Готуємо паски з цукатами та родзинками

Паска з цукатами та родзинками — смачний варіант пасхальної випічки, яка повинна бути на кожному столі у Світле Христове воскресіння. Для додання особливого, цікавого смаку в тісто додають пряні трави, горіхи. Розглянемо добірку покрокових рецептів з фото.

Простий варіант

Тісто по представленому рецептом довго вимішувати не потрібно. Воно виходить соковитим, ніжним і трохи вологим. Для прикраси використовується білкова глазур, приготовлена над водяною парою.

Інгредієнти:

  • молоко — 200 мл;
  • масло вершкове — 100 г;
  • цукор — 250 г;
  • цукати — 100 г;
  • ізюм — 100 г;
  • сухі дріжджі — 7 г;
  • сіль — ¼ ч. л.;
  • масло рослинне — 2 ст. л.;
  • борошно — 600 г;
  • ванілін за смаком.

Глазур:

  • білок — 2 шт.;
  • цукрова пудра — 200 г;
  • ванілін — 1 г;
  • лимонний сік — 2 ч. л.

Приготування:

  • Родзинки і цукати викласти в глибокі тарілки, залити гарячою водою. Настоювати півгодини.

  • В 100 мл підігрітого молока розчинити сухі дріжджі. Потім висипати 1 ст. л. цукру і стільки ж борошна. Використовуючи віночок або вилку, розмішати до однорідності, а після залишити в теплі на 15-20 хвилин.
  • Молоко, що залишилося з’єднати з вершковим маслом в глибокому сотейнику. Відправити на вогонь, довести до кипіння, розмішати й остудити.

  • В окремій ємності збити яйця, ванілін і цукор.
  • Влити готову опару, молоко, рослинну олію.

  • Висипати цукати і родзинки, попередньо злив з них рідина.
  • При регулярному перемішуванні всипати просіяне борошно. Вона повинна бути свіжою, не залежалась. Тісто для пасок з цукатами та родзинками по покроковому рецепту з фото виходить не дуже густе, але і не рідке.

  • Прибрати в тепло, попередньо накривши харчовим поліетиленом. Маса повинна збільшитися в об’ємі в 2-3 рази, по часу на це піде 5-6 годин.
  • Через зазначений час тісто обім’яти рукою, попередньо змастивши її вершковим або рослинною олією.
  • Заповнити форми для випічки тестом на ⅓ або на ½ частину, так як під час випічки воно збільшується. Прибрати в тепло на 60 хвилин для кращого вистоювання. Помістити в духовку, розігріту до 170-180 градусів, випікати 40 хвилин. Перед тим як дістати випічку з духовки, її потрібно перевірити на готовність дерев’яною паличкою.

  • Для приготування глазурі на каструлю з киплячою водою встановити глибоку миску. Поєднати в ній 2 білка, ванілін і цукрову пудру. Збивати міксером до збільшення і зміни кольору маси.
  • Після додати лимонний сік, продовжити перемішувати.
  • Готову глазур відправити в кондитерський мішок з будь-яким насадкою.
  • Прикрасити отримані паски. Зверху посипати кондитерської посипкою.

Паска з цукатами, родзинками і коньяком

Шафран, замочений у коньяку, надає готовій пасці з цукатами та родзинками приємний аромат, незвичайний смак і красивий зовнішній вигляд. Готується випічка за покроковим рецептом з фото швидко і легко.

Інгредієнти:

  • борошно — 440 г;
  • молоко — 120 мл;
  • вершкове масло — 100 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • цукор — 100 г;
  • цукрова пудра — 150 г;
  • дріжджі живі — 15 г;
  • ванільний цукор — 15 г;
  • шафран — 1 ч. л.;
  • коньяк — 1 ст. л.;
  • цукати (манго) — 60 г;
  • родзинки — 60 г;
  • лимонний сік — 1 ч. л.;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Мелений шафран висипати в глибоку миску. Залити коньяком, все перемішати і прибрати в сторону для кращого настоювання.
  • Дріжджі розламати руками у відповідну тару. Залити їх теплим молоком. Заміс тіста рекомендується проводити в пластиковій мисці, так як в залізній процес бродіння сповільнюється.
  • Потім висипати 1 ст. л. цукру і 1-2 ст. л борошна, все добре розмішати віночком до однорідності.

  • Накрити харчовою плівкою, поставити в тепло до збільшення в об’ємі.
  • У глибоку тару, згідно покроковому рецепту, вбити 2 яйця і 2 жовтки, залишивши білкову частину на глазур. Білок використовується для прикраси готових пасок з цукатами та родзинками, як на фото. Його необхідно прибрати в холодильник.

  • Висипати цукор, добре збити віночком.
  • Потім додати трохи солі, ванільного цукру і м’яке вершкове масло. Знову все добре розмішати.
  • Надіслати до опари, що збільшилася збиту масу, влити шафран з коньяком, перемішати.
  • Додати просіяне борошно. Замісити густе тісто спочатку ложкою, а потім руками. Не потрібно бентежитися, що воно виходить трохи рідкуватим. Накрити, поставити в тепло на 1,5-2 години.

  • В’ялене манго дрібно нашаткувати.
  • Родзинки з’єднати з цукатами, додати трохи борошна або крохмалю, перемішати. Потрібно це для того, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися по тесту.

  • Висипати в тісто, добре розмішати.
  • Ємкості для випікання змастити олією. Сформувати кульки невеликого розміру і викласти їх на ⅓ обсягу. Бажано дивитися, щоб родзинки не потрапляв зверху, інакше буде сильно горіти під час випічки. Залишити в теплі, щоб тісто добре піднялося.

  • Випікати при 170 градусах 40 хвилин.
  • Охолоджені білки вилити в глибоку миску. Додати трохи солі, почати збивати, в процесі додавати невеликими порціями цукрову пудру.
  • В помадку влити лимонний сік, продовжити перемішування.
  • Акуратно вийняти з форми паски. Вмочити в білкову глазур.

  • Виставити на святкове блюдо. Посипати кондитерським декором або харчовими барвниками.

Паска з апельсиновими цукатами та родзинками

По покроковому рецептму з фото паска з апельсиновими цукатами та родзинками готується довго. Весь смак, ніжність і аромат залежать від правильного замісу тіста. Обов’язково спробуйте спекти десерт і здивувати всіх рідних.

Інгредієнти:

  • борошно — 1,3 кг;
  • молоко — 500 мл;
  • цукор — 300 г;
  • яйця — 5 шт.;
  • родзинки — 150 г;
  • апельсинові цукати — 150 г;
  • вершкове масло — 200 г;
  • сухі дріжджі — 11 г;
  • ванільний цукор — 1 ч. л.;
  • сіль — щіпка.

Приготування:

  • Тепле молоко вилити в глибоку миску висипати сухі дріжджі і добре перемішати виделкою.
  • Додати 400 г борошна.
  • Ємність з опарою поставити в каструлю з теплою, але не гарячою водою. Так маса швидше підніметься і не доведеться довго чекати.
  • Яйця розділити на білки, жовтки. Останні з’єднати зі звичайним і ванільним цукром, збити міксером.

  • Поступово ввести вершкове масло. Воно має бути м’яким.
  • Взяти ємність побільше і отриману масу з’єднати з піднесеною опарою.

  • Трохи тіста перекласти в глибоку миску, додати до нього куркуму, перемішати. Повернути в загальну ємність, розмішати.
  • Додати борошно, замішуючи тісто спочатку лопаткою, а потім руками. Головне, не переборщити, інакше тісто буде густе, щільне, і паска швидше зачерствіє.

  • Прибрати в каструлю, накрити, поставити в тепло на 40-50 хвилин.
  • Родзинки висипати в миску, залити гарячою водою, витримати чверть години. Після процідити від рідини, викласти на чисте вафельний рушник, а другим промокнути зверху.

  • Білки відправити в глибоку миску, трохи посолити. Збити міксером до утворення стійкої піни.
  • Сухий родзинки відправити у миску з борошном або крохмалем, добре розмішати. Так сухофрукт краще розподілиться по тесту, а не осяде на дно. Переборщувати з сушеними фруктами не варто, так як їх більшу кількість уповільнює піднімання тіста.

  • Зробити обминку руками. На столі розкласти тісто, а поверх нього висипати цукати, а після родзинки.
  • Загорнути зі всіх сторін, ретельно перемішати руками.
  • По покроковому рецепту з фото додати в тісто збиті білки, добре вимісити. Накрити, залишити в теплі на півгодини.

  • Форми для пасок з цукатами та родзинками змастити маслом. Застелити дно пекарським папером.
  • Взяти порцію тіста і відправити її в заготовлену форму на ⅓ або на ½ частину від обсягу.

  • Поставити в духовку, включивши температуру 50 градусів. Дверцята пекарської шафи закривати не потрібно. Залишити на 10 хвилин для швидкого збільшення в об’ємі. Після дверцята духовки закрити, збільшити температуру до 100 градусів, витримати знову 10 хвилин. Потім збільшити температурний режим до 180 °С і випікати 20 хвилин. Така методика дозволяє отримати красиві, рівні паски.
  • Акуратно вийняти з форми.
  • Прикрасити готової кондитерською глазур’ю та солодкою посипкою.

Паска з цукатами, родзинками і горіхами

Паска з цукатами, мигдалем і родзинками виходить дуже цікавим, смачним і ароматним. Додані коньяк і шафран надають виробу незвичайне післясмак. Головне, не переборщити, інакше смак готового десерту може зіпсуватися. Розглянемо покроковий рецепт з фото.

Інгредієнти для опари:

  • сухі дріжджі — 11 г;
  • тепле молоко — 250 мл;
  • цукор-пісок — 30 г;
  • тепла вода — 10 мл;
  • борошно — 200 р.

Для тіста:

  • жовтки — 6 шт;
  • білок — 3 шт.;
  • цукор — 120 г;
  • вершкове масло — 230 г;
  • борошно — 450 г;
  • цукати — 170 г;
  • мигдаль — 75 г;
  • родзинки — 140 г;
  • цедра 2 апельсинів;
  • коньяк — 40 мл;
  • шафран — 1-2 г;
  • окріп — 2 ст. л.;
  • мелений кардамон — ⅓ ч. л.;
  • сіль — ¼ ч. л.;
  • жовток (для змащування) — 1 шт.

Глазур:

  • білок — 1 шт.;
  • цукрова пудра — 120 г;
  • лимонний сік — 1 ст. л.

Приготування:

  • Шафран залити гарячою водою, щоб він настоявся.

  • Апельсинову цедру подрібнити на тертці і відправити її до вимитих родзинок.

  • Залити все це коньяком, перемішати, залишити на 1-2 години.
  • Тепер потрібно приготувати опару. У глибоку миску висипати дріжджі, цукор-пісок.
  • Залити все це теплим молоком, невеликою кількістю теплої води, перемішати віночком.

  • Далі засипати просіяне борошно, розмішати.
  • Накрити чашу плівкою, залишити в теплі на 30-40 хвилин для підйому.
  • Розділити яйця на білки і жовтки. В останній компонент додати сіль, мелений кардамон, цукор, перемішати віночком.

  • Додати шафран разом з рідиною.
  • Білки в окремій частіше добре збити в стійку піну.
  • Жовткову масу відправити в гущавину з неї опарою.
  • Акуратно змішати руками, вводячи м’яке вершкове масло. Продукт рекомендується вибирати жирністю 82,5 %, не менше, інакше готова випічка не буде мати ніжного, вершкового післясмаку.

  • Відправити збиті білки, перемішати.

  • Після ввести просіяне борошно, замісити однорідне і еластичне тісто.
  • Накрити чашу харчовою плівкою, прибрати в тепле місце на 60 хвилин.
  • Цукати дрібно порубати, якщо вони не подрібнені.
  • Мигдаль подрібнити до стану пудри.

  • У готове тісто відправити горіхи, цукати.
  • Родзинки просушити рушником, відправити в загальну масу.
  • Вмішати підготовлені продукти. Робити це потрібно акуратно, ніжно.

  • Форми змастити маслом. Викласти тісто, заповнивши ємності на⅓.

  • Накрити рушником, поставити в тепле місце. Після підйому змастити збитим жовтком.
  • Розмістити в розжарену піч, готувати 20-30 хвилин при 180 градусах.

  • Дати трохи охолонути у формах, акуратно витягти.

  • Приготувати солодку білкову глазур. Для це білок збити разом з цукровою пудрою, соком лимона.
  • Покрити остиглі паски білкової глазур’ю. Посипати солодкої кондитерської посипкою.

Паски з цукатами та родзинками готуються з різних покрокових рецептів з фото. Головне, не відходити від рецептури, тоді випічка вийде смачною, повітряної і дуже красивою. Обов’язково спробуйте зробити паска будинку для святкування Пасхи.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь