По кожному із запропонованих рецептів можна швидко і смачно приготувати гриби сморчки. Страви можна використовувати як для харчування по буднях, так і для святкового застілля.
Сморчки зі сметанним соусом
Від того, як ми приготуємо умовно-їстівні гриби зморшки, залежить не тільки смак страви, але і його безпеку для нашого організму. Тому використовуємо найкращі рецепти приготування і точно дотримуємося всіх рекомендацій.
Інгредієнти:
- сморчки свіжозібрані – 700-800 г;
- цибуля – 1 головка;
- масло вершкове – 2 ст. л.;
- борошно – 1 ст. л.;
- сметана – 200 г;
- сир (за бажанням) – 50 гр;
- зелена цибуля;
- сіль, перець.
Приготування:
- Сморчки перебираємо від сміття, заливаємо водою і залишаємо замочуватися на півгодини-годину, після чого гриби промиваємо під проточною водою.
- Викладаємо підготовлені гриби в каструлю, знову заливаємо водою і довівши до кипіння, варимо 10 хвилин. Воду зливаємо, гриби викладаємо в будь-яке пристосування, що дозволяє стекти надлишків вологи.
- Великі гриби нарізаємо, дрібні залишаємо цілими, викладаємо на сковорідку, обсмажують з цибулею в невеликій кількості олії.
- Після присипаємо борошном, солимо, перчимо, при бажанні додаємо улюблені спеції.
- Продовжуємо обсмажування ще пару-трійку хвилин, викладаємо сметану, перемішуємо. Смачне і ароматне блюдо, посипаємо подрібненою зеленню, подаємо до столу.
Можна також запекти приготовані в сметані сморчки в духовці при 220 °С протягом 5-7 хвилин, посипати натертим сиром.
Соус грибний з пастою
Як смачно і правильно приготувати гриби зморшки, можна дізнатися з простого рецепту швидкого приготування з покроковими фото.
Інгредієнти:
- зморшки – 400 г;
- цибуля – 2 шт.;
- вершки – 2 ст.;
- вино біле – 8 ст. л.;
- томатний соус – 6 ст. л.;
- соєвий соус – 6 ст. л.;
- паприка – ½ ч. л.;
- спагеті;
- пряні італійські трави;
- сіль, перець.
Приготування:
- Дуже важливо провести ретельне чищення грибів. Після того, як їх перебрали, позбавляючись від сміття і пошкоджень, заливаємо водою. Її змінюємо пару разів, кожного разу її не зливаючи, а витягуючи з неї гриби і перекладаючи в іншу ємність з водою (щоб пісок і земля знову не потрапили на гриби).
- Очищені сморчки варимо у великій кількості води два рази по 10 хвилин, першу воду теж не зливаємо, а витягаємо гриби шумівкою.
- Відправляємо гриби (якщо великі, то нарізаємо) на сковорідку, в якій обсмажується попередньо нарізану цибулю.
- Обсмаживши інгредієнти до рум’яності, поперчив і посоливши, наливаємо на сковорідку вино, випаровуємо його до половини обсягу.
- Завершуємо приготування соусу з зморшків, виклавши на сковорідку соєвий і томатний соуси, а також вершки, все перемішуємо.
Подаємо заздалегідь відварену пасту з грибним соусом, посипавши подрібненою зеленню і пряними травами, на загальному блюді або порційних тарілках.
Суп зі зморшками
За простими рецептами приготування можна дуже швидко і смачно приготувати не тільки другі страви з зморшків, а також різні корисні супи з грибами.
Інгредієнти:
- зморшки – 300 г;
- картопля – 3 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- пшоно – 1 ст. л.;
- зелень;
- лавровий лист;
- перець горошком;
- олія соняшникова нерафінована для подачі;
- сіль, перець.
Приготування:
- Сморчки готуємо за всіма правилами, перебираємо, замочуємо і проварюємо 10-15 хвилин, нарізавши невеликими шматочками.
- Витягаємо гриби з води, в якій їх відварювали, воду виливаємо. Затока гриби свіжою водою, варимо ще 15 хвилин додаємо в суп промите пшоно.
- Готуємо картоплю, роблячи нарізку невеликими кубиками, разом з заздалегідь дрібно нарізаною цибулею викладаємо в повторно киплячий суп після додавання в нього пшона.
- Суп солимо, додаємо лавровий лист, перець горошком, варимо до готовності картоплі.
- Додаємо в суп зі зморшками подрібнену зелень і розливаємо по порційних тарілках.
У кожну тарілку додаємо по 1-2 столові ложки запашного нерафінованої соняшникової олії, подаємо до столу.
Запіканка картопляна зі зморшками
Приготувати смачну страву з грибів зморшків нескладно. Головне, знати, як це робити правильно. Простий рецепт приготування запіканки з покроковими фото – далі.
Інгредієнти:
- зморшки – за бажанням;
- картопля – 4 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- сир твердий – 100 г;
- часник – 2 зубчики;
- майонез за смаком;
- часник сушений;
- сіль, перець.
Приготування:
- Ретельно очищені сморчки відварюємо 2-3 рази по 10 хвилин, міняючи воду. Злегка остиглі гриби нарізаємо довільними шматочками обраного розміру.
- Обсмажуємо на сковороді з невеликою кількістю олії цибулю, додаємо підготовлені зморшки, обсмажуємо 5-7 хвилин на сильному вогні (так швидше випарується волога, і гриби будуть не вариться ще раз, а саме обсмажуватися).
- Одночасно з підготовкою грибів відварюємо картоплю в шкірці, охолоджуємо, очищаємо і натираємо на тертці. Половину картоплі викладаємо в змащену маслом форму для запікання, солимо, перчимо, посипаємо сушеним часником і злегка ущільнюємо.
- На картоплю викладаємо грибну начинку з обсмажених зморшків, закриваємо залишилися картоплею.
- Сир натираємо на тертці, змішуємо з невеликою кількістю майонезу і розчавленим часником, викладаємо зверху рівномірним шаром.
- Відправляємо форму з напівфабрикатом грибної запіканки в духовку, розігріту до 220 °С на 15-20 хвилин.
Омлет зі зморшками на молоці з зеленою цибулею
Приготувати зморшки можна за різноманітними рецептами смачних і корисних страв, ознайомившись покроково з процесом приготування цих грибів.
Інгредієнти:
- зморшки – 150 г;
- цибулю зелений – невеликий пучок;
- молоко – 150 мл;
- селера стебла – 1 шт.;
- яйця – 4 шт.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Гриби очищаємо і відварюємо заздалегідь, можна використовувати заморожені (у відвареному вигляді). Так як зморшки вже пройшли теплову обробку і практично готові до вживання, тривалого приготування вони не вимагають.
- Обсмажуємо нарізані довільно (якщо невеликі, то цей крок пропускаємо) гриби з подрібненою цибулею на сильному вогні, щоб надати апетитний смажений смак всьому блюду.
- В кінці приготування додаємо нарізану кільцями стебло селери.
- Яйця з’єднайте з молоком в однорідну масу, використовуючи віночок або міксер на середній швидкості. В молочно-яєчну суміш викладаємо нарізку зеленої цибулі, солимо, перчимо, перемішуємо.
- Заливаємо отриманою сумішшю сморчки з цибулею і селерою. Не перемішуючи, закриваємо сковороду кришкою, зменшуємо вогонь до слабкого, готуємо 10 хвилин.
Омлет можна додатково посипати подрібненою зеленню, подати до столу в гарячому вигляді.
Салат зі зморшками і курячим філе
Ще один варіант, як приготувати зморшки, – простий рецепт у вигляді смачного і корисного салату.
Інгредієнти:
- куряча грудка;
- сморчки;
- цибуля;
- морква;
- яйця;
- сир твердий;
- сіль, перець.
Приготування:
- Готуємо гриби, якщо вони свіжозібрані, то проводимо повний цикл кроків по їх очищенню і відварювання до готовності до використання у подальшому приготуванні страв.
- Відварюємо і інші інгредієнти салату (яйця, морква), а також в підсоленій воді курячі грудки (можна обсмажити або запекти в духовці).
- Охолоджене м’ясо розбираємо на волокна або нарізаємо тонкою соломкою, викладаємо в салатницю першим шаром. Кожен наступний шар промазуємо майонезом або наносимо майонезну сітку.
- Гриби нарізаємо і обсмажуємо з цибулею, розподіляємо в салаті другим шаром, закривши шаром з натертої вареної моркви.
- Залишилося укласти в салат нарізані соломкою яйця і рясно посипати поверхню сиром, натертим на дрібній тертці.
- Прикрашаємо салат на свій розсуд, подаємо до столу.
Зморшки, запечені з картоплею і сиром
Особливий інтерес викликає, як приготувати сморчки в духовці з звичайними доступними продуктами за рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- зморшки – 1 кг;
- картопля – 8 шт.;
- сир твердих сортів – 150 г;
- сметана – 2 ст. л.;
- майонез – 4 ст. л.
Приготування:
- Очищені, проварені двічі по 15 хвилин в двох змінах води сморчки нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо підготовлені гриби на половину листа.
- На іншу частину листа викладаємо тонко нарізану картоплю, солимо, перчимо обидві нарізки продуктів.
- Рясно змащуємо картоплю і гриби сирним соусом, змішавши натертий сир, сметану і майонез. У соус можна додати будь-які спеції і приправи, а також роздавлений часник.
- Запікаємо гриби з картоплею в духовці при 180 °С 45-50 хвилин.
Зморшки мариновані
Ознайомившись з кращими рецептами приготування зморшків, дізнаємося не тільки як приготувати з ними різні смачні страви, але і як замаринувати про запас.
Інгредієнти:
- зморшки – 1,5 кг;
- часник – 2-3 зубчики;
- цукор – 1,5 ст. л;
- сіль – 2 ст. л.;
- гвоздика – 8 шт.;
- лавровий лист – 3 шт.;
- перець чорний горошком – 10 шт.;
- оцет 9 % – 2 ст. л.;
- масло рослинне – 1 ст. л. на півлітрову банку.
Приготування:
- Для маринування бажано вибирати гриби невеликого розміру. Ретельно їх очищаємо і заливаємо водою на годину.
- Після промиваємо під проточною водою і відварюємо в два прийоми, змінюючи воду. Перший раз варимо 10 хвилин, другий раз 20 хвилин.
- Одночасно з приготуванням грибів готуємо маринад, для чого ставимо на вогонь 800 мл води підходящої ємності.
- Поки вода нагрівається до кипіння, готуємо всі інгредієнти для маринаду, зазначені в рецепті. Часник нарізаємо дрібно, оцет, додаємо в кінці приготування.
- Викладаємо всі спеції в киплячу воду, зменшуємо вогонь і варимо 5-7 хвилин, додаємо оцет.
- Відварені другий раз гриби відкидаємо на друшляк, розкладаємо по стерильним банкам.
- Заливаємо сморчки киплячим маринадом, в кожну банку наливаємо масло і закупорюємо. Банки вкриваємо, чекаємо до повного охолодження, прибираємо на зберігання.
Незважаючи на те, що зморшки – умовно-їстівні гриби, після грунтовної термообробки вони не тільки корисні, але ще й дуже смачні.