Щавель – смачна, корисна і багата вітамінами зелень. Саме його додають в зелені супи і борщі з метою збагачення страви пікантною кислинкою. Проте в зимовий час року таку зелень не завжди можна придбати. Дізнаємося, як заморозити щавель на зиму в холодильнику в пакетах.
Як вибрати зелень для заморозки
В першу чергу слід придбати якісну зелень і потім правильно його обробити перед заморожуванням. Досвідчені господині рекомендують скористатися такими порадами:
- Для заморозки підійде стигла зелень. На початку червня щавель виростає до потрібних розмірів, а також до цього часу листя набирають поживний запас вітамінів і поживних речовин. Таким чином, заготовляти листя щавлю потрібно в червні.
- Для заготівлі зелені на зиму краще купити красиву зелень на ринку або в овочевому магазині.
- Купуючи щавель, слід звернути увагу на колір і стан листя, вони повинні бути пружними, свіжими і яскраво-зеленими.
- Не рекомендується заготовляти велике листя темно-зеленого кольору. По-перше, в них міститься багато кислоти, яка може зіпсувати смакові якості супів та борщів. По-друге, великі кущики переходять в період випускання насіння, отже, зібрати красиве і якісне листя не вийде. Стебла не повинні бути довгими, ідеальний розмір – 3-4 див.
- Не варто купувати щавель з явними пошкодженнями і якщо на листі буде багато пилу. Це перша ознака того, що зелень вирощувалася з порушенням технології.
Основні правила заморозки щавлю
Щоб зелень, що зберігається в холодильнику у пакетах, залишалася ароматною, мала насичений відтінок і не втратила своїх смакових якостей, слід дотримуватися таких порад:
- Огляньте уважно продукт, для виключення пошкоджених, сухих і гнилих листя, щоб заморозити дійсно тільки якісний щавель.
- Пучки щавлю потрібно ретельно промити під проточною водою, викласти на сухе рушник і почекати, поки вони повністю просохнуть. Вологий продукт заморожувати не рекомендується.
- Для зберігання краще вибирати поліетиленові пакети з зіп-застібкою.
- Порції повинні бути невеликими, щоб не доводилося викидати продукт, адже повторно заморожувати зелень не можна.
Популярні способи зберігання щавлю в холодильнику
Отже, спочатку потрібно підготувати спеціальні пакети, ніж, красиву зелень і дошку для оброблення. Після цього можна вибрати один з варіантів заготовки:
- Дрібно нарізаний щавель. Заморозити таким чином продукт буде дуже просто. Для цього потрібно подрібнити попередньо вимиту і висушену зелень і розкласти її по порційних пакетиках. Після цього з пакетів слід випустити повітря, це можна зробити, якщо згорнути кожну порцію в рулетик. За бажанням згортки можна зафіксувати гумками або нитками, така хитрість дозволить заощадити місце в холодильнику. Важливо приклеїти на пакетик папірець з назвою зелені і датою фасування.
- Нарізка і бланшировка. Свіже, промите і висушене листя слід нарізати поперек великими відрізками. Якщо листя великі, то потрібно нарізати уздовж. Після цього масу потрібно перекласти в друшляк і опустити в посуд з окропом на 2-3 секунди. Не треба лякатися того, що зелень потемніє, це нормальна реакція на високу температуру. На смакових якостях це ніяк не відіб’ється.
- Після цього оброблене листя потрібно викласти на рушник і почекати, поки піде зайва волога. Для заморозки щавлю на зиму заготовки перекладають у пакети, при цьому добре утрамбовують.
- Зберігання щавлю для пирогів і рулетів. Цей метод зручний тим, що вимагає багато місця, тому до нього вдаються ті, у кого є великі морозильні камери. Щоб заморозити таким чином зелень, її потрібно ретельно промити, видалити стебла, висушити і розкласти по пакетах. Нарізати не потрібно!
- Ароматний коктейль. Багато господині радять заморожувати щавель в одному пакеті з кропом, петрушкою, базиліком і іншими видами зелені. Принцип підготовки інших видів зелені аналогічний.
Як бачите, зберегти щавель в холодильнику в пакетах на зиму дуже просто. Зелень для зберігання краще купувати на ринку. Вона повинна бути красивою, яскраво-зеленого кольору, без сухого листя, пошкоджень і гнилі.
Заморожувати щавель слід у невеликих пакетиках, щоб одну порцію вийшло повністю витратити. Незважаючи на такий варіант зберігання, продукт залишається смачним і корисним.