Цимес

Цимес (Tzimmes) – традиційна страва ашкеназької ізраїльської кухні. Цимес є солодким рагом, приготованим з моркви, зазвичай з додаванням сухофруктів (чорнослив, курага або родзинки) та інших коренеплодів (батат або ямс). Деякі рецепти цимесу також припускають додавання м’яса, зазвичай це яловичий фарш або шматочки грудинки. Цимес гаситься на повільному вогні з додаванням меду чи цукру, а також різних спецій. Назва цимес може походити від ідішських слів tzim (для) та esn (їжа). Також є версія походження слова цимесу від німецького mischen (змішувати).

Цимес є частиною святкового столу на єврейський Новий рік Рош ха-Шана, коли традиційно їдять солодкі та медові страви. Чому саме цимес? По-перше, солодка їжа символізує гарний, солодкий рік. Також прийнято вживати продукти, назви яких у просторіччі натякають на благословення та процвітання, а в ідиші слово «морква» означає «множення». Також є думка, що нарізана скибочками морква як символ золотих монет обіцяє багатство на весь рік.

Цимес – одна з традиційних єврейських страв, які мають безліч варіацій. Стандартний рецепт цимесу містить лише моркву та мед, але крім цього існує безліч рецептів цимесу з додаванням солодкої картоплі, кураги, родзинок,  чорносливу,  кориці, апельсинового соку, коричневого цукру, мускатного горіха, кленового сиропу, тушкованого м’яса, яблук і навіть бульйону.

Нижче ми наводимо традиційний ізраїльський рецепт цимесу з моркви з додаванням цибулі та чорносливу. За бажання можна легко додати або прибирати якісь інгредієнти на ваш смак.  Якщо ви хочете отримати простий цимес, ви можете використовувати тільки моркву та мед. Для менш солодкої версії – цибуля, морква та трохи апельсинового соку.

Інгредієнти
Порції: +2
Кроки
1 год 40 хвДрук
  • Цибулю нарізати півкільцями. Моркву ретельно вимити та нарізати круглими скибочками.
  • У товстостінній глибокій сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю на середньому вогні до золотистого кольору.
  • Додати моркву та смажити ще близько 3-5 хвилин.
  • Додати решту інгредієнтів і тушкувати протягом години-двох, поки морква не стане м’якою, соус при цьому повинен загуснути і перетворитися на блискучу глазур.
  • Подавати цимес у теплому вигляді.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь