кожну скибочку.
- Борошно висипати на плоску тарілку і додати до неї 1 ч. л. солі, перемішати.
- Рибку обваляти з усіх сторін в борошняній паніровці.
- Викласти горбушу в розпечене масло і обсмажити з усіх боків на помірному вогні до рум’яної скоринки.
- Готову смажену горбушу викласти на тарілку. Можна подати з гарніром або овочевим салатом.
Горбуша під овочевою шубкою
Це ніжне блюдо з горбуші, яке готується за простим і смачним рецептом з фото. Шматочки риби запікаються в духовці під овочевою шубкою.
Інгредієнти:
- філе риби без шкіри — 750 г;
- сіль, мелений перець за смаком;
- морква — 150 г;
- цибуля-ріпка — 150 г;
- рослинна олія — 50 мл;
- сир — 150 р.
Приготування:
- Першим ділом на розпечену сковороду викласти нарізану дрібними кубиками цибулю. Обсмажувати до золотистого кольору.
- Потім додати в нього нашатковану соломкою моркву. Обсмажити до готовності.
- Овочі трохи посолити, поперчити за смаком. Викласти в глибоку миску, остудити і змішати з натертим сиром.
- Деко застелити фольгою і викласти на нього рибу.
- Злегка посолити, поперчити шматочки.
- Зверху зробити «подушку» з суміші овочів та сиру.
- Поставити в духовку. Запікати при 180-190 градусах 10-15 хвилин, так як начинка повністю готова.
Готова горбуша виходить соковитою, ніжною і дуже смачною.
Тушкована горбуша на сковороді
Риба прекрасно підходить для гасіння, так як за смаком вона трохи суховата. Для приготування потрібно мінімум компонентів — риба, овочі і майонез. Простий і смачний рецепт з фото приготування другої страви з горбуші – далі.
Інгредієнти:
- горбуша — 1,5 кг;
- цибуля-ріпка — 3 шт.;
- морква -1 шт;
- майонез — 200 мл;
- сіль, мелений перець за смаком;
- приправа для риби — 1 ч. л.;
- лавровий лист — 3 шт.;
- рослинна олія — 30 мл;
- лавровий лист — 2 шт.;
- вода — 400 мл
Приготування:
- Рибу підготувати — очистити, видалити кістки і розрізати на порційні шматки. У сковороді розігріти рослинну олію. Викласти горбушу шкірою вниз.
- Обсмажити з 2 сторін по 2-3 хвилини. В іншому випадку в процесі гасіння скибочки можуть розвалитися.
- Нарізати цибулю кубиками.
- Натерти на крупній тертці моркву.
- У глибокій сковороді розігріти рослинну олію. Викласти підготовлені цибулю і моркву. Обсмажують до рум’яного кольору, час від часу перемішуючи.
- На готові овочі викласти обсмажені шматочки горбуші. Залити склянкою води. Додати майонез. Посипати приправою для риби. Залити ще однією склянкою води.
- Закрити сковороду кришкою і тушкувати 15 хвилин на середньому вогні.
- Потім посолити і поперчити за смаком. Викласти лавровий лист, після чого продовжити гасіння ще 5-10 хвилин.
- Смачніше всього рибу подавати до відвареної картоплі або пюре. Горбуша виходить дуже соковитою, ніжною.
Рибний суп
З горбуші можна приготувати не тільки закуски, салати і другі страви, але смачний і ароматний суп. Він виходить нітрохи не гірше, ніж з сьомги або форелі, а рецепт з фото першого страви з горбуші гранично простий.
Інгредієнти:
- горбуша — 800 г;
- морква — 2 шт.;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- сіль, мелений перець за смаком;
- картопля — 500 г;
- зелений кріп, цибулю або петрушка — 70 г;;
- рис пропарений — 50-70 г;
- лавровий лист — 1-2 шт.;
- оливкова олія.
Приготування:
- Відрізати голову У риби, видалити луску. Промити і розрізати на порційні шматки.
- Викласти горбушу в глибоку каструлю. Залити холодною водою. Поставити на плиту. З моменту закипання зменшити нагрів і варити 40 хвилин.
- Очищену моркву нашаткувати соломкою.
- Цибулю нарізати дрібними кубиками.
- Картоплю нарізати середніми кубиками, а після промити і залити холодною водою.
- Під час варіння бульйону на поверхні буде з’являтися піна, яку потрібно своєчасно прибирати. Через 40 хвилин горбуша звариться і буде смачний, ароматний бульйон.
- Дістати шматочки риби. Процідити рідину через дрібне сито.
- У чистий, світлий бульйон додати рис, розмішати і поставити на вогонь.
- Поки вариться крупа, горбушу обробити. Можна розрізати на частини або розділити руками.
