Як і скільки варити опеньки (заморожені або свіжі)?

як варити опеньки

Багато новачків і досвідчених грибників люблять збирати гриби опеньки восени і готувати з них супи, варити, смажити, маринувати або робити заготовки на зиму, тому в цьому огляді розглянемо, скільки часу і як правильно варити гриби опеньки (свіжі та заморожені), а також, як підготувати свіжі гриби до варіння після збору в лісі або покупки.

Скільки часу варити опеньки?

Час варіння опеньків залежить від того, свіжі або заморожені гриби (заздалегідь почищені і проварені заготовки), а також для яких цілей будуть варитися гриби:

  • Скільки варити свіжі опеньки? Свіжі гриби в середньому варяться 30-35 хвилин (доводяться до кипіння, кип’ятити до утворення піни 5 хвилин, після чого змінюють воду і варять 25-30 хвилин на середньому вогні після закипання води в каструлі). Перед смаженням опеньки варять на 5-10 хвилин менше зазначеного часу (у загальному 20-25 хвилин).
  • Скільки варити заморожені опеньки? Заморожені опеньки в середньому потрібно варити 10-15 хвилин після закипання води в каструлі.

Дізнавшись, скільки хвилин треба варити опеньки, розглянемо особливості їх приготування і почнемо з правильної підготовки грибів до варіння.

Як почистити свіжі опеньки і підготувати до варіння?

  1. Свіжі гриби перебираємо від великого сміття, акуратно ножем зрізаємо забруднення на ніжках і зіпсовані місця на грибах, знімаємо плівку під шапкою і за допомогою м’якої щітки зчищаємо з грибів все дрібне сміття.
  2. Повністю очищені гриби ретельно промиваємо в холодній воді, використовуючи друшляк. Чекаємо, поки повністю стече вода з промитих грибів.
  3. Великі опеньки нарізаємо на дрібні шматочки для зручності готування.

Тільки повністю очищені від сміття і промиті гриби можна використовувати далі для подальшого приготування.

Як варити свіжі опеньки в каструлі?

  • Інгредієнти: гриби опеньки, вода, сіль.
  • Загальний час приготування: 35 хвилин, час підготовки: 5 хвилин, час приготування: 30 хвилин.
  • Калорійність: 22 калорії (на 100 грам продукту).
  • Кухня: Слов’янська. Тип страви: гарнір. Кількість порцій: 2.

Незалежно від мети варіння опеньків (для салатів, грибного супу, для смаження або подальшого заморожування), процес варіння грибів однаковий (відрізняється трохи час варіння). Розглянемо покроково, як зварити свіжі опеньки в каструлі:

  1. Почищені і промиті свіжі гриби закладаємо в каструлю відповідного розміру і заливаємо водою (повинна повністю покривати гриби), після чого доводимо воду на середньому вогні до кипіння.
  2. Після закипання води, зменшуємо вогонь (вода повинна продовжувати кипіти) і постійно знімаючи утворюється пінку на поверхні води, варимо опеньки 5-7 хвилин, після чого зливаємо воду з грибами через друшляк, перекладаємо гриби в нову каструлю і заливаємо нової чистою водою і доводимо її до кипіння.
  3. Після закипання нової води в каструлі, додаємо сіль (в середньому 0,5 столової ложки на 1 літр води), зменшуємо вогонь так, щоб вода не сильно кипіла і варимо гриби 25-30 хвилин (якщо потрібні відварені опеньки для салатів, супу або подальшого заморожування), або 20-25 хвилин, якщо грибу будуть далі обсмажуватися. У процесі варіння не забуваємо знімати пінку на поверхні води, якщо вона утворюється.
  4. Зварені опеньки перекладаємо в друшляк і чекаємо поки з них вода стече.

На замітку: зварені гриби можна використовувати для подальшого приготування різних страв, або ж дочекавшись, поки стече вода і гриби охолонуть, розділити на порції і викласти в контейнери для продуктів і відправити в морозилку (заморозити на зиму).

Як зварити заморожені опеньки?

Варити заморожені опеньки простіше, ніж свіжі, так як перед заморожуванням вони вже проходили попередню обробку:

  1. Заморожені гриби перекладаємо в каструлю (попередньо розморожувати їх не потрібно) і заливаємо холодною водою (вода повинна повністю покривати гриби).
  2. На середньому вогні доводимо воду в каструлі до кипіння, після чого зменшуємо вогонь (вода не повинна сильно кипіти) і варимо опеньки 10-15 хвилин, додавши у воду сіль (близько 1 столової ложки солі на 1 кг грибів).
  3. У процесі варіння обов’язково потрібно знімати пінку на поверхні води.
  4. Зварені гриби перекладаємо в друшляк і чекаємо, поки з опеньків стече вода, після чого використовуємо їх для приготування запланованих страв.

На замітку: якщо заморожені опеньки планували смажити, то їх можна не відварювати, а відразу приступити до смаження на сковороді.

У висновку до цього огляду можна відзначити, що на відміну від багатьох інших видів грибів, опеньки чистити і готувати не складно, головне дотримуватися правильну послідовність приготування і враховувати час їх теплової обробки. Свої відгуки та корисні поради, як краще і скільки часу варити опеньки для різних цілей в домашніх умовах, залишаємо у коментарях до цього огляду і ділимося ним в соціальних мережах, якщо він був Вам корисний.

Інгредієнти
Порції: +2
На порцію
Калорії: 22 ккал

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь