Ткемалі з сливи на зиму

ткемалі з сливи на зиму
Час приготування: 60 хв

Давайте на зиму приготуємо класичний соус ткемалі з сливи по одному з рецептів грузинської кухні з покроковими фото.

Класичне ткемалі по-домашньому

Приготувати смачний популярний соус ткемалі на зиму можна з сливи за класичним рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • сливи – 1,5 кг;
  • часник – 1 головка;
  • цукор – 10 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • хмелі – сунелі – 1 ч. л.;
  • оцет 9 % – 50 мл

Приготування:

  • Плоди промиваємо і звільняємо від кісточок, часник розбираємо на зубки і очищаємо. Підготовлені інгредієнти подрібнюємо в м’ясорубці або за допомогою блендера.
  • Ставимо ємність з пюре з фруктів з часником на прогрівання, попередньо помістивши на конфорку розсікач вогню.
  • Висипаємо сухі інгредієнти. Варимо соус при безперервному помішуванні, поки не утвориться достатня кількість соку, зменшуємо вогонь.

  • Тушкуємо фруктову заготовку при невеликому кипінні до загустіння, наливаємо оцет, додаємо спеції і розливаємо по приготованим стерильним ємкостям.

Якщо розливаємо в пляшки, то зберігаємо в холодильнику. При консервуванні соусу традиційним способом з дотриманням правил стерильності наповнені банки закатуємо, даємо охолонути і прибираємо на зберігання (можна при кімнатній температурі).

Пряне ткемалі з кислих слив з волоськими горіхами

За класичним рецептом з покроковими фото можна швидко і без клопоту приготувати дуже смачний соус ткемалі на зиму.

Інгредієнти:

  • кислі сливи або алича – 1 кг;
  • часник – 1 головка;
  • горіхи волоські – 5-7 шт.;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • цукор – 3 ч. л.;
  • коріандр мелений – 1 ч. л.;
  • перець гострий червоний – 1 стручок;
  • зелень кропу і петрушки (бажано також присутність кінзи) – невеликий пучок.

Приготування:

  1. Підготовлені фрукти (промиті й очищені) складаємо в підходящу ємність, покриваємо водою. Ставимо все на прогрівання, після закипання зменшуємо нагрівання і піддаємо термообробці 10-15 хвилин.
  2. Відключивши нагрівання, залишаємо сливи трохи охолонути. Після готуємо з них однорідне пюре, вибравши один із способів, зазначених далі. Якщо сливи були попередньо очищені, то просто подрібнюємо їх блендером (занурювальним або стаціонарним). В іншому випадку сливи протираємо крізь сито, заодно і позбавляючись від кісточок.
  3. При отриманні надміру густого фруктового пюре додаємо невелику кількість окропу. Також вносимо в наготовлюємий соус дрібно нарізаний гострий перець (якщо сухий, то розтираємо в порошок), сіль, цукор і пряні добавки, зазначені в рецепті.
  4. Грунтовно перемішавши заготівлю, знову ставимо на прогрівання, після закипання зменшуємо вогонь і проварюємо 20-30 хвилин (або до отримання бажаної густоти соусу).
  5. В кінці приготування додаємо роздавлений або подрібнений часник і горіхи, а також крупно нарізану зелень. Прокип’ятити соус ще раз, розливаємо по підготовленим ємкостях, закатуємо на зиму, дотримуючись вимоги до стерильності тарі.

Подаючи соус до столу, додамо в нього подрібнену зелень і рослинну олію.

Соус ткемалі із слив з часником на швидку руку

Приготувати популярний і дуже смачний соус ткемалі на зиму можна з мінімальною кількістю інгредієнтів за спрощеним класичним рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • сливи – 2 кг;
  • часник – 2 головки;
  • перець гострий – 1 стручок;
  • цукор – 6 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • коріандр мелений – 1 ч. л.;
  • кінза, базилік, кріп – невеликий пучок.

Приготування:

  • Викладаємо підготовлені фрукти в підходящу ємність, наливаємо склянку води і піддаємо термообробці протягом 7-10 хвилин. Відключаємо нагрівання і залишаємо сливову масу остигати при кімнатній температурі до злегка теплого стану.
  • Для більш швидкого відходження кісточок від м’якоті всю масу можна потовкти товкачем для пюре або руками, надівши рукавички. Після такої процедури значно спрощується процес перетирання злив крізь сито.

  • Отримавши однорідну масу з м’якоті слив, додаємо сіль і цукор, а також гострий перець, попередньо нарізаний дуже дрібно. Можна нарізку перцю і зубки часнику подрібнити в блендері, додати у кінці приготування соусу.
  • Прогріваємо соус, зменшуємо нагрівання і варимо 20-30 хвилин при слабкому бульканні.

Перед тим, як розлити соус з підготовленим (промитим і стерильним) ємкостей, додаємо подрібнену зелень і коріандр, перемішуємо, даємо знову закипіти.

Ткемалі класичне зі слив

Універсальний соус ткемалі з сливи будь-якого сорту і кольору приготуємо на зиму за класичним рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • сливи (сорт і колір вибираємо за своїм смаком) – 1,5 кг;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукор – 100 г (коректуємо під свій смак);
  • часник – 1 головка;
  • зелень – великий пучок;
  • гострий перець – 1-2 стручки;
  • коріандр мелений (1 ст. л.) або хмелі-сунелі (2 ст. л.).

Приготування:

  • Сливу промиваємо і очищаємо від кісточок (якщо готуємо з аличі, то варимо з кісточками, потім перетираємо).

  • Пюрируем очищену сливу заглибним блендером або викладаємо для подрібнення стаціонарний. У сливову масу додаємо нарізану невеликими шматочками гострий перець (якщо бажаєте отримати більш гострий соус, від насіння не очищайте). Продовжуємо збивати до отримання однорідної маси.

  • Поставивши ємність з фруктовою масою на прогрівання, додаємо в неї сіль і цукор, перемішуємо. Після появи бульбашок кип’ятимо 10 хвилин і ще раз подрібнюємо заглибним блендером. Цей крок можна і пропустити, але з ним соус вийде однорідним до гладкості і апетитним.

  • Вносимо в заготовку для ткемалі чергові інгредієнти: подрібнену зелень, мелений коріандр (або хмелі-сунелі), продовжуємо варити соус при слабкому кипінні 15-20 хвилин. При бажанні зелень можна додавати разом з гострим перцем, подрібнивши їх разом.

Гарячий соус заготовляємо на зиму, розлив по стерильним банкам невеликого обсягу. Закатуємо спеціальним пристосуванням, закривши простерилізованими кришками.

Пікантне ткемалі з перцем і часником

Приготувати дуже смачний соус зі сливи до м’яса і риби на зиму можна з солодким і гострим перцем і часником, дотримуючись класичного рецепту з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • сливи будь-якого сорту – 1 кг;
  • перець солодкий – 5 штук;
  • перець червоний гострий – 3 шт.;
  • часник – 2 головки;
  • хмелі-сунелі – 15 г;
  • сіль – 1 ч. л;
  • цукор – 2 ст. л.

Приготування:

  • У киплячу воду викладаємо миті сливи, варимо до розм’якшення. Зливаємо воду разом з фруктами через сито з великими отворами в окрему ємність.

  • Сливи перетираємо в підходящу ємність, позбавляючись від кісточок.

  • Обидва види перцю нарізаємо довільно на шматочки, зручні для подрібнення в м’ясорубці, прокручуємо разом з часником. Пряну частину соусу додаємо до пюре із слив, ставимо на вогонь, додаємо сіль, цукор і хмелі-сунелі.

  • Протушив ткемалі 20 хвилин, розливаємо його в киплячому вигляді по стерильним банкам, закупорюємо.

Такий смачний соус неймовірно універсальний і чудово підходить не тільки до м’яса і риби, але і до інших страв. Також відмінним варіантом його вживання буде бутерброд з маслом і соусом до ранкової кави.

З жовтих слив ткемалі

Приготувати дуже смачний універсальний соус ткемалі на зиму можна з жовтих слив будь-якого сорту за класичним рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • сливи зелені або жовта алича – 1 кг;
  • аджика – 10 мл;
  • аджика суха – 1 ч. л.;
  • коріандр мелений – 5 г;
  • м’ята суха – 1 ч. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • кріп сухий – 10 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • естрагон сухий – 1 ч. л.

Приготування:

  • Зелені стиглі фрукти заливаємо водою, прогріваємо, після закипання варимо до того моменту, коли можна буде протерти через сито (близько 5-7 хвилин).

  • Воду до початку протирання злив зливаємо в іншу ємність, вона нам буде потрібна для коригування консистенції соусу.
  • В отримане сливове пюре додаємо обидва види аджики, мелений коріандр, м’яту, кріп, естрагон, сіль і цукор. Звертаємо увагу на отриману консистенцію, при необхідності розводимо злитим сливовим відваром.

  • Ставимо ємність з заготівлею на вогонь, варимо 15 хвилин, при частому (практично постійному) помішуванні.
  • Вносимо в соус роздавлений часник, варимо ще 5 хвилин, перемішавши все до рівномірного його розподілу в гарячій масі.

Соус закупорюють з дотриманням всіх правил домашнього консервування.

Соус ткемалі по простому рецепту

Приготувати улюблений соус ткемалі з сливи на зиму можна за дуже простим рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • сливи сині – 1 кг;
  • приправа каррі (або базилік) – 20 г;
  • часник – 3 головки;
  • перець гострий – 1 стручок;
  • цукор – 6 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Для приготування ткемалі з мінімального переліку інгредієнтів очистити сливи від кісточок, часник від лушпиння, перці — від плодоніжки і насіння.
  2. Всі підготовлені інгредієнти подрібнюємо в м’ясорубці, додаємо підсилювачі смаку (вони ж консерванти), а також приправи.
  3. Перемішавши заготівлю, ставимо ємність з нею на прогрівання. Час приготування становить 20 хвилин після закипання. Не вимикаючи нагрівання, наповнюємо соусом приготовану стерильну тару, закатуємо стерильними кришками, дотримуючись правил домашнього консервування.

У сезон заготовок неодмінно слід запастися на зиму ще й таким універсальним і дуже смачним соусом з сливи, як ткемалі, вибравши вподобаний рецепт.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь