Паска з цукатами та родзинками — смачний варіант пасхальної випічки, яка повинна бути на кожному столі у Світле Христове воскресіння. Для додання особливого, цікавого смаку в тісто додають пряні трави, горіхи. Розглянемо добірку покрокових рецептів з фото.
Простий варіант
Тісто по представленому рецептом довго вимішувати не потрібно. Воно виходить соковитим, ніжним і трохи вологим. Для прикраси використовується білкова глазур, приготовлена над водяною парою.
Інгредієнти:
- молоко — 200 мл;
- масло вершкове — 100 г;
- цукор — 250 г;
- цукати — 100 г;
- ізюм — 100 г;
- сухі дріжджі — 7 г;
- сіль — ¼ ч. л.;
- масло рослинне — 2 ст. л.;
- борошно — 600 г;
- ванілін за смаком.
Глазур:
- білок — 2 шт.;
- цукрова пудра — 200 г;
- ванілін — 1 г;
- лимонний сік — 2 ч. л.
Приготування:
- Родзинки і цукати викласти в глибокі тарілки, залити гарячою водою. Настоювати півгодини.
- В 100 мл підігрітого молока розчинити сухі дріжджі. Потім висипати 1 ст. л. цукру і стільки ж борошна. Використовуючи віночок або вилку, розмішати до однорідності, а після залишити в теплі на 15-20 хвилин.
- Молоко, що залишилося з’єднати з вершковим маслом в глибокому сотейнику. Відправити на вогонь, довести до кипіння, розмішати й остудити.
- В окремій ємності збити яйця, ванілін і цукор.
- Влити готову опару, молоко, рослинну олію.
- Висипати цукати і родзинки, попередньо злив з них рідина.
- При регулярному перемішуванні всипати просіяне борошно. Вона повинна бути свіжою, не залежалась. Тісто для пасок з цукатами та родзинками по покроковому рецепту з фото виходить не дуже густе, але і не рідке.
- Прибрати в тепло, попередньо накривши харчовим поліетиленом. Маса повинна збільшитися в об’ємі в 2-3 рази, по часу на це піде 5-6 годин.
- Через зазначений час тісто обім’яти рукою, попередньо змастивши її вершковим або рослинною олією.
- Заповнити форми для випічки тестом на ⅓ або на ½ частину, так як під час випічки воно збільшується. Прибрати в тепло на 60 хвилин для кращого вистоювання. Помістити в духовку, розігріту до 170-180 градусів, випікати 40 хвилин. Перед тим як дістати випічку з духовки, її потрібно перевірити на готовність дерев’яною паличкою.
- Для приготування глазурі на каструлю з киплячою водою встановити глибоку миску. Поєднати в ній 2 білка, ванілін і цукрову пудру. Збивати міксером до збільшення і зміни кольору маси.
- Після додати лимонний сік, продовжити перемішувати.
- Готову глазур відправити в кондитерський мішок з будь-яким насадкою.
- Прикрасити отримані паски. Зверху посипати кондитерської посипкою.
Паска з цукатами, родзинками і коньяком
Шафран, замочений у коньяку, надає готовій пасці з цукатами та родзинками приємний аромат, незвичайний смак і красивий зовнішній вигляд. Готується випічка за покроковим рецептом з фото швидко і легко.
Інгредієнти:
- борошно — 440 г;
- молоко — 120 мл;
- вершкове масло — 100 г;
- яйця — 4 шт.;
- цукор — 100 г;
- цукрова пудра — 150 г;
- дріжджі живі — 15 г;
- ванільний цукор — 15 г;
- шафран — 1 ч. л.;
- коньяк — 1 ст. л.;
- цукати (манго) — 60 г;
- родзинки — 60 г;
- лимонний сік — 1 ч. л.;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Мелений шафран висипати в глибоку миску. Залити коньяком, все перемішати і прибрати в сторону для кращого настоювання.
- Дріжджі розламати руками у відповідну тару. Залити їх теплим молоком. Заміс тіста рекомендується проводити в пластиковій мисці, так як в залізній процес бродіння сповільнюється.
- Потім висипати 1 ст. л. цукру і 1-2 ст. л борошна, все добре розмішати віночком до однорідності.
- Накрити харчовою плівкою, поставити в тепло до збільшення в об’ємі.
- У глибоку тару, згідно покроковому рецепту, вбити 2 яйця і 2 жовтки, залишивши білкову частину на глазур. Білок використовується для прикраси готових пасок з цукатами та родзинками, як на фото. Його необхідно прибрати в холодильник.
- Висипати цукор, добре збити віночком.
- Потім додати трохи солі, ванільного цукру і м’яке вершкове масло. Знову все добре розмішати.
- Надіслати до опари, що збільшилася збиту масу, влити шафран з коньяком, перемішати.
- Додати просіяне борошно. Замісити густе тісто спочатку ложкою, а потім руками. Не потрібно бентежитися, що воно виходить трохи рідкуватим. Накрити, поставити в тепло на 1,5-2 години.
- В’ялене манго дрібно нашаткувати.
- Родзинки з’єднати з цукатами, додати трохи борошна або крохмалю, перемішати. Потрібно це для того, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися по тесту.
- Висипати в тісто, добре розмішати.
- Ємкості для випікання змастити олією. Сформувати кульки невеликого розміру і викласти їх на ⅓ обсягу. Бажано дивитися, щоб родзинки не потрапляв зверху, інакше буде сильно горіти під час випічки. Залишити в теплі, щоб тісто добре піднялося.
- Випікати при 170 градусах 40 хвилин.
- Охолоджені білки вилити в глибоку миску. Додати трохи солі, почати збивати, в процесі додавати невеликими порціями цукрову пудру.
- В помадку влити лимонний сік, продовжити перемішування.
- Акуратно вийняти з форми паски. Вмочити в білкову глазур.
- Виставити на святкове блюдо. Посипати кондитерським декором або харчовими барвниками.
Паска з апельсиновими цукатами та родзинками
По покроковому рецептму з фото паска з апельсиновими цукатами та родзинками готується довго. Весь смак, ніжність і аромат залежать від правильного замісу тіста. Обов’язково спробуйте спекти десерт і здивувати всіх рідних.
Інгредієнти:
- борошно — 1,3 кг;
- молоко — 500 мл;
- цукор — 300 г;
- яйця — 5 шт.;
- родзинки — 150 г;
- апельсинові цукати — 150 г;
- вершкове масло — 200 г;
- сухі дріжджі — 11 г;
- ванільний цукор — 1 ч. л.;
- сіль — щіпка.
Приготування:
- Тепле молоко вилити в глибоку миску висипати сухі дріжджі і добре перемішати виделкою.
- Додати 400 г борошна.
- Ємність з опарою поставити в каструлю з теплою, але не гарячою водою. Так маса швидше підніметься і не доведеться довго чекати.
- Яйця розділити на білки, жовтки. Останні з’єднати зі звичайним і ванільним цукром, збити міксером.
- Поступово ввести вершкове масло. Воно має бути м’яким.
- Взяти ємність побільше і отриману масу з’єднати з піднесеною опарою.
- Трохи тіста перекласти в глибоку миску, додати до нього куркуму, перемішати. Повернути в загальну ємність, розмішати.
- Додати борошно, замішуючи тісто спочатку лопаткою, а потім руками. Головне, не переборщити, інакше тісто буде густе, щільне, і паска швидше зачерствіє.
- Прибрати в каструлю, накрити, поставити в тепло на 40-50 хвилин.
- Родзинки висипати в миску, залити гарячою водою, витримати чверть години. Після процідити від рідини, викласти на чисте вафельний рушник, а другим промокнути зверху.
- Білки відправити в глибоку миску, трохи посолити. Збити міксером до утворення стійкої піни.
- Сухий родзинки відправити у миску з борошном або крохмалем, добре розмішати. Так сухофрукт краще розподілиться по тесту, а не осяде на дно. Переборщувати з сушеними фруктами не варто, так як їх більшу кількість уповільнює піднімання тіста.
- Зробити обминку руками. На столі розкласти тісто, а поверх нього висипати цукати, а після родзинки.
- Загорнути зі всіх сторін, ретельно перемішати руками.
- По покроковому рецепту з фото додати в тісто збиті білки, добре вимісити. Накрити, залишити в теплі на півгодини.
- Форми для пасок з цукатами та родзинками змастити маслом. Застелити дно пекарським папером.
- Взяти порцію тіста і відправити її в заготовлену форму на ⅓ або на ½ частину від обсягу.
- Поставити в духовку, включивши температуру 50 градусів. Дверцята пекарської шафи закривати не потрібно. Залишити на 10 хвилин для швидкого збільшення в об’ємі. Після дверцята духовки закрити, збільшити температуру до 100 градусів, витримати знову 10 хвилин. Потім збільшити температурний режим до 180 °С і випікати 20 хвилин. Така методика дозволяє отримати красиві, рівні паски.
- Акуратно вийняти з форми.
- Прикрасити готової кондитерською глазур’ю та солодкою посипкою.
Паска з цукатами, родзинками і горіхами
Паска з цукатами, мигдалем і родзинками виходить дуже цікавим, смачним і ароматним. Додані коньяк і шафран надають виробу незвичайне післясмак. Головне, не переборщити, інакше смак готового десерту може зіпсуватися. Розглянемо покроковий рецепт з фото.
Інгредієнти для опари:
- сухі дріжджі — 11 г;
- тепле молоко — 250 мл;
- цукор-пісок — 30 г;
- тепла вода — 10 мл;
- борошно — 200 р.
Для тіста:
- жовтки — 6 шт;
- білок — 3 шт.;
- цукор — 120 г;
- вершкове масло — 230 г;
- борошно — 450 г;
- цукати — 170 г;
- мигдаль — 75 г;
- родзинки — 140 г;
- цедра 2 апельсинів;
- коньяк — 40 мл;
- шафран — 1-2 г;
- окріп — 2 ст. л.;
- мелений кардамон — ⅓ ч. л.;
- сіль — ¼ ч. л.;
- жовток (для змащування) — 1 шт.
Глазур:
- білок — 1 шт.;
- цукрова пудра — 120 г;
- лимонний сік — 1 ст. л.
Приготування:
- Шафран залити гарячою водою, щоб він настоявся.
- Апельсинову цедру подрібнити на тертці і відправити її до вимитих родзинок.
- Залити все це коньяком, перемішати, залишити на 1-2 години.
- Тепер потрібно приготувати опару. У глибоку миску висипати дріжджі, цукор-пісок.
- Залити все це теплим молоком, невеликою кількістю теплої води, перемішати віночком.
- Далі засипати просіяне борошно, розмішати.
- Накрити чашу плівкою, залишити в теплі на 30-40 хвилин для підйому.
- Розділити яйця на білки і жовтки. В останній компонент додати сіль, мелений кардамон, цукор, перемішати віночком.
- Додати шафран разом з рідиною.
- Білки в окремій частіше добре збити в стійку піну.
- Жовткову масу відправити в гущавину з неї опарою.
- Акуратно змішати руками, вводячи м’яке вершкове масло. Продукт рекомендується вибирати жирністю 82,5 %, не менше, інакше готова випічка не буде мати ніжного, вершкового післясмаку.
- Відправити збиті білки, перемішати.
- Після ввести просіяне борошно, замісити однорідне і еластичне тісто.
- Накрити чашу харчовою плівкою, прибрати в тепле місце на 60 хвилин.
- Цукати дрібно порубати, якщо вони не подрібнені.
- Мигдаль подрібнити до стану пудри.
- У готове тісто відправити горіхи, цукати.
- Родзинки просушити рушником, відправити в загальну масу.
- Вмішати підготовлені продукти. Робити це потрібно акуратно, ніжно.
- Форми змастити маслом. Викласти тісто, заповнивши ємності на⅓.
- Накрити рушником, поставити в тепле місце. Після підйому змастити збитим жовтком.
- Розмістити в розжарену піч, готувати 20-30 хвилин при 180 градусах.
- Дати трохи охолонути у формах, акуратно витягти.
- Приготувати солодку білкову глазур. Для це білок збити разом з цукровою пудрою, соком лимона.
- Покрити остиглі паски білкової глазур’ю. Посипати солодкої кондитерської посипкою.
Паски з цукатами та родзинками готуються з різних покрокових рецептів з фото. Головне, не відходити від рецептури, тоді випічка вийде смачною, повітряної і дуже красивою. Обов’язково спробуйте зробити паска будинку для святкування Пасхи.