Давайте на зиму приготуємо класичний соус ткемалі з сливи по одному з рецептів грузинської кухні з покроковими фото.
Класичне ткемалі по-домашньому
Приготувати смачний популярний соус ткемалі на зиму можна з сливи за класичним рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- сливи – 1,5 кг;
- часник – 1 головка;
- цукор – 10 ст. л.;
- сіль – 2 ст. л.;
- хмелі – сунелі – 1 ч. л.;
- оцет 9 % – 50 мл
Приготування:
- Плоди промиваємо і звільняємо від кісточок, часник розбираємо на зубки і очищаємо. Підготовлені інгредієнти подрібнюємо в м’ясорубці або за допомогою блендера.
- Ставимо ємність з пюре з фруктів з часником на прогрівання, попередньо помістивши на конфорку розсікач вогню.
- Висипаємо сухі інгредієнти. Варимо соус при безперервному помішуванні, поки не утвориться достатня кількість соку, зменшуємо вогонь.
- Тушкуємо фруктову заготовку при невеликому кипінні до загустіння, наливаємо оцет, додаємо спеції і розливаємо по приготованим стерильним ємкостям.
Якщо розливаємо в пляшки, то зберігаємо в холодильнику. При консервуванні соусу традиційним способом з дотриманням правил стерильності наповнені банки закатуємо, даємо охолонути і прибираємо на зберігання (можна при кімнатній температурі).
Пряне ткемалі з кислих слив з волоськими горіхами
За класичним рецептом з покроковими фото можна швидко і без клопоту приготувати дуже смачний соус ткемалі на зиму.
Інгредієнти:
- кислі сливи або алича – 1 кг;
- часник – 1 головка;
- горіхи волоські – 5-7 шт.;
- сіль – 2 ч. л.;
- цукор – 3 ч. л.;
- коріандр мелений – 1 ч. л.;
- перець гострий червоний – 1 стручок;
- зелень кропу і петрушки (бажано також присутність кінзи) – невеликий пучок.
Приготування:
- Підготовлені фрукти (промиті й очищені) складаємо в підходящу ємність, покриваємо водою. Ставимо все на прогрівання, після закипання зменшуємо нагрівання і піддаємо термообробці 10-15 хвилин.
- Відключивши нагрівання, залишаємо сливи трохи охолонути. Після готуємо з них однорідне пюре, вибравши один із способів, зазначених далі. Якщо сливи були попередньо очищені, то просто подрібнюємо їх блендером (занурювальним або стаціонарним). В іншому випадку сливи протираємо крізь сито, заодно і позбавляючись від кісточок.
- При отриманні надміру густого фруктового пюре додаємо невелику кількість окропу. Також вносимо в наготовлюємий соус дрібно нарізаний гострий перець (якщо сухий, то розтираємо в порошок), сіль, цукор і пряні добавки, зазначені в рецепті.
- Грунтовно перемішавши заготівлю, знову ставимо на прогрівання, після закипання зменшуємо вогонь і проварюємо 20-30 хвилин (або до отримання бажаної густоти соусу).
- В кінці приготування додаємо роздавлений або подрібнений часник і горіхи, а також крупно нарізану зелень. Прокип’ятити соус ще раз, розливаємо по підготовленим ємкостях, закатуємо на зиму, дотримуючись вимоги до стерильності тарі.
Подаючи соус до столу, додамо в нього подрібнену зелень і рослинну олію.
Соус ткемалі із слив з часником на швидку руку
Приготувати популярний і дуже смачний соус ткемалі на зиму можна з мінімальною кількістю інгредієнтів за спрощеним класичним рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- сливи – 2 кг;
- часник – 2 головки;
- перець гострий – 1 стручок;
- цукор – 6 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- коріандр мелений – 1 ч. л.;
- кінза, базилік, кріп – невеликий пучок.
Приготування:
- Викладаємо підготовлені фрукти в підходящу ємність, наливаємо склянку води і піддаємо термообробці протягом 7-10 хвилин. Відключаємо нагрівання і залишаємо сливову масу остигати при кімнатній температурі до злегка теплого стану.
- Для більш швидкого відходження кісточок від м’якоті всю масу можна потовкти товкачем для пюре або руками, надівши рукавички. Після такої процедури значно спрощується процес перетирання злив крізь сито.
- Отримавши однорідну масу з м’якоті слив, додаємо сіль і цукор, а також гострий перець, попередньо нарізаний дуже дрібно. Можна нарізку перцю і зубки часнику подрібнити в блендері, додати у кінці приготування соусу.
- Прогріваємо соус, зменшуємо нагрівання і варимо 20-30 хвилин при слабкому бульканні.
Перед тим, як розлити соус з підготовленим (промитим і стерильним) ємкостей, додаємо подрібнену зелень і коріандр, перемішуємо, даємо знову закипіти.
Ткемалі класичне зі слив
Універсальний соус ткемалі з сливи будь-якого сорту і кольору приготуємо на зиму за класичним рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- сливи (сорт і колір вибираємо за своїм смаком) – 1,5 кг;
- сіль – 1 ч. л.;
- цукор – 100 г (коректуємо під свій смак);
- часник – 1 головка;
- зелень – великий пучок;
- гострий перець – 1-2 стручки;
- коріандр мелений (1 ст. л.) або хмелі-сунелі (2 ст. л.).
Приготування:
- Сливу промиваємо і очищаємо від кісточок (якщо готуємо з аличі, то варимо з кісточками, потім перетираємо).
- Пюрируем очищену сливу заглибним блендером або викладаємо для подрібнення стаціонарний. У сливову масу додаємо нарізану невеликими шматочками гострий перець (якщо бажаєте отримати більш гострий соус, від насіння не очищайте). Продовжуємо збивати до отримання однорідної маси.
- Поставивши ємність з фруктовою масою на прогрівання, додаємо в неї сіль і цукор, перемішуємо. Після появи бульбашок кип’ятимо 10 хвилин і ще раз подрібнюємо заглибним блендером. Цей крок можна і пропустити, але з ним соус вийде однорідним до гладкості і апетитним.
- Вносимо в заготовку для ткемалі чергові інгредієнти: подрібнену зелень, мелений коріандр (або хмелі-сунелі), продовжуємо варити соус при слабкому кипінні 15-20 хвилин. При бажанні зелень можна додавати разом з гострим перцем, подрібнивши їх разом.
Гарячий соус заготовляємо на зиму, розлив по стерильним банкам невеликого обсягу. Закатуємо спеціальним пристосуванням, закривши простерилізованими кришками.
Пікантне ткемалі з перцем і часником
Приготувати дуже смачний соус зі сливи до м’яса і риби на зиму можна з солодким і гострим перцем і часником, дотримуючись класичного рецепту з покроковими фото.
Інгредієнти:
- сливи будь-якого сорту – 1 кг;
- перець солодкий – 5 штук;
- перець червоний гострий – 3 шт.;
- часник – 2 головки;
- хмелі-сунелі – 15 г;
- сіль – 1 ч. л;
- цукор – 2 ст. л.
Приготування:
- У киплячу воду викладаємо миті сливи, варимо до розм’якшення. Зливаємо воду разом з фруктами через сито з великими отворами в окрему ємність.
- Сливи перетираємо в підходящу ємність, позбавляючись від кісточок.
- Обидва види перцю нарізаємо довільно на шматочки, зручні для подрібнення в м’ясорубці, прокручуємо разом з часником. Пряну частину соусу додаємо до пюре із слив, ставимо на вогонь, додаємо сіль, цукор і хмелі-сунелі.
- Протушив ткемалі 20 хвилин, розливаємо його в киплячому вигляді по стерильним банкам, закупорюємо.
Такий смачний соус неймовірно універсальний і чудово підходить не тільки до м’яса і риби, але і до інших страв. Також відмінним варіантом його вживання буде бутерброд з маслом і соусом до ранкової кави.
З жовтих слив ткемалі
Приготувати дуже смачний універсальний соус ткемалі на зиму можна з жовтих слив будь-якого сорту за класичним рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- сливи зелені або жовта алича – 1 кг;
- аджика – 10 мл;
- аджика суха – 1 ч. л.;
- коріандр мелений – 5 г;
- м’ята суха – 1 ч. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- кріп сухий – 10 г;
- часник – 5 зубчиків;
- естрагон сухий – 1 ч. л.
Приготування:
- Зелені стиглі фрукти заливаємо водою, прогріваємо, після закипання варимо до того моменту, коли можна буде протерти через сито (близько 5-7 хвилин).
- Воду до початку протирання злив зливаємо в іншу ємність, вона нам буде потрібна для коригування консистенції соусу.
- В отримане сливове пюре додаємо обидва види аджики, мелений коріандр, м’яту, кріп, естрагон, сіль і цукор. Звертаємо увагу на отриману консистенцію, при необхідності розводимо злитим сливовим відваром.
- Ставимо ємність з заготівлею на вогонь, варимо 15 хвилин, при частому (практично постійному) помішуванні.
- Вносимо в соус роздавлений часник, варимо ще 5 хвилин, перемішавши все до рівномірного його розподілу в гарячій масі.
Соус закупорюють з дотриманням всіх правил домашнього консервування.
Соус ткемалі по простому рецепту
Приготувати улюблений соус ткемалі з сливи на зиму можна за дуже простим рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- сливи сині – 1 кг;
- приправа каррі (або базилік) – 20 г;
- часник – 3 головки;
- перець гострий – 1 стручок;
- цукор – 6 ст. л.;
- сіль – 1 ст. л.
Приготування:
- Для приготування ткемалі з мінімального переліку інгредієнтів очистити сливи від кісточок, часник від лушпиння, перці — від плодоніжки і насіння.
- Всі підготовлені інгредієнти подрібнюємо в м’ясорубці, додаємо підсилювачі смаку (вони ж консерванти), а також приправи.
- Перемішавши заготівлю, ставимо ємність з нею на прогрівання. Час приготування становить 20 хвилин після закипання. Не вимикаючи нагрівання, наповнюємо соусом приготовану стерильну тару, закатуємо стерильними кришками, дотримуючись правил домашнього консервування.
У сезон заготовок неодмінно слід запастися на зиму ще й таким універсальним і дуже смачним соусом з сливи, як ткемалі, вибравши вподобаний рецепт.