Чізкейк Сан-Себястьян (Cheesecake San Sebastian) – дуже популярна страва іспанської кухні. Чізкейк Сан-Себастьян є запеченим десертом з вершкового сиру, вершків, яєць і цукру і є різновидом традиційного іспанського десерту тарте де кесо (Tarta de queso). Характерною рисою традиційного Чізкейка Сан-Себястьян є знаменита чорна скоринка, за це його ще називають обпалений чізкейк або горілий Чізкейк.
Чізкейк Сан-Себастьян був винайдений в 1990 році в баскському барі La Viña, який знаходиться в місті Сан-Себастьян, столиці провінції Гіпускоа на півночі Іспанії. З кожним роком це місце набирало дедалі більшої популярності не тільки у місцевих жителів, а й у туристів. А у 2021 році газета New York Times назвала чізкейк Сан-Себастьян найкращим десертом року.
Нижче ми наводимо традиційний рецепт чізкейку Сан-Себастьян. Для приготування важливо взяти хороший сир (не сир!) або крем-чиз, в ідеалі він повинен бути злегка солоним. З вказаної кількості інгредієнтів вийде чізкейк Сан-Себастьян діаметром 24-26 см. Яйця в рецепті вказані за вагою, оскільки їхня вага буде різнитися залежно від розміру. Якщо яйця великі, знадобиться 6 яєць, якщо середні яйця – 7 штук, а дрібних потрібно буде взяти 8 штук. У будь-якому випадку, краще зважити їх перед приготуванням, попередньо розбивши в миску.
- Вершковий сир 850 гр.
- Вершки 33% 380 мл.
- Куряче яйце 375 гр.
- Цукор-пісок 215 гр.
- Крохмаль кукурудзяний або борошно 30 гр.
- Ваніль 1 щіпка
- Підготувати роз’ємну форму діаметром 24 см, застелявши її пекарським папером. Для того щоб папір краще ляг у форму, папір потрібно спочатку намочити, а після цього добре розподілити за формою.
- У глибокій мисці з’єднати крем-чіз, цукор та ваніль. Перемішати занурювальним блендером до однорідної маси.
- Продовжуючи перемішувати, додати по одному яйця, після цього вершки та кукурудзяний крохмаль. В результаті має вийти досить рідка однорідна маса.
- Отриману масу вилити у підготовлену форму для запікання.
- Кілька разів стукнути формою об стіл для того, щоб усунути бульбашки повітря з маси для чізкейка.
- Випікати в попередньо розігрітій до 250°С духовці протягом 25-30 хвилин. Верх і низ чізкейку мають стати практично чорними. У газовій духовці, де подача жару йде лише знизу, чізкейк потемніє лише знизу.
- Готовий чізкейк Сан-Себастьян акуратно вийняти з форми і залишити при кімнатній температурі приблизно на 2-3 години, щоб чізкейк повністю охолонув.
Нарізати чізкейк Сан-Себастьян на порційні шматки та подавати до столу.