- Хумус – класичний рецепт
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Морквяний хумус
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Хумус з гарбуза
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Хумус “Крильця баффало”
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Хумус з буряка
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Із звичайного гороху
- Інгредієнти:
- Приготування:
- З квасолі
- Інгредієнти:
- Приготування:
- З червоної сочевиці
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Хумус з зеленої гречки
- Інгредієнти:
- Приготування:
Хумус – це візитна картка ізраїльської та арабської кухні. Багато хто впевнені, що в домашніх умовах приготувати таку закуску можна тільки з пастою тхиной, але це не так. Насправді рецепт може включати не тільки основні інгредієнти у вигляді нуту і кунжуту, але і передбачати інші варіації приготування нутового пюре.
Хумус – класичний рецепт
Для нашої країни хумус є рідкісним стравою, тому у кожної господині є можливість здивувати своїх близьких оригінальною закускою. Головне знати класичний рецепт близькосхідної страви і всі секрети його приготування у домашніх умовах.
Інгредієнти:
- стакан нуту;
- 2 ст. л. пасти тхина;
- половина лимона;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 2 зубчики часнику;
- 0,5 ч. л. зіри;
- червоний і чорний перець за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Одним з головних компонентів хумуса є паста тхина. Але за межами мегаполісів знайти такий продукт досить складно, а ось приготувати самим – ні. Вся справа в тому, що тхина – це кунжутна паста, тому беремо 40 г кунжутного насіння, злегка обсмажуємо на сухій сковороді і пересипаємо їх в блендер, перемелюємо. Після порційно починаємо вводити олія олив, по консистенції паста повинна вийти, як крем.
- Основа хумуса – це нут, або, як ще називають, баранячий горох. Його потрібно замочити у воді на добу, але воду доведеться періодично міняти, щоб не почався процес бродіння.
- Після висипаємо горох в каструлю і вливаємо воду, співвідношення 1:3. Варимо нут протягом 2-3 годин, а потім відкидаємо на друшляк і відразу відправляємо в блендер.
- Не потрібно чекати поки горох охолоне, подрібнити його краще в гарячому вигляді, так буде легше перемолоти, а сам хумус вийде більш ніжним на смак.
- У перемелений горох вливаємо трохи відвару, в якому він варився, додаємо кунжутну пасту, часник і вижимаємо сік з цитруса, підсипаємо спеції за смаком і подрібнюємо до однорідної консистенції.
Ось такий простий рецепт приготування хумуса з тахиной пастою, який в домашніх умовах під силу освоїти навіть недосвідченій господині. Варто відзначити, що хумус є джерелом білка, в ньому багато вітамінів і мінералів, яких потребує наш організм.
Морквяний хумус
Якщо у вашому будинку не дуже шанують боби, то необов’язково готувати хумус з нуту, адже є більш оригінальний рецепт його приготування – морквяний. Приготувавши таке блюдо в домашніх умовах, можна отримати барвисту, легку і смачну закуску з овочів.
Інгредієнти:
- 700 г моркви;
- 300 г цвітної капусти;
- 4 зубчики часнику;
- 4 ст. л. оливкової олії;
- 3 ст. л. кип’яченої води;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- чорний і кайенський перець за смаком;
- 1 ч. л. меленого коріандру;
- сіль за смаком;
- 3 щіпки насіння кунжуту (смажених).
Приготування:
- Очищену моркву нарізаємо брусочками товщиною не більше 2 см, кладемо на деко з пергаментом.
- Розбираємо На суцвіття цвітну капусту і кладемо поруч з морквою, посипаємо сіллю, перцем і присмачую маслом оливи.
- Зубчики часнику загортаємо у фольгу, також кладемо поряд з овочами і відправляємо все в духовку на 40 хвилин, температура 200°С. Овочі повинні стати м’якими і золотистими.
- У глибоку миску викладаємо все запечені овочі, вливаємо до них масло, сік цитруса і воду, подрібнюємо все блендером.
- Тепер підсипаємо коріандр, два види перцю і сіль за смаком, ще раз перемішуємо.
Морквяний хумус готовий, його тільки залишилося перекласти в піалу, посипати смаженими зернами кунжуту і можна подавати з хрусткими хлібцями, коржами та овочами.
Хумус з гарбуза
Ще одна незвичайна варіація близькосхідної страви – це хумус з гарбуз. Такий овоч корисний, поживний і повинен обов’язково бути присутнім у повсякденному раціоні. Сама закуска виходить дуже смачною, тому варто взяти на замітку покроковий рецепт з фото її приготування в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- 1 кг гарбуза;
- 500 г нуту;
- 8 зубчиків часнику;
- 1-2 ст. л. соку лайма чи лимона;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- 2 ст. питної води;
- 2 ч. л. італійських трав;
- сіль і перець за смаком;
- невеликий пучок петрушки;
- 0,5 ч. л. копченої паприки (за бажанням).
Приготування:
- Гарбуз очищаємо від насіння, шкірку можна залишити, ріжемо на великі шматочки і кладемо на деко з пергаментом.
- Зубчики пряного овоча загортаємо у фольгу, кладемо поряд з гарбузом, яку скроплюємо маслом, присмачую спеціями і відправляємо всю духовку на 45-50 хвилин, температура 200°С.
- Як тільки овоч стане м’яким і рум’яним, дістаємо, даємо трохи охолонути. Часник звільняємо від фольги, а гарбуз від шкірки.
- Відправляємо в блендер, додаємо нут. Горох можна взяти консервований або варений.
- Також підливаємо масло оливи, вичавлюємо сік будь-якого цитруса, трохи води, підсипаємо спеції, пряні трави і рубану петрушку, подрібнюємо до отримання пюре.
Хумус з гарбуза готовий, густоту можна регулювати водою або маслом. Зберігати закуску допускається до 3-4 днів в герметичній ємності.
Хумус “Крильця баффало”
Рецепт приготування хумуса з нуту вже давно перейшов межі Близького Сходу і сьогодні його готують у багатьох країнах . Так Америки смак закуски змінили, додавши соус для барбекю і трохи соусу табаско. У підсумку вийшло незвичайне блюдо, яке можна приготувати в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- 200 г нуту;
- 1-2 ст. л. пасти тхина;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. соусу для барбекю;
- 0,5 ч. л. соусу “Табаско”;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 1 ч. л. солодкої паприки;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Попередньо вимочений у воді нут відварюємо протягом 1, 5 годин, після відвар зливаємо в окремий чашу, він ще придатися, а в горох вливаємо холодну воду і перетираємо боби руками, щоб відійшла лушпиння.
- Далі за допомогою блендера перетираємо нут, два види соусу, кунжутну пасту, часник, сік лимона, олію і спеції в однорідну масу.
- Густоту закуски регулюємо за допомогою відвару, при необхідності додаємо спецій.
- Пікантний, з копченими нотками, хумус готовий, можна подавати з хрусткими тостами.
Хумус з буряка
Рецепт приготування бурякового хумуса практичного не відрізняється від класичного варіанту закуски. Хіба що замість бобів тут використовується буряк. Для такої страви, в домашніх умовах краще запекти буряк, смак буде більш насиченим і солодким.
Інгредієнти:
- 500 г буряків;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. цедри лимона;
- 1 ч. л. кмину;
- 1 зубчик часнику;
- 2 ст. л. насіння кунжуту;
- 5 ст. л. лимонного соку;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Буряк відварюємо до готовності або загортаємо у фольгу і запікаємо протягом 40 хвилин, температура 180°С.
- Після очищаємо від шкірки, ріжемо шматочками і кладемо в чашу блендера, туди ж вливаємо олію, додаємо цедру цитруса разом з соком, кладемо зубчик пряного овоча, засипаємо кунжутне насіння і всі спеції.
- Всі інгредієнти подрібнюємо до однорідної консистенції і буряковий хумус готовий.
- Подаємо таку незвичайну закуску з овочами, з крекерами і просто з шматочками чорного хліба, дуже смачно.
Із звичайного гороху
Традиційно хумус готують з баранячого гороху, але що якщо рецепт приготування трохи змінити і нут замінити звичайним горохом. Спробувавши такий варіант страви в домашніх умовах, ви отримати пряну, яскраву і солодкувату закуску, яка всім доведеться до душі.
Інгредієнти:
- 300 г гороху;
- 1,5 ст. кунжутною пасти (урбечь);
- 1 лимона;
- 2-3 зубчики часнику;
- 4 ст. оливкової олії;
- куркума і коріандр за смаком;
- перець чилі і сіль за смаком;
- гранатовий соус.
Приготування:
- Горох добре промиваємо, заливаємо водою, залишаємо на ніч, а на наступний день відварюємо боби протягом 1,5 годин.
- Відвар не виливаємо, використовуємо в процесі подрібнення блендером основного інгредієнта.
- До перемеленого гороху вижимаємо сік з одного цитруса, вливаємо олію, додаємо кунжутну пасту і всі спеції, ще раз збиваємо.
- Готовий хумус пробуємо на смак, при необхідності підливаємо ще відвару, після перекладаємо в піалу і прикрашаємо гранатовим соусом.
З квасолі
Деякі господині віддають перевагу рецептом приготування хумуса в домашніх умовах з квасолі, так як для них такі боби більш згідливі”. І смак закуски від цього ніяк не страждає, так само виходить смачно, корисно і поживно.
Інгредієнти:
- 250 г квасолі;
- 2 лайма;
- цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 4 ст. оливкової олії;
- 1 ч. л. томатної пасти;
- 1 ч. л. куркуми;
- 0,5 ч. л. кориці;
- 0,5 ч. л. морської солі.
Приготування:
- Квасоля, як і інші види бобів, потрібно замочити на кілька годин, а потім відварити до готовності.
- На сковороді розігріваємо 2 ложки олії оливи, обсмажуємо дрібно покришену цибулю і часник.
- Беремо лайм, з одного зчищаємо цедру і з двох віджимаємо сік.
- До обсмажених овочів підсипаємо куркуму, вливаємо половину цитрусового соку і засипаємо квасоля, перемішуємо і через хвилину знімаємо з вогню.
- Вміст сковороди перекладаємо в блендер, вливаємо залишився нектар, кладемо томат-пасту і підсипаємо сіль, подрібнюємо до однорідності.
- Готовий квасолевий хумус викладаємо в піалу, посипаємо цедрою лайма і подаємо з будь-якими овочами, можна взяти моркву, селеру, перець і огірок.
З червоної сочевиці
Рецепт приготування хумуса з нуту з кунжутом можна зустріти і європейської кухні, правда, тут його готують трохи по-іншому. І якщо ви віддаєте перевагу саме таку кухню, то в домашніх умовах можна зробити закуску з червоної сочевиці.
Інгредієнти:
- склянку сочевиці (червоної);
- 2 ст. л. кунжутної пасти;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 3 зубчики часнику;
- 1 ч. л. паприки;
- 2 лаврових листа;
- 3 гілочки свіжого кропу;
- 1,5 ч. л. солі.
Приготування:
- Рецепт хумуса з червоної сочевиці багатьом подобається із-за того, що такі боби замочувати не потрібно, і вони швидко розварюються.
- Тому сочевицю просто промиваємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:3, кладемо пару лаврових листочків і варимо протягом 25 хвилин.
- Відкидаємо боби на сито, зливаємо відвар, але якщо є бажання приготувати більш рідкий хумус, то залишаємо.
- Як тільки сочевиця дійде до кімнатної температури, додаємо кунжутну пасту, часник, подрібнений кріп. Вливаємо цитрусовий сік і масла оливи, підсипаємо сіль з паприкою, подрібнюємо до однорідності.
Закуску розкладаємо по піалах, посипаємо зернами кунжуту, паприкою і подаємо з грінками або лавашем. Хумус можна зберігати в прохолодному місці, але перед подачею він повинен придбати кімнатну температуру.
Хумус з зеленої гречки
Хумус з зеленої гречки – це найшвидший варіант приготування середземноморської закуски. Адже така крупа не потребує замочуванні і тривалій тепловій обробці.
Інгредієнти:
- стакан зеленої гречки;
- 0,5 пуску тархуна;
- 0,5 пуску петрушки;
- 15 зелених олив;
- 3 зубчики часнику;
- 2 ст. л. кунжутного борошна;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Гречку висипаємо в каструлю з водою, солимо і варимо 10 хвилин.
- Подрібнюємо зелень петрушки і тархуна, часник дрібно кришимо, з олив виймаємо кісточки.
- У блендер висипаємо зварену крупу, всі інгредієнти подрібнені, оливи, а також вливаємо сою, масло і сік цитруса, підсипаємо сіль за смаком, все подрібнюємо.
- Хумус виходить дуже смачним, адже зелена гречка на відміну від звичайної, більш ніжна і нагадує смак горіхів.
Що таке хумус знають всі, як і рецепт його приготування, але йому ніяк не вдаються “прижитися” на російській кухні. Але така страва обов’язково варто зробити в домашніх умовах, смак закуски обов’язково здивує.