Рецепти булочок з маком
Це відмінна солодка випічка для чаю або кави, для чаювання з сім’єю або друзями. Зазвичай такі булочки випікаються з дріжджового солодкого (здобного) тіста.
Як приготувати булочки з маком
Щоб приготувати таке тісто, знадобиться зробити опару з сухих дріжджів (1 пакетик) або «живих» дріжджів, розбавлених теплим молоком з додаванням до них ложки цукру для кращого бродіння тіста. Також слід додати до опари пару ложок пшеничного борошна, все добре розмішати, прикрити опару серветкою і залишити на столі. Якщо через 15-20 хвилин було помічено бродіння в ємності з опарою, бульбашки на поверхні, збільшення опари в обсязі – можна замішувати тісто.
Виготовлення опари на першому етапі замішування здобного дріжджового тіста дає ряд переваг для господині. Тісто на опарі піднімається краще і швидше, воно більш «живе». Також опарний спосіб замішування тіста дозволяє господині переконатися в тому, що дріжджі «працюють», що вони «живі», а це значить – тісто вийде пишним, буде добре підніматися, коли в нього додадуть інші продукти. І головне, ці додані продукти не зіпсуються через погані дріжджі.
Різні рецепти здобного дріжджового тіста можуть містити різні інгредієнти. Класичне здобне дріжджове тісто для солодких булочок з маком передбачає додавання до опари теплого молока в різних обсягах (в залежності від рецепта), курячих яєць, цукру, солі, рослинної олії або вершкового масел, борошна.
Коли дріжджове тісто для булочок з маком буде готове, господиня готує начинку з маку. Залежно від того, чи будуть булочки просто посипатися маком або їх начинка буде містити великий обсяг макової начинки, мак потрібно буде підготувати для подальшого застосування в страві. Зазвичай для макової начинки всередині булочок мак або запарюють окропом, додаючи після цього до нього різні інгредієнти – цукрову пудру та інші, або злегка відварюють і також додають до нього інгредієнти.
Готовим виробам з тіста і макової начинки дають піднятися на деко або в формі перед випічкою, змащують збитим яйцем і випікають в духовій шафі до золотистого кольору. Подають до кави, чаю, як солодку випічку.