Як врятувати пересоленное блюдо і зробити його смачним

Пересолена їжа не тільки псує смак всього блюда, але і може стати причиною проблем зі здоров’ям. Нерідко зіпсовану їжу викидають, не знаючи, що її ще можна врятувати.

Суп

Зазвичай проблему з бульйоном можна вирішити 3 основними способами.

Цукровий пісок

На противагу Солоному завжди можна додати солодке. У зіпсованому бульйоні рекомендується розчинити 1-2 ч.л. цукру. Харчова добавка допоможе не тільки позбутися від зайвої солі, але і посилити смак готового блюда. Якщо цукор додавати не хочеться, привнести солодкість може молода морква.

Додати картоплю

Сирий коренеплід буде виступати в якості адсорбенту. Завдяки високому вмісту крохмалю, картопля вбере зайву сіль і допоможе врятувати суп. Необхідно почистити коренеплід, вимити і додати в суп. Буде потрібно потримати сиру картоплю якомога довше, щоб він зміг увібрати надлишкову кількість солі.

Розбавити суп водою або прісним бульйоном

Якщо в каструлі не вистачає місця, слід вилити 1/3 солоної рідини. Досвідчені кулінари рекомендують додавати в першу страву бульйон. Він швидше змішається з іншими інгредієнтами і не порушить смак страви. При додаванні води потрібно заново поставити каструлю з супом на плиту, щоб надлишок солі зміг вийти з овочів і м’яса.

Якщо суп вже був розлитий по тарілках, можна додати в нього якомога більше сметани. Жирний молочний продукт компенсує надлишок солі і збереже смак першої страви. У процесі приготування супу можна відлити трохи бульйону і замістити його водою. У разі додавання в страви великої кількості солі попередньо відлита рідина допоможе врятувати ситуацію.

Овочі та гриби

Найбільш простим способом виправити блюдо вважається збільшення кількості використаних інгредієнтів в 2 рази. Якщо це зробити неможливо, рекомендується додати в овочевий салат або до грибів ріпчасту цибулю або селеру. Салат можна врятувати за допомогою додавання лимонного соку, гірчиці або червоного перцю. При змішуванні овочів з цитрусовим соком необхідно дотримуватися обережності, додаючи рідину по 0,5 ч.л. слід пам’ятати, що занадто кисле блюдо буде таким же несмачним, як і пересолене.

Варені пересолені овочі слід промити водою, після чого довести до кипіння. При цьому воду в каструлі потрібно оновити. У воді розчиниться надмірна кількість солі, тому після закипання потрібно злити бульйон.

У Солоне овочеве рагу кухарі пропонують додати дрібно нарізані помідори і згасити блюдо протягом 5-7 хвилин. Ягоди містять велику кількість рідини і глутамінової кислоти, яка допоможе нейтралізувати солоний хлорид натрію.

Врятувати гриби або овочі допоможе сметана або жирні вершки. Завдяки їх додаванню в гаряче блюдо можна отримати смачний вершковий соус. Жир буде витягати кристалики солі, тому за смакові якості їжі можна не турбуватися.

В якості останнього ефективного методу екстреної допомоги можна використовувати прісний гарнір. Для цього буде потрібно подрібнити в блендері гриби або овочі, після чого змішати з рисом, макаронами або картопляним пюре. У пересолене картопляне пюре рекомендується додати збите сире яйце.

М’ясо або риба

При проникненні солі в м’ясні волокна їх стає важко витягти, тому для порятунку страви потрібно знехтувати його смаковими якостями. Необхідно витягти шматки приготованого м’яса з сковороди, духовки або каструлі і промити їх проточною водою. Потім слід знову покласти їх в блюдо і готувати ще якийсь час. Вода змиває надлишок солі і усуває смакові відчуття, але при цьому робить м’ясо жорстким і прісним.

У випадку з пересоленою рибою може допомогти лимонна кислота або свіжовичавлений лимонний сік. Слід полити їм рибне філе. Органічні кислоти допоможуть зруйнувати кристали солі. Крім лимонного соку можна намазати рибу жирною сметаною або згасити в ній ніжне м’ясо.

Усунути неприємний смак пересоленого фаршу допоможе додавання прісного гарніру. Рекомендується перемішати м’ясний виріб з рисом, тертою картоплею або гречаною крупою. З такої суміші можуть вийти смачні голубці, фрикадельки або котлети. Приготований солоний фарш слід перемішати з вареними овочами, такими як картопля, морква або кабачок.

У пересолене м’ясне блюдо можна додати свіжоприготований прісний соус. Його змішують з філе і трохи підігрівають на повільному вогні. Соус вбере в себе сіль і допоможе зберегти природну структуру приготованого м’яса. Підливу можна приготувати з томатної пасти, вершків або сметани з високим відсотком жирності.

Крупи

Сіль з рису можна змити великою кількістю холодної води. Чим нижче температура води для промивання рису, тим ефективніше крупа звільниться від солі. Крім того, після проведення процедури можна помітити, що рис став більш розсипчастим і апетитним на вигляд.

При приготуванні солоної каші на молоці досить додати в блюдо більше молочного продукту. Рідина вбере в себе зайву сіль і нейтралізує неприємний смак.

У разі, якщо каша була приготовлена на воді, від надлишку хлориду натрію допоможе позбутися додавання сирої картоплі. На відміну від методу усунення солі в супі для вирішення даної проблеми необхідно нарізати коренеплід кубиками і розмішати їх в каші. Завдяки такому підходу картопля рівномірно розподілитися по страві і зможе поглинути більшу кількість солі. Після того, як каша стане їстівною, потрібно витягнути з неї картоплю і викинути.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь