Заморожування – один з поширених видів заготівлі продуктів на зиму. Піддаються заморожуванню овочі і фрукти. Але для того, щоб заморожений продукт був корисний, необхідно знати, як правильно це робити. Нижче – кілька порад, як заморозити свіжі кабачки на зиму в домашніх умовах.
Як правильно нарізати
Дуже зручно в холодні зимові вечори дістати з камери готові заморожені овочі і фрукти і що-небудь приготувати на швидку руку. Перш ніж дізнатися, як правильно заморозити свіжі кабачки в домашніх умовах, необхідно визначитися, що саме в подальшому ви будете з них готувати.
Способів нарізання кілька, тому кожна господиня може підібрати для себе те, що більше всього підходить для тієї чи іншої мети. Розглянемо варіанти нарізки кабачків.
Колечками
Підійде тим господиням, які готують бутерброди, піцу. Товщина кілець повинна бути не менше одного сантиметра, так як при готуванні кабачки значно втрачають в розмірах.
Якщо кабачки, нарізані кружальцями, будуть заморожені правильно приготована з них страва нічим не буде відрізнятися від тої, де використані свіжі овочі. Перш ніж відправити кабачки в морозилку, необхідно кожен кружечок опустити в киплячу воду на 5 хвилин.
Після овочі дістають з води і дають їм охолонути і обсохнути. Далі їх необхідно перекласти на обробну дошку і відправити в морозилку. Тільки після того, як кабачки замерзнуть, їх можна перекласти в ємність для зберігання або поліетиленовий пакет. Заморожені таким способом кабачки, перед приготуванням не розмерзається.
Кубиками
Так заготовляти кабачки краще тим господиням, які планують готувати рагу або кабачкову ікру. Ще вони чудово підійдуть для приготування перших страв.
Кубики повинні бути добре просушеними, так як під час заморожування вологі злипнуться і при приготуванні будуть виглядати не дуже красиво.
Натерти на тертці
Це зручно тим, у кого в родині є маленька дитина, якій можна буде готувати пюре. Кабачок натирають на крупній тертці, залишають на деякий час до тих пір, поки з нього не вийде сік.
Після кабачок натертий потрібно добре віджати, помістити в ємність для зберігання і відправити у морозильну камеру. Це найпростіший спосіб, але приготувати з таких кабачків можна тільки оладки.
Вибирайте той спосіб нарізки, який буде більш зручний при подальшому використанні. Знаючи, як правильно заморозити кабачки в домашніх умовах, ви забезпечите себе і свою сім’ю овочем на всю зиму.
При цьому кабачки збережуть не тільки зовнішній вигляд, але і всі корисні властивості, а приготовані страви з використанням заморожених кабачків будуть такими ж смачними і корисними, як і з свіжих овочів.
Основні правила заморозки
При заморожуванні кабачки зберігають вигляд і смак свіжих овочів. Заморожені овочі – ідеальний варіант отримання вітамінів у зимовий період часу. Тому, важливо звернути увагу на основні правила, перш ніж відправити кабачок в морозильну камеру.
- Перед заморожуванням кабачки потрібно вимити і висушити.
- Після нарізати обраним способом.
- Враховуючи те, що овоч містить велику кількість води, від неї потрібно позбутися. Для цієї мети можна використовувати сіль. Нарізані овочі кладуть на рівну поверхню, зверху трохи присипають сіллю. Всю вологу, яка з’явиться на поверхні, потрібно видалити. Для цього можна використовувати рушник або серветку.
- Нарізані кабачки розкладають в обрану тару – можна використовувати пластикові контейнери, пакети для заморозки.
Для збереження корисних речовин кабачки необхідно заморожувати при максимально низькій температурі.
Підводячи підсумки
Незалежно від обраного сорту, способу заморожування, правила приготування кабачка перед відправкою в морозильну камеру, однакові:
- Враховуючи те, що плоди кабачків завжди лежать на землі, їх потрібно добре відмити від бруду. Плід миється цілком, а тільки після нього видаляється плодоніжка.
- Нарізані овочі викладають на суху поверхню і посипають сіллю, щоб видалити зайву вологу.
- При будь-якому способі заморожування потрібно пам’ятати, що все насіння, які є всередині, обов’язково видаляються.
- Якщо шкірка плоду тверда і стара, її потрібно обов’язково зрізати.