Соковита і м’яка сьомга в духовці

сьомга в духовці

Щоб дізнатися, як приготувати сьомгу на свято або для живлення в будні дні, скористаємося докладним описом найкращих рецептів. Риба вийде соковитою і м’якою.

Сьомга, запечена в духовці на подушці з фенхелю та лимона

З простого покрокового рецепта дізнаємося, як смачно приготувати сьомгу в духовці, щоб блюдо вийшло соковитим і м’яким.

Інгредієнти:

  • сьомга – 500 г;
  • корінь фенхелю – 1 шт.;
  • лимон – 2 шт.;
  • черрі – 2 ст.;
  • маслини – 1 ст.;
  • херес або біле сухе вино – 8 ч. л.;
  • масло вершкове – 60 г;
  • сіль, перець, пряні трави.

Приготування:

  • Підготовлене філе сьомги нарізаємо невеликими порційними шматочками, солимо, посипаємо перцем і пряними травами.
  • Готуємо «подушку», нарізавши фенхель півкільцями і розклавши по заздалегідь приготовленим великим смужкам пергаменту.

  • Зверху на фенхель укладаємо гуртки лимона, саму рибу і зверху знову цитрус. Поруч укладаємо помідори і маслини, поділивши всі кількість на рівні частини за кількістю порційних шматків сьомги.

  • Збризкуємо кожну порцію сухим вином, звертаємо конвертом, щільно закрутити краю.

  • Запікаємо сьомгу в духовці при 230 °С протягом 10-15 хвилин. Подаємо до столу в гарячому вигляді, поклавши на тарілку прямо в паперовому конверті.

Сьомга, запечена з вершковим сиром

Скориставшись перевіреним рецептом, дізнаємося, як приготувати сьомгу в духовці, щоб вона вийшла соковитою і м’якою.

Інгредієнти:

  • філе сьомги – 2 шт.;
  • сир вершковий – 200 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • гриби – 200 г;
  • шпинат за смаком;
  • масло рослинне – 1 ч. л.;
  • сіль.

Приготування:

  • Цибулю нарізаємо четвертинками кілець, обсмажуємо разом з подрібненим часником і нарізаними пластинами грибами.
  • На підготовлений порційний шматок філе сьомги, посипаний сіллю, викладаємо вершковий сир і злегка остигнула грибну суміш.

  • Закриваємо всі промитими листям шпинату і другим шматком риби, укладаємо у форму для випікання.

  • Форму ставимо в духовку, розігріту до 180-190 °С на 40 хвилин. Через 35 хвилин кришку можна зняти, температуру збільшити. Також при бажанні на цьому етапі можна посипати рибу натертим твердим сиром.

Сьомга з помідорами і спеціями в духовці

Соковитою і м’якою виходить сьомга в духовці, якщо приготувати її так, як описано в цьому простому перевірений рецепт з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • філе сьомги без шкіри – 2 стейка;
  • олія оливкова для змащування риби;
  • помідори на смак;
  • цибуля синя – 1 шт.;
  • лимонний сік – 2 ст. л.;
  • чебрець, орегано, інші улюблені пряні трави;
  • сіль, перець, спеції.

Приготування:

  • Стейки присолюємо, посипаємо спеціями і ділимо навпіл, залишаємо на 20-30 хвилин промаринуватися.

  • В приготовані форми з фольги укладаємо по одному шматочку риби, попередньо змастивши кожен оливковою олією.

  • У підходящій ємності змішуємо наповнювач для риби, що складається з шматочків помідорів і дрібно нарізаного лука. В овочеву суміш додаємо пряні трави і улюблені спеції, ще раз грунтовно все вимішуємо.

  • Розкладаємо наповнювач за формами з рибою з фольги, щільно закриваємо і відправляємо в духовку, розігріту до 200 °С, на 25-30 хвилин.

Сьомга в соєвому соусі

Приготувати сьомгу соковитою і м’якою, як в ресторані, можна в духовці за дуже простим рецептом з мінімальною кількістю інгредієнтів.

Інгредієнти:

  • філе сьомги на 4 порції;
  • соєвий соус – 1/3 ст.;
  • цукор – 2 ч. л.;
  • вода – ½ ст.;
  • олія оливкова за смаком;
  • часник – 3 зубчики;
  • лимонний сік.

Приготування:

  • Для приготування сьомги по цьому рецепту змішуємо в підходящій ємності, що дозволяє вмістити всю рибу з маринаду, соєвий соус, воду, цукор і подрібнений або пропущений під пресом часник.

  • Сіль в маринад не додаємо, враховуючи високу ступінь солоності соєвого соусу. Викладаємо сюди підготовлені порційні шматки сьомги.

  • Залишаємо рибу в маринаді на 3-4 години в прохолодному місці, однак краще, щоб вона маринувалася всю ніч.
  • Укладаємо рибні стейки на деко з фольгою (сформувавши невеликі бортики), зверху наливають невелику кількість маринаду.

  • Відправляємо рибу в духовку, розігріту до 220 °С, на 15 хвилин, полив лимонним соком.

Подаємо смачну соковиту і неймовірно апетитну рибу з будь-яким гарніром або овочевою нарізкою.

Сьомга у вершковому соусі

Дуже смачною, соковитою і м’якою виходить сьомга, приготовлена в духовці у вершковому соусі, як описано в класичному рецепті цієї страви.

Інгредієнти:

  • сьомга – 2 стейка;
  • вершки – 300 мл;
  • яєчні жовтки – 3 шт.;
  • гірчиця – 2 ч. л.;
  • базилік сушений – 1 ч. л.;
  • розмарин – гілочка;
  • сіль, перець, приправи до риби.

Приготування:

  • Рибні стейки перетворюємо на порційні шматки, прибравши кістки і хребет. Отримавши 4 порційні шматки риби, промиваємо їх, обсушуємо, натираємо сумішшю солі, перцю і приправи.

  • Викладаємо шматки філе сьомги в змащену маслом форму, залишаємо на 20-30 хвилин при кімнатній температурі.
  • За цей час встигаємо приготувати вершковий соус, змішавши вершки з яєчними жовтками і гірчицею.

  • Прогрів духовку до 200 °С, встановлюємо в неї форму з сьомгою, залитої вершковим соусом. Зверху кладемо гілочку розмарину.

Запікаємо рибу 20-25 хвилин, подаємо з будь-яким гарніром, наприклад, відвареної в мундирі молодою картоплею.

Сьомга під сирною шубкою

Як ще більш смачною, соковитою і м’якою можна приготувати сьомгу в духовці? За рецептом з сиром і майонезом.

Інгредієнти:

  • філе сьомги;
  • моцарелла;
  • сир голландський;
  • майонез;
  • цибуля;
  • гірчиця зернова;
  • сік лимона;
  • кріп для подачі;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Кількісний склад інгредієнтів вибираємо згідно своїм перевагам, створюючи блюдо, максимально наближене до власного смаку.
  • Підготовлене рибне філе викладаємо на змащене пергамент, покладений на деко, солимо, посипаємо чорним меленим перцем або сумішшю перців, залишаємо мінімум на 10 хвилин.

  • Тонко нарізану півкільцями цибулю змішуємо з майонезом і лимонним соком, викладаємо поверх рибного філе.

  • Зверху кладемо гірчицю і рясно посипаємо все сумішшю натертих сирів.

  • Відправляємо в духовку при 200 °С, на 15 хвилин.
  • Готову запечену сьомгу посипаємо подрібненою зеленню, залишаємо трохи охолонути.

  • Нарізаємо рибний делікатес на порційні шматки, подаємо до столу з будь-яким гарніром.

Сьомга в простому маринаді, запечена у човниках з фольги

Отримати сьомгу соковитою і м’якою, буквально тане в роті, зовсім необов’язково використовувати велику кількість інгредієнтів, головне – дотримуватися секрети її приготування в духовці.

Інгредієнти:

  • стейки сьомги (форелі) – 3 шт.;
  • олія оливкова – 2 ст. л.;
  • сіль, перець;
  • соєвий соус – 50 мл;
  • лимон – ½ шт.

Приготування:

  • Стейки сьомги промиваємо й обсушуємо, поливаємо соком лимона, солимо, перчимо. Змащуємо поверхні риби оливковою олією, використовуючи кулінарний пензлик.

  • Підготувавши стейки з двох сторін, укладаємо їх у човники з фольги, залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі. Для виготовлення човників складаємо фольгу вдвічі, з кожного краю робимо по два-три підгину, надаємо форму.

  • Встановлюємо човники з рибою на деко або у форму для запікання, ставимо в духовку на 15 хвилин при 200 °С.

  • Дістаємо деко з рибою, змащуємо соєвим соусом, знову ставимо в духовку при тій же температурі ще на 10 хвилин.
  • Подаємо смачну соковиту сьомгу прямо у човниках з фольги з будь-яким гарніром і овочами.

Соковита сьомга з овочами в духовці

Ще один секрет того, як приготувати сьомгу в духовці, щоб вона була соковитою і м’якою, можна дізнатися з простого рецепту.

