Заатар

Заатар (Za’atar) – суміш спецій із Близького Сходу, яка використовується у левантійській кухні.

Заатар арабською мовою буквально означає чебрець. У північній Африці заатар – це суміш спецій, а різноманітність орегано.  Заатар як приправа популярний у  Лівані,  Вірменії, Єгипті, Іраку, Йорданії, Алжирі, Лівії, Марокко, Палестині, Саудівській Аравії, Сирії, Тунісі та Туреччині. В Ізраїлі заатар відомий як ісоп (hyssop).  

Зазвичай заатар містить чебрець, орегано, майоран, чабер, насіння кунжуту та сіль.  Деякі рецепти передбачають додавання зіри, коріандру, фенхелю або навіть підсмаженого борошна. Один характерний палестинський варіант заатара включає насіння кмину, а ліванський заатар часто містить сумах і має яскраво виражений темно-червоний колір.

Заатар має історичне значення для палестинців, деякі з яких вважають заатар символом домашнього господарства палестинського, рідного будинку. Колись використовувався в основному арабськими пекарнями, тепер заатар поширений і в ізраїльській кухні.

Старовинні рецепти заатара часто трималися в суворому секреті і не передавалися навіть дітям чи іншим родичам. Через цей факт західні історики стикаються з труднощами щодо часу і місця походження затару. У писемних джерелах відсутні ранні згадки заатара як суміші спецій. Проте заатар був добре відомий ще у Стародавньому Єгипті. Його сліди були знайдені в гробниці Тутанхамона, і, згідно з Діоскоридом, ця рослина була відома єгиптянам під ім’ям Саїм.

Заатар зазвичай їдять з піти, змоченою в оливковій олії. Також заатар використовують для приготування традиційних коржів манакіш. На Близькому Сході  в пекарнях традиційний м’який хліб продається з начинкою із заатара.

Заатар також використовується як приправа до м’яса та овочів. У Лівані, Йорданії, Палестині, Ізраїлі, Сирії заатар їдять на сніданок упереміш з м’яким сиром лабні та оливковою олією на хлібі. Також заатаром покривають ліванські фірмові сирні кульки шанкліш.

Інгредієнти
Порції: +10
  • Сушений чебрець 2 ст. л.
  • Сушений орегано (материнка) 2 ст. л.
  • Сушений майоран 2 ст. л.
  • Сушений чабер 2 ст. л.
  • Сумах 1 ст. л.
  • Кунжут 2 ст. л.
  • Сіль 2 щіпки
Кроки
5 хвДрук
  • Поєднати чебрець, орегано, чабер, майоран, сумах і сіль. Подрібнити у блендері або кавомолці.
  • Злегка обсмажити насіння кунжуту на сковороді. Важливо стежити, щоб вони не почали коричневіти.
  • Додати половину насіння кунжуту до суміші трав і подрібнити в блендері.
  • Додати решту насіння кунжуту.

Зберігати заатар у скляній банці в темному сухому місці.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь