Щоб урізноманітнити страви взимку і надати їм свіжість сонячного літа, радимо заморозити зелену цибулю в холодильнику. Для цих цілей краще взяти пакети з замком Zip-Lock, вони більш щільні.
Підготовка сировини
Це обов’язкова процедура для всіх продуктів, які потрібно заморозити на зиму в холодильнику в пакетах. До того, як ви приступите безпосередньо до роботи, переконайтеся, що пір’я зеленої цибулі не мають пошкоджених або сірих ділянок, сухих кінчиків і цвілі. Природно, овоч має бути максимально свіжим і молодим.
Тепер перебираємо зелені пір’я від сміття і ретельно промиваємо під краном. Викладаємо на тканинне рушник або на сито і даємо стекти воді. Для заморозки в холодильнику всі продукти повинні бути сухими, щоб вони не збилися в один мерзлий сніг і добре зберегли колір і структуру.
Без бланшування
Це дуже простий спосіб заморозити зелену цибулю на зиму в холодильнику в пакетах. Спочатку відокремте зелену частину рослини від білих підстав, щоб маса була однорідною за кольором і структурі.
Потрібно:
- гострий ніж;
- обробна дошка;
- пір’я зеленої цибулі;
- пакети з замком.
Приготування:
- Невеликими порціями складаємо пір’я цибулі, великі пучки краще не робити, щоб не травмувати ніжну структуру рослини.
- Підготовлену зелень шаткуємо шматочками довжиною 1 див.
- Наповнюємо пакети цибулевою масою на 2/3, розправляємо по площині і випускаємо повітря.
- Застібаємо пакет, відправляємо в морозильну камеру.
Час від часу дістаємо запаси і струшуємо, щоб цибуля не став одним суцільним колом.
З бланшуванням
У цьому випадку заморожений в пакетах в холодильнику на зиму цибулю збереже свій яскравий колір і м’якше за смаком. Він підійде як для перших страв, так і для різних холодних закусок.
Знадобиться:
- кілька каструль різного діаметра;
- кубики харчового льоду;
- друшляк;
- пакети для харчових продуктів або з застібкою;
- зелену цибулю.
Приготування:
- Промиваємо і обсушуємо молоді пір’я, шаткуємо невеликими кільцями.
- Ставимо на плиту каструлю з водою, доводимо до кипіння. В окремому посуді заливаємо лід водою з-під крана. Чим більше льоду, тим краще.
- Опускаємо в гарячу рідину заготовку на 5 хвилин, відразу ж дістаємо і негайно відправляємо цибулю в крижану воду. Така процедура допоможе зупинити процес нагріву, за рахунок чого пір’я і збережуть свій яскраво-зелений колір.
- Зливаємо рідину, даємо шматочках стекти в друшляку. Тепер залишається їх тільки підсушити. Чим менше вологи на них залишиться, тим краще вони будуть виглядати в заготовці.
- Обсохшу сировину розкладаємо по пакетах із застібками, закриваємо бігунок на 2/3 застібки і, розгорнувши пакет на столі, випускаємо залишки повітря з упаковки.
- Відправляємо заготовку в морозильну камеру.
Перші 2-3 години необхідно виймати заготовки з цибулею з холодильника і злегка їх струшувати, щоб маса не перетворилася у великий крижаний ком. Розсипчасті заморожені продукти завжди набагато зручніше використовувати.
З вершковим маслом
Така заготівля дуже хороша, якщо у надлишку є тонка зелень цибулі-шалот. Крім того, заморожений цим способом в холодильнику на зиму в пакетах продукт можна змішувати з пряною зеленню і використовувати потім в різних стравах в якості начинки.
Наприклад, шматок готового пряного олії підійде для курячих рулетиків або котлет по-київськи.
Інгредієнти:
- вершкове масло;
- пера молодої цибулі;
- харчові пакети (звичайні);
- улюблені приправи і спеції – за бажанням і в довільній кількості.
Приготування:
- Промиті і обсушені пір’я і пряну зелень дрібно шаткуємо. Якщо для спільної заморозки використовується кріп або петрушка, слід прибрати всі великі стебла, щоб вони не зіпсували зовнішнього виду заготівлі.
- Змішуємо підготовлені овочі з розм’якшеним вершковим маслом.
- Скачуємо за допомогою харчової плівки чи фольги отриману заготовку в невеликі ковбаски.
- Відправляємо все в морозильну камеру на кілька годин.
- Застиглу масу нарізаємо на порційні шматочки і складаємо в пакети у кілька шарів. Потрійна упаковка допоможе зберегти аромат зелені і не передасть його іншим продуктам в морозильній камері.
Відправляємо зелене масло на зберігання в морозилку, використовуємо по мірі необхідності.
Терміни зберігання замороженої цибулі
При неперервному перебуванні в морозильній камері продукт зберігає свої смакові якості близько півроку. Якщо всі маніпуляції по заморожуванню зеленої цибулі в холодильнику на зиму були проведені правильно, перед тим як вимкнути плиту, додайте трохи заморожених шматочків в суп або рагу. Тоді аромат готового частування холодним зимовим днем нагадає про сонячне літо.