Свято Світлого Великодня складно уявити без здобної паски, освяченої в церкві. Спекти її в домашніх умовах непросте завдання. Але якщо є кращі рецепти випічки, випробувані досвідченими кулінарами, то всі старання окупляться удвічі.
Здобна паска з цукатами та родзинками
Паска, приготований за краще рецептом, виходить більш здобним з вологою структурою. Така випічка довго не черствіє і зберігає свій смак.
Для тіста:
- 150 вершкового масла;
- 4 жовтка;
- 500 грам борошна;
- 6 грам сухих дріжджів;
- 70 грам родзинок;
- 70 грамів цукатів;
- 150 мілілітрів молока;
- 10 грам ванільного цукру;
- 100 грам цукрового піску;
- 2 грама солі;
- 50 грам рідкого меду.
Для глазурі:
- 50 мілілітрів води;
- 100 грам цукрового піску;
- ¼ Чайної ложки лимонної кислоти;
- 0,5 чайної ложки желатину;
- 50 мілілітрів води;
- харчовий барвник – за бажанням.
Приготування:
- Для приготування опари змішати тепле молоко, сухі дріжджі і 6 столових ложок борошна. Весь вміст перемішати ложкою до отримання однорідної консистенції і помістити в тепле місце на півгодини, щоб опара почала бродити.
- Цукати порізати шматочками приблизно по розміру родзинок. Викласти з родзинками в окрему ємність і залити гарячою водою. Після чого викласти на паперовий рушник і промокнути.
- У глибокій мисці змішати жовтки з цукровим піском і за допомогою віночка розтерти до білого. Після чого ввести ванільний цукор, рідкий мед і сіль. Знову збити віночком.
- Отриману яєчну масу викласти в опару, що піднялася і акуратно перемішати.
- Додати м’яке масло, просіяне пшеничне борошно ввести невеликими порціями, щоразу перемішуючи віночком. Приступити до замішування тіста спочатку в ємності, а потім на робочій поверхні столу. Вимішувати тісто руками, щоб воно було гладким, з однорідною консистенцією.
- Глибоку миску змастити рослинною олією, викласти тісто і зверху накрити харчовою плівкою. Залишити в теплому місці приблизно на 1 годину.
- Викласти тісто на стіл, розпластати в прямокутник, зверху рівномірно розподілити родзинки і цукати. Вимісити руками, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися по тісту.
- Знову викласти тісто в миску, накрити плівкою і помістити в тепле місце на 1,5 години.
- Підійшло тісто розділити на 4-5 частин. Кожну вимісити руками протягом двох хвилин. Викласти у змащені маслом форми.
- Встановити в духовій шафі температуру 190 °С, помістити форми з тістом. Випікати близько 40-50 хвилин. Готовність можна перевірити дерев’яною паличкою.
- Викласти на решітку готові паски і акуратно видалити папір.
- Для приготування глазурі змішати желатин з 20 мл теплої води. Дочекатися, поки желатин набубнявіє.
- Цукровий пісок змішати в сотейнику з водою, що залишилася до повного розчинення кристалів.
- Ввести в отриману рідину набряклий желатин і лимонну кислоту. Весь вміст збити міксером на середній швидкості. Готову глазур повинна збільшитися в обсязі і побіліти.
- Верхівки колишніх пасок рясно змастити глазур’ю, і можна подавати до столу.
За бажанням можна прикрасити паски подрібненими горіхами, різнокольоровою присипкою або дрібно порізаними цукатами.
Паска — найбільш здобна, з родзинками
У кожної сучасної господині є свій найкращий рецепт приготування здобної паски, перевірений часом. Але як приготувати його дійсно здобним, з приємною вологою структурою, знають не всі. Ділимося з вами секретами приготування здобної випічки в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- 250 грам масла вершкового;
- 6 яєць;
- 11 грам сухих дріжджів;
- 10 грам ванільного цукру;
- 500 мл молока;
- 1,4 кілограма борошна;
- 300 грам цукрового піску;
- 250 грам родзинок;
- олія соняшникова – за смаком;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- Для приготування опари трохи підігріти молоко до температури 36 градусів. Розвести сухі дріжджі і перемішати ложкою.
- Додати половину чайної ложки солі, 1,5 столові ложки цукрового піску, 300 грам просіяного борошна, 1,5 столові ложки соняшникової олії. Всі інгредієнти змішати за допомогою віночка до отримання однорідної суміші. Приблизно на 40 хвилин помістити в тепле місце, щоб опара підійшла.
- Для приготування тіста попередньо розтопити вершкове масло, трохи охолодити при кімнатній температурі.
- Білки відокремити від жовтків, відставити убік на деякий час. Жовтки змішати з рештою цукровим піском і ванільним цукром, збити протягом 5 хвилин на середній швидкості міксера.
- В окремій мисці збити міксером попередньо охолоджені білки до утворення пишної маси і стійких піків.
- Змішати підійшла опару зі збитою жовтковою масою. Ввести розтоплене вершкове масло і білкову масу і перемішати віночком.
- Невеликими порціями додати просіяне борошно, і можна приступати до замішування тіста. Готове тісто по консистенції має бути не дуже крутим. Помістити в тепле місце приблизно на 1 годину, щоб тісто збільшилося в розмірах вдвічі.
- Обдати окропом підготовлені родзинки, просушити паперовими рушниками. Викласти сухофрукти в тісто і знову все добре вимісити.
- Змастити вершковим маслом відповідні формочки. Щоб тісто не пристало, можна на дно викласти папір для випічки.
- Наповнити форми тістом приблизно на 1/3. Почекати, поки тісто підніметься безпосередньо в формах.
- В духовій шафі встановити температуру 180 °С, помістити всередину форми з тістом. Випікати до готовності пасок.
- Попередньо збити охолоджені білки до утворення стійкої піни. Ввести цукрову пудру і пару крапель соку лимона (за бажанням). Збивати міксером не менше 5 хвилин до сильного загущення білкової маси.
Готову паску охолодити, змастити верхівку глазур’ю і прикрасити різнобарвною кондитерської посипкою.
Паска без вистоювання тіста
Це один з кращих рецептів приготування здобної паски. Він ідеально підійде працюючим господаркам, у яких немає вільного часу на приготування здобної випічки. Все, що потрібно для його приготування змішати всі інгредієнти, розкласти по формах і запекти до готовності в духовці.
Інгредієнти:
- 170 мл молока;
- 620 грам борошна;
- 150 грам масла вершкового;
- 3 яйця;
- 35 грам свіжих дріжджів;
- 150 грам родзинок;
- 220 грам цукру;
- 2 г ваніліну;
- 2 щіпки меленого мускатного горіха.
Приготування:
- Накришити свіжі дріжджі в підігріте до теплого стану молоко. Всипати одну столову ложку цукрового піску, змішати всі інгредієнти. Приблизно на 15 хвилин помістити в тепле місце, щоб на поверхні опари з’явилися дрібні бульбашки.
- А поки у глибокій мисці змішати яйця з цукровим піском і збити на середній швидкості міксера до утворення пишної піни.
- У сотейнику розтопити вершкове масло і трохи остудити при кімнатній температурі. У опару, що підійшла додати збиту яєчну масу. Також додати мелений мускатний горіх і ванілін.
- Перебрати сухофрукти, видалити гілочки і пошкоджені ягоди, замочити в теплій воді хвилин на 10. Після чого трохи просушити і додати в тісто.
- Змащені маслом форми заповнити готовим тістом приблизно на 1/3, після чого поставити на вистоювання в тепле місце на 4 години.
- Духовку нагріти до 200 °С, помістити форми з тістом і випікати протягом півгодини. Готову випічку викласти на решітку в горизонтальному положенні і охолодити. Здобна паска, приготовану за кращим рецептом, можна прикрасити розтопленим шоколадом або заздалегідь приготовленою глазур’ю.
Здобна паска в мультиварці
Деякі господині печуть паски на здобному тісті в мультиварці, адже це швидко і не надто клопітно. При цьому випічка, приготовлена за краще рецептом, виходить такою ж смачною і пишною, як і в духовці.
Інгредієнти:
- 500 мілілітрів топленого молока;
- 250 грам вершкового масла;
- 75 грам свіжих дріжджів;
- 5 яєць;
- 2 яєчних жовтка;
- 500 грам цукру;
- 1-2 пакетика ванільного цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 150 грам родзинок;
- 1,2 кілограма борошна.
Приготування:
- Яйця злегка збити і перелити в більш об’ємну миску, слідом додати м’яке масло, висипати цукор і все перемішати.
- Додати жовтки, покришити дріжджі і влити тепле молоко, все добре вимісити. Опару накрити і залишити на всю ніч.
- На наступний день в опару підсипати сіль, ванільний цукор, додати попередньо пропарений і просушений ізюм.
- Просіяти борошно і вимішувати тісто протягом 20 хвилин.
- Після тісто накрити і витримати в теплому місці до тих пір, поки воно не збільшиться в об’ємі в 2 рази.
- Як тільки тісто підійде, перекласти його у змащену маслом чашу мультиварки. Встановити режим «Випічка» і готувати 1 годину 20 хвилин.
- Після сигналу паску можна акуратно дістати з чаші, охолодити і покрити заздалегідь приготовленої білкової глазур’ю.
При бажанні родзинки можна залити коньяком і залишити на 1 годину. Це додасть випічці особливий смак і аромат.
Дуже смачна паска здобна
Приготований за цим рецептом здобна паска точно сподобається всім, хто її спробує. Це один з кращих варіантів приготування випічки на Світле свято.
Інгредієнти:
- 7 склянок борошна;
- 500 мл молока;
- 10 яєць;
- 200 грам вершкового масла;
- 100 грам свіжих дріжджів;
- 2 склянки цукру;
- 200 грам сметани;
- ¼ Чайної ложки солі;
- 250 грам родзинок;
- 5 грам ваніліну.
Приготування:
- В окремій ємності змішати дріжджі зі столовою ложкою цукрового піску до отримання однорідної суміші.
- Яйця розділити на жовтки і білки. Збити жовтки до того моменту, поки маса не стане світлою і не збільшиться в об’ємі в 2 рази.
- Білки змішати з цукровим піском і збити до утворення стійкої піни.
- У сотейнику розтопити вершкове масло і трохи охолодити при кімнатній температурі. Змішати з перерахованими вище інгредієнтами, додати тепле молоко і сметану. Посолити і змішати до однорідної суміші.
- Додати 5 склянок просіяного борошна. Вимісити тісто руками на присипаній борошном робочій поверхні столу.
- Зверху заготівлю накрити чистим рушником і залишити на 3 години в теплому місці.
- Після чого додати 2 склянки просіяного борошна, ванілін і попередньо замочений в теплій воді родзинки. Добре перемішати вміст і прибрати ще на годину в тепле місце, щоб тісто підійшло.
- Змастити вершковим або олією форми для запікання. Викласти тісто, заповнюючи форми приблизно на 1/3. Почекати, поки тісто знову підніметься безпосередньо у формочках.
Відправити паски в духовку, прогріту до 150 градусів. Через 10 хвилин підвищити температуру до 200 °С. Випікати в духовій шафі до готовності випічки (від 20 до 35 хвилин).
Кожен рік господині печуть на свято здобні великодні паски, використовуючи свої кращі рецепти. Але можна трохи поекспериментувати з приготуванням смачної випічки на Великдень, додаючи інші інгредієнти за смаком. Звичайно, доведеться трохи повозиться з приготуванням дріжджового тіста, але кінцевий результат вартий витраченого часу і сил.