Італійський сир Пармезан високо цінується за специфічний аромат і особливий смак. У зв’язку з цим в різні страви його додають практично як приправу, натираючи на дрібній тертці.
Що приготувати з сиром Пармезан
На історичній батьківщині, в Італії, пармезан, Parmigiano Reggiano, став користуватися популярністю не стільки через свій багатий смак, скільки через тривалий термін зберігання. Цей твердий сир можна зберігати роками, причому, без втрати смакових якостей. Структура його така, що при нарізці починає кришитися. Підсихаючи, він не стає гірше. Італійці вживали його спочатку як самостійну страву. Але з часом сир перетворився також в приправу.
Найчастіше пармезан зустрічається в рецептах з цими продуктами:
- Оливкова олія.
- Вершкове масло.
- Цибуля ріпчаста.
- Помідори.
- Борошно.
Право на виробництво пармезану мають дві італійські провінції, Реджо-нель-Емілія і Парма. Все, що виготовлено поза їх межами, згідно із законом, не може мати такої ж назви.
Виробництво пармезану складне, процес триває трохи більше півроку (до речі, на кіло йде 16 літрів молока). Після чого сиру ще потрібно визрівати до трьох років. Чим старше він стає, тим більш яскравим післясмаком і ароматом володіє. Мінімальний термін — один рік, сир цього віку називають “свіжим”. Дворічка стає “старим”, а трьохлітка – “дуже старим”. Для повного дозрівання одній голівці сиру необхідно ще 550 літрів молока — ось чому цей продукт зовсім не дешевий. Більш того, молоко поставляється з певних провінцій і має підвищений вміст глутамату натрію (натурального походження), відомого як підсилювач смаку E621. Готовність Parmigiano Reggiano перевіряють за допомогою ударів по ньому срібних молоточків. Професійні слухачі з Парми прислухаються, який йде звук, і дають свою оцінку. Якщо всередині сиру є порожнини, він забраковується і йде в продаж під іншою назвою. Вага однієї головки доходить до 40 кг.
Вважається, що винайшли сир не пізніше XIII століття бенедиктинські ченці.
З пармезану виходять більш насичені страви ще й тому, що води в ньому менше однієї третини від усього обсягу. Тоді як на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини припадає більше двох третин. Це хороше джерело білків і жирів.
У різні рецепти пармезан входить в тертому вигляді. Він залишається одним з головних компонентів таких страв як: лазанья, піца (деякі види), паста, соус болоньєзе, різотто, равіолі, безлічі салатів і супів-пюре.
Незважаючи на законодавчу заборону використання даного найменування поза рідними межами, Пармезан виготовляють багато країн світу. На ринках є навіть його аналог у вигляді сухого порошку.
30 хв3
Паста з креветками (Pasta con gamberoni) – традиційна страва італійської кухні. Рецептів пасти з креветками в Італії безліч. Найпопулярніші рецепти пасти з креветками припускають приготування
20 хв1
Піца чотири сири/піца кватро формаджі (Pizza quattro formaggi) – традиційна страва італійської кухні. Чотири сири є різновидом класичної італійської піци і відноситься до виду піца б’
30 хв4
Різотто з гарбузом і моцареллою (Risotto con zucca e mozzarella) – вегетаріанський варіант популярної італійської страви різотто. Найголовнішою відмінністю будь-якого різотто є кремова консистенція.
1 год 20 хв4
Кальцоне (Calzone) – традиційна страва італійської кухні. Кальцоне є закритою піцою, сформованою у вигляді півмісяця. Назва кальцоне перекладається з італійської як «штани» або «панчохи».
1 год 10 хв3
Неаполітанська піца (Pizza napoletana) – традиційна страва італійської кухні. Спочатку піца з’явилася в іншому італійському місті – Гаета, саме звідти походять перші документальні
60 хв6
Зіті (Ziti) – традиційна страва італійської кухні. Зіті є формованою пастуою у вигляді невеликих трубочок. Зіті часто порівнюють з пенне, але у зіті кінці зазвичай зрізані по прямій...
35 хв5
Паста з гарбузовим пюре (Pasta con zucca cremosa) – традиційна італійська страва. Це чудовий вегетаріанський рецепт приготування пасти. Він не тільки простий у приготуванні, але й дуже смачний.
1 год 30 хв5
Лазанья болоньєзе (Lasagna bolognese) – класичний різновид усіма улюбленої італійської лазаньї з рагу болоньєзе. Лазанья болоньєзе є стравою з тонких пластів пасти, викладених
50 хв4
Різотто з креветками (Risotto ai gamberetti) – один із численних варіантів приготування всіма відомої італійської страви з рису – різотто. Різотто зазвичай готують із круглозерного рису з високим.
45 хв4
Пастичо ді різо (Pasticcio di Riso allá moda di Cavour) – італійська запіканка, виготовлена з рису. Камілло Бенсо, перший прем’єр-міністр Італії, граф Кавур, дуже любив рис
30 хв5
Боккончіні з курки (Bocconcini di pollo al forno) – курячі нагетси по-італійськи. Взагалі словом боккончіні італійці позначають швидкі закуски на один укус. Зазвичай це маленькі кульки моцарели.
1 год 40 хв
Ньоккі алла романа чи ньоккі по-римськи (Gnocchi alla romana) – традиційні італійські ньоккі, популярні у Римі. Ньоккі алла романа готують із манної крупи та запікають у духовці під...
1 год 20 хв2
Фокаччині (Focaccine) – італійські коржики з начинкою. Традиційно фокаччині готують із картоплі, але також популярні варіанти з рису. Фокаччині з рису з шинкою
40 хв6
Паста боскайола (Pasta alla boscaiola) – традиційна італійська страва з пасти. Паста боскайола являє собою пасту з печерицями та білими грибами. Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт пасти.
50 хв5
Лазання з броколі (Lasagne con broccoli) – вегетаріанський варіант популярної італійської страви лазіння. Лазання являє собою запіканку з широких пластів пасти з сиром та різними соусами та наповнювачами.
1 год 45 хв6
Лазанья (Lasagne) – традиційна страва італійської кухні. Лазання є запіканкою, яка готується з широких пластів пасти, що чергуються з соусами, м’ясом і сиром.
50 хв4
Різотто із зеленим горошком та беконом (Risotto con piselli e bacon) – один з варіантів приготування традиційної італійської страви різотто.
20 хв10
Бутерброди зі шпротами – це просте та смачне частування для всієї родини, яке точно нікого не залишить байдужим. Така закуска підійде як для домашнього, так святкового столу. На...
60 хв4
Хрумкий бутерброд з лаваша з тягучою начинкою з сиру сподобається всім. Таку закуску можна поставити на святковий стіл або їх просто так. Ситності таким бутербродам додасть ковбаса.
8 год 0 хв8
Надзвичайно красивою та неймовірно смачною святковою стравою є торт печінковий з грибами та сиром. Готується ця насолода дуже просто, а гриби сюди підходять будь-які, але найпростіше