Піца маринара

Піца маринара або піца алла марінара (Pizza Marinara) – традиційна страва італійської кухні. Піца маринара є різновидом неаполітанської піци і являє собою піцу, покриту лише томатним соусом, оливковою олією першого віджиму, орегано та часником. Іноді також додається базилік.

Всупереч поширеній думці, назва піци маринара не вказує на морепродукти, їх у цю піцу не додають! Таку назву вона отримала, бо була основним продуктом харчування рибалок, які їли таку піцу після повернення додому з риболовлі у Неаполітанській затоці. Є версія, що рецепт піца маринару був вигаданий у піцерії Порт Альба (Port’Alba) у 1730-х роках. Ця піцерія вважається найпершою піцерією у світі, а піца маринара вважається найстарішою піцею з начинкою з томатів. Рецепт піци маринара в даний час є частиною рецепту Неаполітанської піци з особливими правилами, що стосуються виробничого процесу, тіста та основних інгредієнтів, що використовуються при приготуванні піци. Оливки чи сир не входять у класичну версію піци маринара! Але в піцеріях на околицях Риму іноді додають солоні анчоуси.

Нижче наводимо традиційний італійський рецепт піци маринара. Характерною рисою справжньої піци маринара є піднятий зовнішній край завширшки 1-2 см (cornicone). Крім того, діаметр піци не повинен перевищувати 35 см. Піца маринара, як і класична неаполітанська піца, випікається в дров’яній печі за дуже високої температури (близько 485 С), буквально за 60-90 секунд, внаслідок чого утворюється характерна «леопардова» скоринка, а саме тісто при цьому залишається м’яким. У домашніх умовах досягти таких високих температур, як у дров’яній печі, досить складно. Тому особливо важливо добре розігріти духовку на максимальних температурах. Також для досягнення найкращого результату можна використати пекарський камінь.

Інгредієнти
Порції: +1
Кроки
15 хвДрук
  • Натискаючи на кульку тіста великими пальцями від центру до країв і повертаючи тісто в процесі, потрібно сформувати круглу основу для піци завтовшки близько 3 мм, з невеликими бортами 1-2 см.
  • Змастити основу для піци оливковою олією і посипати орегано сушеним.
  • У центр викласти подрібнені консервовані томати або соус для піци та розподілити його по всій поверхні піци, крім бортиків.
  • Зубчики часнику очистити від лушпиння, нарізати на тонкі скибочки і рівномірно викласти по поверхні піци.
  • Перекласти піцу маринару на лопатку для піци та швидким рухом помістити її в дров’яну піч так, щоб начинка залишилася на місці. Випікати протягом 60-90 секунд при температурі близько 485°C, періодично повертаючи, щоб піца пропеклася з усіх боків рівномірно.
  • При випіканні в домашній духовці важливо спочатку добре розігріти духовку до 240 ° C разом з деком. Перекласти сформовану піцу маринару на розігріте деко і відразу поставити в духовку. Випікати протягом 10-15 хвилин.
  • Готовність піци маринару визначається за загуслим томатним соусом і характерним ароматом. Корочка має бути підрум’яненою, але не підгорілою.
  • Готову піцу маринару розрізати на порційні шматки та одразу подавати. За бажанням можна додатково збризкати оливковою олією і прикрасити свіжим базиліком.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь