На відміну від вишні, черешня більш солодка і корисна. Таку ягоду можна купити і взимку, правда, за високу ціну. Тому краще назбирати черешню в своєму саду або придбати в сезон на ринку і заморозити її на зиму. А про те, як це зробити, розповімо далі.
Вибираємо ягоди
Перед тим як в домашніх умовах заморозити на зиму черешню, потрібно правильно її вибрати. Якщо власного саду немає, то краще купувати ягоди на фермерських ринках. Там черешня свіжа, на відміну від тієї, яка довгий час лежить в ящиках супермаркетів і втрачає не тільки зовнішній вигляд, але і вітаміни.
Плюс такі ягоди обробляють хімікатами для того, щоб вони не зіпсувалися при транспортуванні, що теж не робить їх корисними для здоров’я. Плоди черешні повинні бути щільними, а не водянистими. Перед покупкою варто спробувати одну ягоду на смак, який повинен бути яскравим, солодкий, з легкою кислинкою.
Що стосується кольору, то всім відомо, що черешня може бути темно-червоного, рожевого, жовтого і жовто-червоною. Так що на зиму можна заморозити навіть асорті з ягід різних кольорів.
Підготовка черешні до заморожування
Перед заморожуванням ягоди потрібно перебрати, щоб позбутися від надтріснутих, зім’ятих плодів і від тих, що вже з гнилизною. Якщо у ягідки живуть непрохані гості, то прогнати їх дуже просто:
- в 1 л води кімнатної температури розчиняємо 500 г солі;
- засипаємо в солоний розчин черешню і просто чекаємо 30 хвилин.
За цей час черв’ячки самі покинуть свій «будинок» і залишиться лише промити ягоди і обов’язково просушити на рушнику. Інакше вода, що залишилася на плодах перетвориться в лід, що абсолютно ні до чого.
Чи можна заморожувати жовту черешню
Для заморозки можна використовувати будь-які сорти черешні, але багато хто сумнівається в тому, чи можна заморожувати жовті ягоди. Звичайно, для зимової заготівлі варто вибирати ягодою з пружною шкіркою. Біля жовтої черешні вона занадто тонка і після розморожування лопається.
Тому для заморозки кращим вибором стане жовто-рожева черешня. Так, можна заморозити і жовту, але вона згодиться тільки для компотів. Також варто звернути увагу, що після заморозки жовті плоди набувають непривабливий бурий колір.
Заморожуємо черешню з кісточками
Заморозити черешню в морозильній камері на зиму можна прямо з кісточками. Це самий спосіб зберегти плоди і заощадити час. Такі ягоди можна використовувати для компотів, для варення, для прикраси десертів. Для заморозки підійдуть будь-які сорти черешні, але не ранні, так як співвідношення в плодах соку і м’якоті не пропорційно.
Приготування:
- Підготовлену черешню в один шар викладаємо на піддон або деко. Намагаємося укладаємо плоди так, щоб вони іншому з одним не стикалися, інакше в процесі заморозки можуть злипнутися.
- Відправляємо ягоди в морозилку, включаємо режим «Швидка заморозка» і чекаємо 2-3 години.
- Після підмороженну черешню дістаємо, розфасовуємо по пакетах, можна додатково покласти в контейнер і повертаємо назад у морозильну камеру.
- Черешню не варто фасувати великими порціями, краще класти в пакет стільки, скільки потрібно на один раз використання.
Без кісточок
Якщо ви використовуєте заморожену черешню як начинку для пирогів, вареників або пиріжків, то краще заморозити в холодильнику на зиму без кісточок. Звичайно, такий спосіб більш трудомісткий, але витягти кісточки з розморожених ягід буде ще складніше.
Приготування:
- Ягоди промиваємо і залишаємо в друшляку, щоб з них стекла зайва рідина.
- Зубочистку розламуємо навпіл і через плодоніжку виймаємо кісточки.
- Викладаємо черешню на плоску тарілку або піднос, відправляємо в морозилку на кілька годин.
- Після ягоди розкладаємо по пакетах або складаємо в контейнер, зберігаємо при низьких температурах.