- На сковороду налити оливкову олію, розігріти. Викласти моркву і цибулю. Розмішати, обсмажувати до готовності.
- Як тільки рис зварився, викласти в каструлю овочеву засмажку. Відправити картоплю, перемішати.
- У суп додати неповну ложку солі, кілька лаврових листочків, чорний запашний перець і перемішати. Варити до готовності картоплі.
- У самому кінці варіння покласти дрібно посічену зелень. Розмішати, прогріти 3 хвилини і прибрати з плити.
- Юшка готова. Залишилося витримати її під закритою кришкою на столі 15 хвилин і можна розливати по порційних тарілках.
Горбуша в клярі
Страва з горбуші готується простим і смачним рецептом з фото. Рибку можна подавати як гаряче разом з гарніром або у вигляді холодної закуски.
Інгредієнти:
- горбуша — 500 г;
- яйце — 1 шт.;
- сіль, мелений перець за смаком;
- майонез — 3 ст. л.;
- масло рослинне — 50 мл;
- борошно вищого сорту — 1,5 ст. л.
Приготування:
- У відповідну тару вбити яйце. Трохи посолити і поперчити за смаком. Потім додати майонез.
- При частому помішуванні ввести муку. Збити віночком до однорідної консистенції.
- Рибу очистити від луски, плавників і нутрощів. Нарізати на шматки товщиною 5 див. Обсушити паперовими серветками і трохи посолити.
- Кожен рибний шматочок умочити в отриманий кляр. Обсмажити на розпеченому маслі з 2 боків до появи рум’яної скоринки.
Горбуша по-царськи
Дивовижний рецепт з фото приготування простого і смачної страви з горбуші. Наявність соусу і овочів дозволяють отримати цікаве і смачне гаряче.
Інгредієнти:
- горбуша (філе без шкіри і кісток) — 0,4 кг;
- лимонний сік — 1 ст. л.;
- цибуля-ріпка — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- сметана — 2 ст. л.;
- йогурт без ароматизаторів і барвників — 2 ст. л.;
- кукурудзяний крохмаль — 1 ч. л.;
- хрін столовий — 1-3 ч. л.;
- сир — 50 г;
- сіль, мелений перець за смаком.
Приготування:
- Підготовлене філе нарізати середніми кубиками. Трохи посолити і скропити лимонним соком. Розмішати і залишити в сторону на декілька хвилин маринуватися.
- На розігріту сковороду вилити олію. Викласти на неї нашатковану кубиками цибулю. Обсмажувати до повної прозорості і невеликий золотистої скоринки.
- По готовності додати до нього натерту соломкою моркву. При частому помішуванні смажити до готовності.
- Сметану з’єднати з натуральним йогуртом в глибокій чашці. Додати кукурудзяний крохмаль. Відправити хрін, сіль і мелений перець, перемішати.
- До замаринованої риби викласти обсмажені овочі.
- Вилити соус, розмішати.
- Викласти суміш в порційні форми для випікання.
- Зверху посипати тертим сиром. Поставити в духовку, запікати при 190 градусах 15-20 хвилин.
Ось таке смачне, ароматне і ніжне гаряче вийшло. Обов’язково спробуйте його зробити і здивувати рідних.
Риба під цитрусовим соусом
Кухню переповнить яскравий аромат цитрусових, якщо приготувати смачне і просте блюдо з горбуші за цим рецептом з фото. Гаряче виходить дуже оригінальним.
Інгредієнти:
- горбуша — 800-900 г;
- апельсин — 1 шт.;
- лимон — ½ шт;
- олія оливкова — 2 ст. л.;
- базилік сухий — 1 ч. л.;
- сіль, мелений перець за смаком.
Приготування:
- Почистити рибу: видалити голову, плавники, луску. Нарізати порційними шматочками товщиною близько 2,5 див.
- Тепер потрібно приготувати соус. З’єднати 2 ст. л оливкової олії з сушеним базиліком, меленим перцем і сіллю. Все розтерти ложкою для посилення аромату сухої трави.
- Натерти дрібно цедру апельсина. Вичавити сік 1 апельсина і ½ лимона. В отриману масляну суміш вилити апельсиновий і лимонний сік. Викласти цедру, ретельно розмішати.
- Залити рибу готовим соусом. Залишити маринуватися на 10 хвилин.
- Фольгу розрізати на квадрати. Викласти на них рибу і полити трохи маринадом. Щільно загорнути і розмістити на листі.
- Запікати в духовці при 200 градусах 20 хвилин.
- Викласти рибу на порційну тарілку. Розкрити фольгу і подати до столу. Для прикраси можна використовувати часточки лимона, а також дрібно січену зелень.