Інгредієнти:

  • філе сьомги – 500 г;
  • картопля молода 300 г;
  • зелена спаржа – 300 г;
  • черрі – дві довгі гілочки;
  • кріп, петрушка;
  • часник за смаком;
  • лимон;
  • масло вершкове за смаком;
  • олія оливкова – 2 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Дві половинки філе сьомги на шкірі укладаємо на лист пергаменту, солимо, перчимо. Поки риба маринується в солі і перці, готуємо всі овочі.
  • На одну з половин філе сьомги укладаємо шарами пластинки часнику, зелень, гуртки лимона, шматочки вершкового масла.

  • Закриваємо зверху другою половиною філе, поєднуючи тонку бік з товстою. Туго зав’язуємо рибне філе з начинкою, як буженину.

  • Підготовлене філе сьомги укладаємо на деко, застелене листом пергаменту, поруч маємо овочі: нарізаний тонкими кружальцями картоплю і спаржу. Овочі попередньо солимо, перчимо і поливаємо оливковою олією.

  • Також укладаємо на деко промиті заздалегідь гілочки з помідорами черрі.
  • Запікаємо неймовірно апетитну кулінарну композицію при 220 °С протягом 30 хвилин.

З риби зрізаємо нитки, нарізаємо м’ясо порційними шматками, подаємо до столу, розклавши по тарілках і запечені овочі.

Ресторанний рецепт запеченої в духовці сьомги

Приготувати сьомгу в духовці, щоб вона вийшла соковитою і м’якою, як в ресторані, можна по одному з простих перевірених рецептів.

Інгредієнти:

  • філе сьомги – 1,5 кг;
  • сир – 200 г;
  • майонез – 6 ст. л.;
  • часник – 6 зубчиків;
  • кріп, зелена цибуля – невеликий пучок;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Підготовлене філе сьомги викладаємо на деко або форму для запікання, солимо, перчимо, залишаємо на 10-15 хвилин.

  • У майонез викладаємо подрібнений часник, дрібно нарізані цибулю і кріп, вливаємо лимонний сік, все грунтовно перемішуємо до однорідності.

  • Викладаємо приготований соус на рибне філе.

  • Рясно посипаємо натертим сиром. Відправляємо сьомгу в духовку, розігріту до 200 °С, на 25-30 хвилин.

  • Подавати до столу можна цілим ефектним шматком або нарізавши на більш дрібні.

Сьомга цілком у духовці на травах

Приготувати сьомгу соковитою і м’якою можна, якщо запекти її в духовці цілком, загорнувши у фольгу з травами, часником і лимоном?

Інгредієнти:

  • сьомга ціла;
  • часник – 1 головка;
  • лимони – 3 шт.;
  • сіль, перець;
  • зірочки бадьяна;
  • перець горошком;
  • оливкова олія;
  • лавровий лист.

Трави свіжі:

  • шавлія;
  • базилік;
  • стебла лимонного сорго;
  • розмарин.

Приготування:

  1. Краще придбати сьомгу, вже почищену від луски і нутрощів, щоб прискорити і полегшити приготування вишуканої страви.
  2. На підготовленій промитої риби робимо надрізи в області спинки, не прорізаючи до середини, а також до черевця.
  3. На подвійний великий шматок фольги укладаємо ароматну «подушку» з промитих пряних трав. Стебла лимонного сорго (якщо не вдасться придбати, то можна цей інгредієнт просто пропустити) розрізаємо навпіл і розчавлюєм ножем, як часник.
  4. Не очищену головку часнику розрізаємо навпіл і розкладаємо зубчики по всій поверхні трав, кладемо і лавровий лист.
  5. Лимони нарізаємо великими кухлями, викладаємо на розігріту з оливковою олією сковорідку, посипаємо цукром і перцем.
  6. Розкладаємо карамелізовані лимони всередину сьомги, покладеної на зелену подушку, а також розподіляємо їх і зверху.
  7. Розподіляємо по всій поверхні кілька зірочок бадьяна, перець горошком, поливаємо оливковою олією і щільно закріплюємо кінці фольги.
  8. Запікаємо сьомгу в духовці при 190 °С протягом 25-35 хвилин.
  9. Подаємо вишукане святкове блюдо з будь-яким соусом і запеченими лимонами.

Загальновідомо, що приготувати сьомгу дуже просто, але її також легко і пересушити, тому при готуванні не пропускаємо жодної дрібниці рецепту, щоб отримати дуже смачну, соковиту і м’яку рибу.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь