Сьогодні є різні варіанти цієї узбецької страви, але ми розповімо, як приготувати плов з яловичини, щоб рис був розсипчастим. А також відзначимо важливі моменти, які допоможуть швидко освоїти процес готування.
Рис для плову
Щоб приготувати смачний плов з яловичини, і рис в ньому був розсипчастим, потрібно правильно вибрати крупу. Досвідчені кулінари рекомендують використовувати як узбецькі і таджицькі, так і бурі сорти рису.
Зерна повинні бути твердими, щільними, з невеликим вмістом крохмалю. Іменний такий рис здатний зберегти свою розсипчастість. Пропарені сорти не підходять, з таким рисом вийде не плов, а каша.
Перед приготуванням рис потрібно обов’язково промити не менше 7 разів. Вода змиває з зерен крохмальний пил, яка також є причиною того, що рис злипається.
М’ясо
Традиційно узбецький плов готують тільки з бараниною, при цьому м’ясо повинно бути вже дорослої тварини. Правда, сьогодні можна зустріти рецепти зі свининою, яловичиною, індичкою, куркою і навіть рибою.
Але є м’ясо, яке для плову не підходить, – це телятина. Все справа в тому, що в результаті довгого томління таке м’ясо стає жорстким і не дає насиченого смаку і аромату.
М’ясо для плову повинно бути свіжим або охолодженим, але тільки не замороженим.
Овочі
Цибулю і моркву – два головних овоча, які використовують в приготуванні плову. Для страви підходить звичайний ріпчаста цибуля, але деякі господині додають червоний, який надає пікантний смак плову. Цибулю шаткують крупно, так як якщо його занадто подрібнити, то він швидко засмажиться.
Для нарізки моркви використовують тільки ніж, але не тертку. Інакше це призведе до того, що морква просто згорить і зіпсує смак всього страви. В країнах Азії в плов кладуть жовту моркву, але помаранчеві сорти теж допустимі, тим більше що на смак це ніяк не позначається.
Азербайджанський плов готують з курагою, родзинками, фініками та іншими сухофруктами, які попередньо розпарюють, потім просушують і додають у страву цілком.
Масло і спеції
Спочатку готували плов на курдючному жирі, але сьогодні йому на зміну прийшло кунжутна і бавовняна олія. В домашніх умовах підійде і звичайне рослинне.
Якщо говорити про спеції, то в класичний набір входять зіра, чорний і червоний перець, а також ягоди барбарису. І, звичайно, часник, який кладуть цілими головками або зубчиками.
Особливих правил стосовно приправ немає, тому можна поєднувати різні за смаком і ароматом прянощі і спеції.
І ще один важливий момент. Щоб плов вийшов насиченим смаком, а рис в ньому не злипався, а був розсипчастим, потрібно обдумано підійти до вибору посуду. Краще всього приготувати його в казані.
Підійде як чавунний, так і мідний казанок. Завдяки товстим стінкам його плов з яловичини буде нудитися в потрібному для нього температурному режимі. У казані нічого не пригорає, і рис не злипається.
Узбецький плов з яловичини в казані
Справжній плов з яловичини правильно приготувати в казані. Якщо казанка немає, але є гусятниця, то можна використовувати її, але тільки не таку кухонне начиння, як сковороди чи звичайні каструлі.
У каструлі всі пригорить, а сковорода не здатна розкрити весь смак і аромат узбецького страви.
Інгредієнти:
- 1,5 кг яловичини;
- 500 г цибулі;
- 500 г моркви;
- 250 мл рослинної олії;
- 1 кг рису;
- 1 головка часнику;
- 1 перець гострий;
- сіль і перець за смаком;
- зіра, паприка, коріандр.
Приготування:
- Рис добре промиваємо, потім заливаємо його холодною водою і поки відставляємо в сторону.
- Яловичину нарізаємо невеликими шматочками.
- У казан вливаємо олію і вмикаємо сильний вогонь. Перевірити потрібну для обжарювання температуру дуже просто — кладемо в масло шматочок цибулі, і як тільки він підзолотится, це сигнал, що масло готове.
- Тепер частинами викладаємо яловичину і обсмажуємо до золотавої скоринки. Не варто закладати в казан відразу все м’ясо, інакше олія швидко охолоне, шматочки погано просмажиться, а сік всередині не запечатається.
- Цибулю нарізаємо четвертинками кілець.
- Моркву шаткуємо соломкою.
- До смаженого м’яса викладаємо цибулю і продовжуємо смажити на сильному вогні.
- Як тільки ріпчастий овоч стане карамельним, висипаємо морква, перемішуємо і смажимо до м’якості моркви.
- Тепер до м’яса з овочами додаємо сіль, всі спеції, вставляємо часник, гострий перець кладемо.
- Заливаємо водою, зменшуємо полум’я, накриваємо кришкою і тушкуємо до готовності м’яса.
- Як тільки шматочки яловичини стануть м’якими, дістаємо, але не викидаємо, часник з перцем. Засипаємо рис, розрівнюємо і заливаємо водою – на 1 см вище рису.
- Солимо, збільшуємо вогонь і чекаємо, коли зерна рису піднімуться вгору. Після нагрівання знову зменшуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо 15-20 хвилин.
- Готовий плов перемішуємо, даємо йому 10 хвилин настоятися під кришкою. Потім викладаємо на тарілку, прикрашаємо часником і перцем, подаємо до столу.
Для плову краще використовувати більш ніжну частину туші яловичини. Так, якщо взяти за ноги, м’ясо буде жорстким, і плов не вийде таким смачним. Якщо плов готується на природі у великому казані, то підійде яловичина на кості.
Плов з яловичини з бурим рисом і квасолею
Приготувати плов можна як зі звичайним, так і з бурим рисом, який відрізняється способом обробки. А саме тим, що з зерен знімається тільки верхня шкірка. Висівковий оболонка залишається, і завдяки їй такий сорт має легкий горіховий присмак і аромат. Щоб бурий рис був в плові розсипчастим, його потрібно обов’язково замочити на 9-10 годин.
Готувати узбецьку страву будемо з яловичини, також тут використовується квасоля, але додавати боби необов’язково.
Інгредієнти:
- 500 г бурого рису;
- 500 г філе яловичини;
- морква;
- цибуля;
- 1 банка квасолі (червоної);
- сіль і спеції за смаком;
- часник і зелень.
Приготування:
- Бурий рис добре промиваємо і залишаємо його в холодній воді мінімум на 8 годин.
- Яловичину нарізаємо середніми за розміром шматочками і відправляємо в казан або каструлю з товстим дном. Вливаємо склянку води і готуємо до випаровування всієї рідини. В процесі не забуваємо знімати піну.
- Моркву нарізаємо довгими брусочками. Четвертинками кілець шаткуємо цибулю.
- Як тільки з м’яса піде вся рідина, підливаємо трохи олії і засипаємо цибулю і моркву. Перемішуємо і смажимо до м’якості овочів.
- Після підсипаємо сіль, спеції і засипаємо рис, розрівнюємо, вливаємо воду і доводимо до кипіння.
- Потім додаємо квасолю і часник, накриваємо кришкою і тушкуємо до повної готовності.
- Після плов перемішуємо, наполягаємо і подаємо до столу.
Для плову не підходить молоде м’ясо. Вся справа в тому, що його волокна швидко розпадаються і втрачають смак.
Узбецький плов в мультиварці
Приготувати плов з яловичини можна в мультиварці. Звичайно, це не традиційний спосіб, але все ж господиням варто знати, як отримати смачну страву з допомогою такого кухонного помічника, щоб рис був розсипчастим, а м’ясо ніжним і соковитим.
Інгредієнти:
- 450 г рису;
- 550 г яловичини;
- 500 г моркви;
- 250 г цибулі;
- 3 головки часнику;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ч. л. зіри;
- 0,5 ч. л. паприки;
- 0,5 ч. л. коріандру;
- 1/3 ч. л. куркуми;
- 12 сушених ягід барбарису.
Приготування:
- Рис добре промиваємо до прозорості води і відкидаємо на сито, щоб з зерняток скла вся зайва рідина.
- М’ясо промиваємо, просушуємо паперовими рушниками і нарізаємо шматочками величиною в 2-3 див.
- Соломкою шаткуємо цибулю.
- Моркву нарізаємо соломкою, дрібнити занадто овоч не потрібно.
- Головки часнику промиваємо, знімаємо верхні листочки і відрізаємо денце з корінцями.
- У чашу вливаємо олію, викладаємо яловичину і включаємо режим «Смаження» на 30 хвилин.
- Як тільки шматочки м’яса почнуть підрум’янюватися, висипаємо цибулю, перемішуємо і смажимо 5 хвилин.
- Після додаємо до яловичини з цибулею моркву і обсмажуємо до м’якості.
- Далі вливаємо 500 мл крутого окропу, додаємо сіль, куркуму, зіру, паприку, коріандр і ягоди барбарису. Перемішуємо і готуємо до закінчення програми.
- Потім засипаємо рис, розрівнюємо по поверхні, заливаємо окропом так, щоб рис був покритий водою приблизно на 1,5 см.
- Кладемо головки часнику хвостиками догори і злегка їх придавлюємо.
- Нічого не перемішуємо, а закриваємо кришку і вибираємо режим «Плов».
Після сигналу залишаємо плов у режимі «Підігрів» на 10 хвилин, а потім перемішуємо, викладаємо на широке блюдо і подаємо до столу.
Плов з яловичини в гарбузі
Якщо є бажання здивувати гостей незвичайним блюдом, то пропонуємо приготувати плов в гарбузі. Таке смачне блюдо і його цікава подача відразу привернуть увагу всіх присутніх за святковим столом.
Інгредієнти:
- 1 великий гарбуз;
- 100 г топленого масла;
- 600 г яловичини (баранини);
- 5-6 цибулин;
- 500 г рису;
- 1 л молока;
- сіль і перець за смаком;
- куркума за смаком;
- жменя кураги;
- жменю родзинок;
- 15-20 сушеної аличі.
Приготування:
- Гарбуз промиваємо, просушуємо і зрізаємо кришечку з корінцем. З гарбуза вичищаємо насіння і м’якоть, щоб зробити стінки більш тонкими.
- Яловичину або баранину нарізаємо шматочками. М’ясо солимо, перчимо й перемішуємо.
- Пір’ям або шаткуємо півкільцями цибулю.
- На топленому маслі протягом 1-2 хвилин на сильному вогні обсмажуємо шматочки м’яса.
- Після додаємо цибулю, перемішуємо, смажимо ще 2 хвилини, а потім тушкуємо яловичину з цибулею під кришкою і на малому вогні протягом 1 години.
- Курагу і родзинки промиваємо, просушуємо. На чотири частини розрізаємо в’ялений абрикос.
- Як тільки м’ясо стане м’яким, солимо, кладемо куркуму, курагу, родзинки. Перемішуємо, смажимо 10 хвилин.
- Потім додаємо цукор і сушену аличу, ще раз все перемішуємо і знімаємо з вогню.
- Рис висипаємо в миску, підсипаємо 1 ст. ложку солі, заливаємо холодною водою і залишаємо на годину.
- У сотейник виливаємо молоко, трохи його підсолюємо, доводимо до кипіння і засипаємо добре промиті зерна рису. Варимо 5-6 хвилин і після відкидаємо на сито.
- Гарбуз всередині змащуємо топленим маслом і злегка присипаємо цукром.
- Рис підсипаємо куркуму і перемішуємо.
- Тепер викладаємо шарами в гарбуз рис і м’ясо. Останній шар робимо з крупи, яку поливають топленим маслом.
- Гарбуз закриваємо «кришечкою», ставимо на деко з пергаментом, зверху накриваємо фольгою і відправляємо в духовку на 2,5 години (температура 180 °С). За півгодини до готовності фольгу можна прибрати.
- Готову гарбуз з пловом ставимо на тарілку, розрізаємо її так, немов розкриваємо квітка, і подаємо до столу.
Приготувати плов з яловичини так, щоб він вийшов смачним, насиченим і ароматним, а рис у ньому був розсипчастим – ціле мистецтво. Звичайно, таке блюдо вимагає часу, терпіння і навіть смакової інтуїції. Але не варто шкодувати витрачених сил, адже результат обов’язково порадує.