Калорійність на 100 грам (кбжу):
33.0 г.
Білки
28.0 г.
Жири
0.0 г.
Вуглеводи
392
ккал

Італійський сир Пармезан високо цінується за специфічний аромат і особливий смак. У зв’язку з цим в різні страви його додають практично як приправу, натираючи на дрібній тертці.

Що приготувати з сиром Пармезан

На історичній батьківщині, в Італії, пармезан, Parmigiano Reggiano, став користуватися популярністю не стільки через свій багатий смак, скільки через тривалий термін зберігання. Цей твердий сир можна зберігати роками, причому, без втрати смакових якостей. Структура його така, що при нарізці починає кришитися. Підсихаючи, він не стає гірше. Італійці вживали його спочатку як самостійну страву. Але з часом сир перетворився також в приправу.

Найчастіше пармезан зустрічається в рецептах з цими продуктами:

  1. Оливкова олія.
  2. Вершкове масло.
  3. Цибуля ріпчаста.
  4. Помідори.
  5. Борошно.

Право на виробництво пармезану мають дві італійські провінції, Реджо-нель-Емілія і Парма. Все, що виготовлено поза їх межами, згідно із законом, не може мати такої ж назви.

Виробництво пармезану складне, процес триває трохи більше півроку (до речі, на кіло йде 16 літрів молока). Після чого сиру ще потрібно визрівати до трьох років. Чим старше він стає, тим більш яскравим післясмаком і ароматом володіє. Мінімальний термін — один рік, сир цього віку називають “свіжим”. Дворічка стає “старим”, а трьохлітка – “дуже старим”. Для повного дозрівання одній голівці сиру необхідно ще 550 літрів молока — ось чому цей продукт зовсім не дешевий. Більш того, молоко поставляється з певних провінцій і має підвищений вміст глутамату натрію (натурального походження), відомого як підсилювач смаку E621. Готовність Parmigiano Reggiano перевіряють за допомогою ударів по ньому срібних молоточків. Професійні слухачі з Парми прислухаються, який йде звук, і дають свою оцінку. Якщо всередині сиру є порожнини, він забраковується і йде в продаж під іншою назвою. Вага однієї головки доходить до 40 кг.

Вважається, що винайшли сир не пізніше XIII століття бенедиктинські ченці.

З пармезану виходять більш насичені страви ще й тому, що води в ньому менше однієї третини від усього обсягу. Тоді як на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини припадає більше двох третин. Це хороше джерело білків і жирів.

У різні рецепти пармезан входить в тертому вигляді. Він залишається одним з головних компонентів таких страв як: лазанья, піца (деякі види), паста, соус болоньєзе, різотто, равіолі, безлічі салатів і супів-пюре.

Незважаючи на законодавчу заборону використання даного найменування поза рідними межами, Пармезан виготовляють багато країн світу. На ринках є навіть його аналог у вигляді сухого порошку.

Гаряча закуска з баклажанів, запечених в духовці
1 год 10 хв406
Закуска родом з Італії – запечені баклажани з молодим пармезаном і соковитими томатами. Приготувати таку страву можна в домашніх умовах без витрати безлічі зусиль і часу.
1 год 35 хв40143
На дно форми для запікання засипається рис, зверху викладаються нарізані овочі з сіллю, приправами і курка. Потім все заливається водою, накривається кришкою
Фаршировані рулетики з баклажанів з сиром і часником в духовці
60 хв60125
Блюдо в італійському стилі з трьома видами сиру, ароматним соусом маринара і шпинатом. Подають такі рулетики в гарячому вигляді, і вони з успіхом можуть
Човники з кабачків з фаршем запечені в духовці
1 год 55 хв40141
З кабачків дістається м’якоть, яка обсмажується з цибулею і часником. Фарш обсмажується, змішується з сиром, зеленню, овочами і укладається в «човники».
Брускетта з помідорами, прошутто і пармезаном
20 хв0259
Любите італійську кухню? Тоді цей рецепт брускети просто створений для вас. Італійська шинка, сир і помідори в поєднанні зі свіжим багетом не залишать
салат Цезар з куркою
30 хв20470
Всім відомий салат “Цезар” отримав свою назву не на честь великого полководця, а був названий по імені людини, який його придумав, Цезаря Кардіні.
Лазанья з капустою і грудинкою
50 хв60275
Якщо ви досі пробували тільки лазанью болоньєзе, то вас ще чекає багато відкриттів в італійській кухні. Італійці готують лазанью практично з будь-яких продуктів.
фрикадельки у вершковому соусі
1 год 5 хв60469
Запечені фрикадельки у вершковому соусі – ще один покроковий рецепт з фото дуже смачної страви, яка обов’язково сподобається дорослим і дітям.
45 хв01000
Салати з редискою і огірком – практично перша закуска, яка символізує прихід весни. З допомогою цих двох хрустких овочів можна приготувати досить прості
30 хв0343
Смачний омлет у вишуканій подачі можна приготувати на сковороді за французьким рецептом мадам Пуляр, а також ознайомитися з деякими порадами приготування
60 хв0379
Таке блюдо, як запіканка з макаронів і фаршу, не вимагає великих матеріальних і фізичних витрат, а тому заслужено користується особливою популярністю у
60 хв0350
Це ласощі родом з дитинства, наші бабусі готували його на свята та дні народження. А на великих заходах частування подавалося як десерт, наприклад, за
соус песто рецепти
30 хв0434
Песто – вишуканий соус, рецепт якого знає кожен шанувальник італійської кухні. Влітку його можна готувати хоч кожен день, але і заготовити на зиму таку
Фарширована курка в духовц
1 год 30 хв0351
М’ясо курки — низькокалорійний дієтичний продукт. Нижче представлені рецепти з фото приготування фаршированої курки в духовці цілком. Чарівна курочка М’
Салат з кукурудзою консервованою рецепти
45 хв01.1к.
Всіма улюблені салати з консервованою кукурудзою дуже просто приготувати за різними простими рецептами з покроковими фото. Салат з куркою, кукурудзою і
салати з авокадо рецепти
45 хв0525
Салати з авокадо дуже смачні і ситні, вони ідеально підходять для людей, які дотримуються здорового харчування. Прості і швидкі рецепти дозволять порадувати
печінковий торт з куячої печінки
1 год 6 хв01.2к.
Приготувати печінковий торт нескладно. Представляємо добірку рецептів страв з курячої печінки з покроковими фото. З морквою та цибулею Такий печінковий
салат Цезар з креветками
45 хв0256
Американський салат «Цезар» з креветками давно став улюбленцем ресторанної публіки. Тим часом приготувати вишукану страву зовсім нескладно в домашніх умовах
60 хв0342
Приготувати кижуч в духовці по одному з простих рецептів з покроковими фото можна так, щоб вона була дуже смачною і соковитою. Кижуч в духовці з овочами
салати з горошком консервованим
30 хв01к.
Салати з консервованим горошком – проста і дуже смачна закуска, яку можна поставити на будь-який стіл. Розглянемо кілька хороших рецептів цього блюда