- Сьомга, запечена в духовці на подушці з фенхелю та лимона
- Сьомга, запечена з вершковим сиром
- Сьомга з помідорами і спеціями в духовці
- Сьомга в соєвому соусі
- Сьомга у вершковому соусі
- Сьомга під сирною шубкою
- Сьомга в простому маринаді, запечена у човниках з фольги
- Соковита сьомга з овочами в духовці
- Ресторанний рецепт запеченої в духовці сьомги
- Сьомга цілком у духовці на травах
- Інгредієнти:
Щоб дізнатися, як приготувати сьомгу на свято або для живлення в будні дні, скористаємося докладним описом найкращих рецептів. Риба вийде соковитою і м’якою.
Сьомга, запечена в духовці на подушці з фенхелю та лимона
З простого покрокового рецепта дізнаємося, як смачно приготувати сьомгу в духовці, щоб блюдо вийшло соковитим і м’яким.
Інгредієнти:
- сьомга – 500 г;
- корінь фенхелю – 1 шт.;
- лимон – 2 шт.;
- черрі – 2 ст.;
- маслини – 1 ст.;
- херес або біле сухе вино – 8 ч. л.;
- масло вершкове – 60 г;
- сіль, перець, пряні трави.
Приготування:
- Підготовлене філе сьомги нарізаємо невеликими порційними шматочками, солимо, посипаємо перцем і пряними травами.
- Готуємо «подушку», нарізавши фенхель півкільцями і розклавши по заздалегідь приготовленим великим смужкам пергаменту.
- Зверху на фенхель укладаємо гуртки лимона, саму рибу і зверху знову цитрус. Поруч укладаємо помідори і маслини, поділивши всі кількість на рівні частини за кількістю порційних шматків сьомги.
- Збризкуємо кожну порцію сухим вином, звертаємо конвертом, щільно закрутити краю.
- Запікаємо сьомгу в духовці при 230 °С протягом 10-15 хвилин. Подаємо до столу в гарячому вигляді, поклавши на тарілку прямо в паперовому конверті.
Сьомга, запечена з вершковим сиром
Скориставшись перевіреним рецептом, дізнаємося, як приготувати сьомгу в духовці, щоб вона вийшла соковитою і м’якою.
Інгредієнти:
- філе сьомги – 2 шт.;
- сир вершковий – 200 г;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- гриби – 200 г;
- шпинат за смаком;
- масло рослинне – 1 ч. л.;
- сіль.
Приготування:
- Цибулю нарізаємо четвертинками кілець, обсмажуємо разом з подрібненим часником і нарізаними пластинами грибами.
- На підготовлений порційний шматок філе сьомги, посипаний сіллю, викладаємо вершковий сир і злегка остигнула грибну суміш.
- Закриваємо всі промитими листям шпинату і другим шматком риби, укладаємо у форму для випікання.
- Форму ставимо в духовку, розігріту до 180-190 °С на 40 хвилин. Через 35 хвилин кришку можна зняти, температуру збільшити. Також при бажанні на цьому етапі можна посипати рибу натертим твердим сиром.
Сьомга з помідорами і спеціями в духовці
Соковитою і м’якою виходить сьомга в духовці, якщо приготувати її так, як описано в цьому простому перевірений рецепт з покроковими фото.
Інгредієнти:
- філе сьомги без шкіри – 2 стейка;
- олія оливкова для змащування риби;
- помідори на смак;
- цибуля синя – 1 шт.;
- лимонний сік – 2 ст. л.;
- чебрець, орегано, інші улюблені пряні трави;
- сіль, перець, спеції.
Приготування:
- Стейки присолюємо, посипаємо спеціями і ділимо навпіл, залишаємо на 20-30 хвилин промаринуватися.
- В приготовані форми з фольги укладаємо по одному шматочку риби, попередньо змастивши кожен оливковою олією.
- У підходящій ємності змішуємо наповнювач для риби, що складається з шматочків помідорів і дрібно нарізаного лука. В овочеву суміш додаємо пряні трави і улюблені спеції, ще раз грунтовно все вимішуємо.
- Розкладаємо наповнювач за формами з рибою з фольги, щільно закриваємо і відправляємо в духовку, розігріту до 200 °С, на 25-30 хвилин.
Сьомга в соєвому соусі
Приготувати сьомгу соковитою і м’якою, як в ресторані, можна в духовці за дуже простим рецептом з мінімальною кількістю інгредієнтів.
Інгредієнти:
- філе сьомги на 4 порції;
- соєвий соус – 1/3 ст.;
- цукор – 2 ч. л.;
- вода – ½ ст.;
- олія оливкова за смаком;
- часник – 3 зубчики;
- лимонний сік.
Приготування:
- Для приготування сьомги по цьому рецепту змішуємо в підходящій ємності, що дозволяє вмістити всю рибу з маринаду, соєвий соус, воду, цукор і подрібнений або пропущений під пресом часник.
- Сіль в маринад не додаємо, враховуючи високу ступінь солоності соєвого соусу. Викладаємо сюди підготовлені порційні шматки сьомги.
- Залишаємо рибу в маринаді на 3-4 години в прохолодному місці, однак краще, щоб вона маринувалася всю ніч.
- Укладаємо рибні стейки на деко з фольгою (сформувавши невеликі бортики), зверху наливають невелику кількість маринаду.
- Відправляємо рибу в духовку, розігріту до 220 °С, на 15 хвилин, полив лимонним соком.
Подаємо смачну соковиту і неймовірно апетитну рибу з будь-яким гарніром або овочевою нарізкою.
Сьомга у вершковому соусі
Дуже смачною, соковитою і м’якою виходить сьомга, приготовлена в духовці у вершковому соусі, як описано в класичному рецепті цієї страви.
Інгредієнти:
- сьомга – 2 стейка;
- вершки – 300 мл;
- яєчні жовтки – 3 шт.;
- гірчиця – 2 ч. л.;
- базилік сушений – 1 ч. л.;
- розмарин – гілочка;
- сіль, перець, приправи до риби.
Приготування:
- Рибні стейки перетворюємо на порційні шматки, прибравши кістки і хребет. Отримавши 4 порційні шматки риби, промиваємо їх, обсушуємо, натираємо сумішшю солі, перцю і приправи.
- Викладаємо шматки філе сьомги в змащену маслом форму, залишаємо на 20-30 хвилин при кімнатній температурі.
- За цей час встигаємо приготувати вершковий соус, змішавши вершки з яєчними жовтками і гірчицею.
- Прогрів духовку до 200 °С, встановлюємо в неї форму з сьомгою, залитої вершковим соусом. Зверху кладемо гілочку розмарину.
Запікаємо рибу 20-25 хвилин, подаємо з будь-яким гарніром, наприклад, відвареної в мундирі молодою картоплею.
Сьомга під сирною шубкою
Як ще більш смачною, соковитою і м’якою можна приготувати сьомгу в духовці? За рецептом з сиром і майонезом.
Інгредієнти:
- філе сьомги;
- моцарелла;
- сир голландський;
- майонез;
- цибуля;
- гірчиця зернова;
- сік лимона;
- кріп для подачі;
- сіль, перець.
Приготування:
- Кількісний склад інгредієнтів вибираємо згідно своїм перевагам, створюючи блюдо, максимально наближене до власного смаку.
- Підготовлене рибне філе викладаємо на змащене пергамент, покладений на деко, солимо, посипаємо чорним меленим перцем або сумішшю перців, залишаємо мінімум на 10 хвилин.
- Тонко нарізану півкільцями цибулю змішуємо з майонезом і лимонним соком, викладаємо поверх рибного філе.
- Зверху кладемо гірчицю і рясно посипаємо все сумішшю натертих сирів.
- Відправляємо в духовку при 200 °С, на 15 хвилин.
- Готову запечену сьомгу посипаємо подрібненою зеленню, залишаємо трохи охолонути.
- Нарізаємо рибний делікатес на порційні шматки, подаємо до столу з будь-яким гарніром.
Сьомга в простому маринаді, запечена у човниках з фольги
Отримати сьомгу соковитою і м’якою, буквально тане в роті, зовсім необов’язково використовувати велику кількість інгредієнтів, головне – дотримуватися секрети її приготування в духовці.
Інгредієнти:
- стейки сьомги (форелі) – 3 шт.;
- олія оливкова – 2 ст. л.;
- сіль, перець;
- соєвий соус – 50 мл;
- лимон – ½ шт.
Приготування:
- Стейки сьомги промиваємо й обсушуємо, поливаємо соком лимона, солимо, перчимо. Змащуємо поверхні риби оливковою олією, використовуючи кулінарний пензлик.
- Підготувавши стейки з двох сторін, укладаємо їх у човники з фольги, залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі. Для виготовлення човників складаємо фольгу вдвічі, з кожного краю робимо по два-три підгину, надаємо форму.
- Встановлюємо човники з рибою на деко або у форму для запікання, ставимо в духовку на 15 хвилин при 200 °С.
- Дістаємо деко з рибою, змащуємо соєвим соусом, знову ставимо в духовку при тій же температурі ще на 10 хвилин.
- Подаємо смачну соковиту сьомгу прямо у човниках з фольги з будь-яким гарніром і овочами.
Соковита сьомга з овочами в духовці
Ще один секрет того, як приготувати сьомгу в духовці, щоб вона була соковитою і м’якою, можна дізнатися з простого рецепту.
Інгредієнти:
- філе сьомги – 500 г;
- картопля молода 300 г;
- зелена спаржа – 300 г;
- черрі – дві довгі гілочки;
- кріп, петрушка;
- часник за смаком;
- лимон;
- масло вершкове за смаком;
- олія оливкова – 2 ст. л.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Дві половинки філе сьомги на шкірі укладаємо на лист пергаменту, солимо, перчимо. Поки риба маринується в солі і перці, готуємо всі овочі.
- На одну з половин філе сьомги укладаємо шарами пластинки часнику, зелень, гуртки лимона, шматочки вершкового масла.
- Закриваємо зверху другою половиною філе, поєднуючи тонку бік з товстою. Туго зав’язуємо рибне філе з начинкою, як буженину.
- Підготовлене філе сьомги укладаємо на деко, застелене листом пергаменту, поруч маємо овочі: нарізаний тонкими кружальцями картоплю і спаржу. Овочі попередньо солимо, перчимо і поливаємо оливковою олією.
- Також укладаємо на деко промиті заздалегідь гілочки з помідорами черрі.
- Запікаємо неймовірно апетитну кулінарну композицію при 220 °С протягом 30 хвилин.
З риби зрізаємо нитки, нарізаємо м’ясо порційними шматками, подаємо до столу, розклавши по тарілках і запечені овочі.
Ресторанний рецепт запеченої в духовці сьомги
Приготувати сьомгу в духовці, щоб вона вийшла соковитою і м’якою, як в ресторані, можна по одному з простих перевірених рецептів.
Інгредієнти:
- філе сьомги – 1,5 кг;
- сир – 200 г;
- майонез – 6 ст. л.;
- часник – 6 зубчиків;
- кріп, зелена цибуля – невеликий пучок;
- сіль, перець.
Приготування:
- Підготовлене філе сьомги викладаємо на деко або форму для запікання, солимо, перчимо, залишаємо на 10-15 хвилин.
- У майонез викладаємо подрібнений часник, дрібно нарізані цибулю і кріп, вливаємо лимонний сік, все грунтовно перемішуємо до однорідності.
- Викладаємо приготований соус на рибне філе.
- Рясно посипаємо натертим сиром. Відправляємо сьомгу в духовку, розігріту до 200 °С, на 25-30 хвилин.
- Подавати до столу можна цілим ефектним шматком або нарізавши на більш дрібні.
Сьомга цілком у духовці на травах
Приготувати сьомгу соковитою і м’якою можна, якщо запекти її в духовці цілком, загорнувши у фольгу з травами, часником і лимоном?
Інгредієнти:
- сьомга ціла;
- часник – 1 головка;
- лимони – 3 шт.;
- сіль, перець;
- зірочки бадьяна;
- перець горошком;
- оливкова олія;
- лавровий лист.
Трави свіжі:
- шавлія;
- базилік;
- стебла лимонного сорго;
- розмарин.
Приготування:
- Краще придбати сьомгу, вже почищену від луски і нутрощів, щоб прискорити і полегшити приготування вишуканої страви.
- На підготовленій промитої риби робимо надрізи в області спинки, не прорізаючи до середини, а також до черевця.
- На подвійний великий шматок фольги укладаємо ароматну «подушку» з промитих пряних трав. Стебла лимонного сорго (якщо не вдасться придбати, то можна цей інгредієнт просто пропустити) розрізаємо навпіл і розчавлюєм ножем, як часник.
- Не очищену головку часнику розрізаємо навпіл і розкладаємо зубчики по всій поверхні трав, кладемо і лавровий лист.
- Лимони нарізаємо великими кухлями, викладаємо на розігріту з оливковою олією сковорідку, посипаємо цукром і перцем.
- Розкладаємо карамелізовані лимони всередину сьомги, покладеної на зелену подушку, а також розподіляємо їх і зверху.
- Розподіляємо по всій поверхні кілька зірочок бадьяна, перець горошком, поливаємо оливковою олією і щільно закріплюємо кінці фольги.
- Запікаємо сьомгу в духовці при 190 °С протягом 25-35 хвилин.
- Подаємо вишукане святкове блюдо з будь-яким соусом і запеченими лимонами.
Загальновідомо, що приготувати сьомгу дуже просто, але її також легко і пересушити, тому при готуванні не пропускаємо жодної дрібниці рецепту, щоб отримати дуже смачну, соковиту і м’яку рибу.