В замороженому вигляді ягоди без кісточок виглядають не дуже красиво, але зате після розморожування їх можна використовувати за призначенням. Витягти кісточки також можна за допомогою шпильки або з допомогою часникодавки. Не всі господині знають, що у такого пристосування є загострена частина, призначена для видалення кісточок.
З цукром
Заморозити черешню можна з цукром, і тут є навіть 2 способи. Розповімо, як зберегти плоди на зиму.
Інгредієнти для першого способу:
- 1 кг черешні;
- 100-200 г цукру.
Приготування:
- Черешню перебираємо, промиваємо і добре обсушуємо.
- Після будь-яким зручним способом витягуємо з плодів кісточки.
- Викладаємо ягоди в контейнер, кожен шар посипаємо цукром.
- Закриваємо кришкою і відправляємо в морозилку на заморозку. Зберігаємо заморожену черешню в контейнерах.
Для другого способу:
- 1 кг черешні;
- 500 г цукру.
Приготування:
- Попередньо ягоди промиваємо, при необхідності витримуємо в солоному розчині. Після просушуємо і дістаємо з плодів кісточки.
- За допомогою блендера ягоди перебиваємо в пюре, можна сильно не подрібнювати, щоб у заготівлі залишилися шматочки м’якоті.
- Подрібнену черешню присипаємо цукром, перемішуємо, і щоб солодкість розпустилася, залишаємо ягідну суміш на годину.
- Контейнер застеляємо харчовою плівкою так, щоб краї звисали зі всіх сторін пластикової ємності.
- Перекладаємо перетерту черешню з цукром і відправляємо в морозилку.
- Через 2-3 години контейнер дістаємо, тягнемо за краї плівки і легко витягаємо брикет із замороженими ягодами.
- Після краю плівки загортаємо і зберігаємо брикет в морозилці.
- Якщо зберігати заморожену черешню при температурі від -18 до -20 °С, то таку зимову заготовку можна використовувати протягом усього року.
Як заморозити черешню в сиропі
Заморозити черешню можна в сиропі, так ягоди максимально збережуть свої смакові якості і колір. Таку заготовку можна подати з оладками, млинцями або вершковим морозивом.
Інгредієнти:
- 1 кг черешні;
- 300 г цукру;
- 100 мл води.
Приготування:
- Підготуємо черешню. Для цього ягоди промиваємо, просушуємо і виймаємо кісточки.
- Готуємо сироп. Висипаємо В каструлю цукор. Кількість можна зменшити і збільшити, все залежить від смакових уподобань. До цукру вливаємо воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
- У киплячий сироп засипаємо черешню прямо з соком, що виділився.
- Варимо ягоди 2-3 хвилини, після нагрівання вимикаємо і залишаємо до повного охолодження.
- Розливаємо ягідну масу по контейнерах, закриваємо кришкою і прибираємо в морозилку на зберігання.
- При заморозки черешні в сиропі потрібно враховувати, що така ягода набагато солодше вишні, тому не варто використовувати занадто багато цукру, щоб заготовка не вийшла нудною.
Черешня з кісточкою в кубиках
Такий спосіб заморожування черешні підходить тим, хто часто готує коктейлі.
- Підготуємо ягідки. Кісточки діставати не потрібно, просто плоди промиваємо і просушуємо.
- Тепер беремо форму для заморозки льоду, в кожну клітинку кладемо по ягідці.
- Заливаємо чистою кип’яченою водою, закриваємо кришкою і прибираємо в морозилку. Якщо у форми кришка не передбачена, то обмотуємо її харчовою плівкою.
- Ягідки в порційних кубиках льоду виглядають дуже естетично і оригінально. Тому спробуйте і такий спосіб, щоб здивувати гостей за святковим столом.
Ось так просто можна заморозити черешню на зиму. Тільки тримати її потрібно в морозильній камері холодильника. Але якщо сезон ягоди вдався на славу, її можна навіть засушити як у електросушарці, так і в звичайній духовці. Для цього плоди проколюємо в декількох місцях, розкладаємо на деко і сушимо 17 годин при температурі 70 °С. Сухофрукти зберігаємо в паперових пакетах або скляних баночках.