Паска царська великодня – сама смачна випічка, яка готується на Великдень. Тісто виходить приголомшливим і ароматним, Всі рецепти з фото, покроково описано. Можна експериментувати, додати інші компоненти — цедру, цукати, родзинки.
Паска царська
Паска царська великодня готується з багатої здоби, а в якості начинки використовуються всілякі солодкі інгредієнти. Головне – не економити на вершках, маслі та яйцях.
Візьміть на замітку цей рецепт з фото, спробуйте приготувати за покроково розписаним процесу і насолоджуйтеся дивовижною випічкою.
Інгредієнти:
- вершки – 550 г;
- живі пресовані дріжджі – 50 г;
- пшеничне борошно – 1,2 кг;
- вершкове масло – 200 г;
- цукор – 200 г;
- кардамон – 10 зерен;
- жовтки – 15 шт.;
- мускатний цілий горіх – 1 шт. або мелений – 1 ч. л.;
- мигдаль – 50 г;
- цукати – 100 г;
- ізюм – 100 г;
- панірувальні сухарі для посипання форми – 2 ст. л.
Приготування:
- Нагріваємо вершки (250 г) до 35 °С.
- Розводимо дріжджі в прогрітих вершках. Сюди ж додаємо 400 г борошна, перемішуємо і ставимо в тепло на 30-40 хвилин.
- Відокремлюємо жовтки від білків.
- Перекладаємо вершкове масло в чистий посуд, розтоплюємо, не даємо закипіти, знімаємо з вогню, охолодити 2-3 хвилини. Додаємо жовтки.
- Всипаємо цукор, розтираємо суміш до тих пір, поки вона не збільшиться в об’ємі. Можна використовувати вилку, віночок або міксер.
- Тепер заливаємо окропом ізюм, наполягаємо 5 хвилин.
- Подрібнюємо цукати.
- Відкидаємо на друшляк родзинки, хай стікає зайва рідина, а потім розкладаємо на паперовому рушнику.
- Кардамон розкриваємо, дістаємо зернятка, перекладаємо на дошку і розкачуємо, використовуючи качалку. Можна скористатися ступкою.
- Мускатний горіх тремо на тертці.
- Як тільки опара підійде, вводимо в неї вершково-яєчну суміш, додаємо ще 800 г борошна, кладемо кардамон, горіхи, мигдаль, цукати і родзинки.
- Замішуємо тісто. Спочатку лопаткою, а потім руками. Переміщаємо його на стіл, посипаний борошном, і руками товчемо 15-20 хвилин.
- Ретельно вимішуємо тісто і залишаємо в спокої на 2 години. Для подальшого вистоювання на такий же час накриваємо суміш плівкою для утворення скоринки, тільки спочатку підкидаємо його кілька разів на обробній дошці.
- Знову вимішуємо 5 хвилин.
- Для одного паски беремо велику високу форму, змащуємо стінки маслом, посипаємо сухарями, на дно кладемо пергаментний папір. Також обробляємо маленькі формочки.
- Наповнюємо форми наполовину, залишаємо на 15-20 хвилин.
- Прогріваємо духовку до 160 °С. Відправляємо підготовлені ємності з вмістом випікатися на 15 хвилин. Потім збільшуємо температуру до 190 °С, прикриваємо паски фольгою і чекаємо ще 30-45 хвилин, час залежить від величини заготовок.
- Дістаємо випічку, кладемо на бік, залишаємо на 3-4 хвилини. Потім перевертаємо «вниз верхівкою», остуджуємо.
Прикрашаємо паски по своєму смаку, загорнути в рушник і ставимо в хлібницю або каструлю, а коли прийде час, подаємо до столу.
Царська паска на вершках з коньяком
Ця паска царська стане незамінною окрасою великоднього столу. А приготувати її допоможе рецепт з фото. Процес готування покроково описано.
Інгредієнти:
- борошно – 340-380 г;
- вершки – 250 мл 20 %;
- сухі дріжджі – 15 г або пресовані 50 г;
- цукор – 150 г;
- ванільний цукор – 1 пакетик;
- жовтки – 4 шт.;
- вершкове масло – 100 г;
- рослинна олія – 2 ст. л.;
- родзинки – 50 г;
- цукати – 50 г;
- сушена журавлина – 50 г;
- апельсинова суха мелена цедра – 1 щіпка;
- мелений кардамон – 0,5 ч. л.;
- мелений мускатний горіх – 1 щіпка;
- шафран – 0,5 ч. л.;
- коньяк – 1,5 – 2 ч. л.;
- сіль – 1 щіпка.
Для глазурі:
- цукрова пудра – 1 ст.;
- лимонний сік – 2-3 ст. л.
Приготування:
- Відразу займемося опарою. Підігріваємо вершки, поставивши на водяну баню.
- Перелити в миску, кладемо цукор (1 ст. л.), додаємо сіль, дріжджі (2 ст. л.) і просіяне борошно. Перемішуємо компоненти віночком.
- Прикриваємо опару рушником, ставимо в тепло на 20 хвилин, нехай піднімається. Якщо в приміщенні прохолодно, то ставимо ємність з вмістом в духовку, прогріту до 35 °С.
- Якщо горіх і кардамон в цілому вигляді, спочатку товчемо в ступці.
- Також готуємо апельсинову цедру. Свіжу шкірку натираємо на тертці, а суху розтираємо руками.
- Шафран всипаємо в ступку, додаємо сіль, гарненько перетираємо до однорідної консистенції. Прогріваємо коньяк на водяній бані, заливаємо їм шафран, наполягаємо.
- Обполіскуємо ретельно родзинки, заливаємо окропом, залишаємо на 15-20 хвилин. Після родзинки перекладаємо на паперовий рушник, хай просихає.
- Змішуємо його з журавлиною, посипаємо борошном, знову перемішуємо.
- Жовтки покласти в чашу, кладемо цукор, що залишився, збиваємо до однорідності і білого кольору.
- Замішуємо тісто кухонним комбайном зі спеціальною насадкою або міксером. Суміш повинна вийти рідкою.
- Додаємо спеції, шафран, ванілін. Сюди ж відправляємо збиту яєчну суміш і вершкове масло в розтопленому вигляді.
- Вимішуємо тісто, додаючи просіяне кілька разів борошно. Місимо 15 хвилин до середньої густоти. Як тільки тісто придбає пластичність, ставимо його на вистоювання. Для цього покриваємо плівкою, в якій робимо проколи і відправляємо в тепло на 1-1,5 ч.
- Тісто збільшиться в кілька разів. Через зазначений час перемішуємо його, використовуючи ложку.
- Посипаємо стіл борошном, перекладаємо на нього тісто, додаємо сухофрукти, акуратно підмішуємо борошно.
- Готуємо форми. Якщо вони паперові або силіконові, їх не змащуємо, а металеві обробляємо маслом і на дно кладемо пекарську папір. Кладемо тісто на 1/3.
- Прикриваємо ємності з вмістом рушником і залишаємо на 1,5 години для збільшення.
- Як тільки заготовки піднімуться, прогріваємо духовку до 180 °С і ставимо в неї заповнені форми, але спочатку загорнути їх навколо денця фольгою.
- Через 20 хвилин перевіряємо, якщо верхівки занадто рум’яні, покриваємо їх пергаментом, змоченим у воді.
- Випікаємо 30-35 хвилин, час залежить від розміру пасок.
- Дістаємо їх з духовки, кладемо на бік на 10 хвилин, намагаємося періодично перекочувати і на іншу сторону.
- Витягаємо випічку з формочок, знову кладемо на бік, остуджуємо.
- Покриваємо рум’яні паски глазур’ю, яку готуємо з цукровою пудрою, змішаною з лимонним соком.
- Прикрашаємо кондитерської посипкою.
Паска по-царськи
Це нетрадиційна паска царська великодня. Тісто для випічки по цьому рецепту виходить пишним і здобним. Процес покроково описано, супроводжується фото.
Для тіста:
- дріжджі – 1 пакетик;
- молоко – 300 мл;
- пшеничне борошно – 800 г;
- курячі яйця – 3 шт.;
- сметана – 100 г;
- вершкове масло – 100 г;
- цукор – 250 г;
- ванільний цукор – 1 пакетик.
Наповнювачі:
- ізюм – 100 г;
- цукати – 100 г;
- сир – 230 г;
- яєчний жовток – 1 шт.;
- цукор – 50 г;
- волоські горіхи – 100 г;
- цукрова пудра – за своїм смаком.
Приготування:
- Підігріваємо молоко, додаємо дріжджі, цукор (50 г), акуратно розмішуємо.
- Сюди ж додаємо борошно (250 г), замішуємо опару, ставимо в тепло на 40 хвилин. Опара збільшиться в кілька разів.
- Тепер починаємо збивати яйця з додаванням звичайного і ванільного цукру, повинна вийти біла пишна маса.
- Відправляємо вершкове масло на слабкий вогонь розтоплюватись.
- Додаємо до неї збиту суміш, розтоплене масло.
- Тепер на черзі залишилася борошно. Вимішуємо тісто не круте і не липнуче до рук. Накриваємо рушником, ставимо у тепле приміщення на 1 годину.
- А поки займемося наповнювачами. Родзинки перекладаємо в чашу, сюди ж вливаємо гарячу воду, наполягаємо 15 хвилин. Потім зливаємо рідину, даємо родзинок підсохнути.
- Горіхи дрібно рубаємо.
- Сир перемішуємо з додаванням цукру і яєчного жовтка.
- Готуємо апельсинові скоринки.
- Дістаємо тісто, ділимо на три частини. Одну половину розкачуємо на посипаному борошном столі у вигляді круглого пласта, на край укладаємо третину родзинок.
- Скручуємо цю частину, потім викладаємо стільки ж сиру. Знову прокручуємо у вигляді рулету
- Кладемо горіхи, а останню смужку займуть цукати. Так виходить рулет. Злегка придавлюємо його руками, щоб він став тонше і довше. Таку ж процедуру проробляємо з рештою тіста.
- Дістаємо форму, промазуємо рослинною олією, викладаємо заготовки равликом на половину ємності. Намагаємося поділити рулет такими шматочками, як потрібно для форм. Наполягаємо 20 хвилин.
- Відправляємо випікатися паски в духову шафу на 30-50 хвилин при 180 °С. Дістаємо частування, остуджуємо, прикрашаємо цукровою пудрою, квітами з мастики, які приклеюємо, використовуючи розтоплений білий шоколад. Подаємо красиві частування до столу.
Ось такі оригінальні паски царські великодні зможуть спекти всі господині за поданими рецептами з фото. Навіть початківець кухар впорається, так як процес описаний покроково.