Калорійність на 100 грам (кбжу):
33.0 г.
Білки
28.0 г.
Жири
0.0 г.
Вуглеводи
392
ккал

Італійський сир Пармезан високо цінується за специфічний аромат і особливий смак. У зв’язку з цим в різні страви його додають практично як приправу, натираючи на дрібній тертці.

Що приготувати з сиром Пармезан

На історичній батьківщині, в Італії, пармезан, Parmigiano Reggiano, став користуватися популярністю не стільки через свій багатий смак, скільки через тривалий термін зберігання. Цей твердий сир можна зберігати роками, причому, без втрати смакових якостей. Структура його така, що при нарізці починає кришитися. Підсихаючи, він не стає гірше. Італійці вживали його спочатку як самостійну страву. Але з часом сир перетворився також в приправу.

Найчастіше пармезан зустрічається в рецептах з цими продуктами:

  1. Оливкова олія.
  2. Вершкове масло.
  3. Цибуля ріпчаста.
  4. Помідори.
  5. Борошно.

Право на виробництво пармезану мають дві італійські провінції, Реджо-нель-Емілія і Парма. Все, що виготовлено поза їх межами, згідно із законом, не може мати такої ж назви.

Виробництво пармезану складне, процес триває трохи більше півроку (до речі, на кіло йде 16 літрів молока). Після чого сиру ще потрібно визрівати до трьох років. Чим старше він стає, тим більш яскравим післясмаком і ароматом володіє. Мінімальний термін — один рік, сир цього віку називають “свіжим”. Дворічка стає “старим”, а трьохлітка – “дуже старим”. Для повного дозрівання одній голівці сиру необхідно ще 550 літрів молока — ось чому цей продукт зовсім не дешевий. Більш того, молоко поставляється з певних провінцій і має підвищений вміст глутамату натрію (натурального походження), відомого як підсилювач смаку E621. Готовність Parmigiano Reggiano перевіряють за допомогою ударів по ньому срібних молоточків. Професійні слухачі з Парми прислухаються, який йде звук, і дають свою оцінку. Якщо всередині сиру є порожнини, він забраковується і йде в продаж під іншою назвою. Вага однієї головки доходить до 40 кг.

Вважається, що винайшли сир не пізніше XIII століття бенедиктинські ченці.

З пармезану виходять більш насичені страви ще й тому, що води в ньому менше однієї третини від усього обсягу. Тоді як на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини припадає більше двох третин. Це хороше джерело білків і жирів.

У різні рецепти пармезан входить в тертому вигляді. Він залишається одним з головних компонентів таких страв як: лазанья, піца (деякі види), паста, соус болоньєзе, різотто, равіолі, безлічі салатів і супів-пюре.

Незважаючи на законодавчу заборону використання даного найменування поза рідними межами, Пармезан виготовляють багато країн світу. На ринках є навіть його аналог у вигляді сухого порошку.

35 хв6
Бажаєте здивувати своїх гостей незвичайною стравою на святковому столі? Приготуйте крабовий салат із чіпсами! Дуже оригінальна страва, готується за лічені хвилини, а результат виходить
2 год 25 хв4
Відварений язик завжди чудово поєднується із сиром. Свіжі огірки у складі дуже освіжають. А любителі можуть спробувати приготувати варіант і з маринованими огірками – анітрохи не гірше.
2 год 35 хв8
Салат з язиком та кукурудзою готується дуже просто. Головне – попередньо відварити язик до готовності. Варіння займає приблизно дві години часу, тому краще зробити це заздалегідь.
30 хв4
Головною особливістю цього салату є наявність як основний інгредієнт яловичої мови. З великою впевненістю можна говорити про те, що така страва припаде до душі любителям субпродуктів.
3 год 50 хв4
Закуска з яловичого язика із зеленню та помідорами чері у сметано-імбирному дієтичному соусі – ситна, смачна і при цьому корисна. Цю ошатну страву можна приготувати навіть на вечерю...
30 хв6
Банички – традиційна страва болгарської кухні. Банички є різновидом старовинної болгарської страви баниця. Банички в Болгарії вважаються однією з найулюбленіших страв.
2 год 30 хв4
Салат з язиком та помідорами готується тривалий час, але результат того вартий. Такий салат не готуватимеш щодня через трудомісткий процес, але для святкового столу він просто ідеальний.
1 год 20 хв6
Важко втриматися, щоб не скуштувати цей чудовий салат. Його вигляд не найкраще, що в ньому є. Люблять «Соняшник» за смачне поєднання курячого м’яса, грибів та чіпсів.
60 хв8
Смачний салат з грибами та куркою на святковому гулянні з’їдається одним із найперших. Всі продукти доступні і відмінно поєднуються один з одним, утворюючи гармонійний смак, а також легко.
1 год 10 хв2
У популярній домашній шаурмі смажене м’ясо можна замінити фаршем і без втрати чудового смаку цієї закуски. У цьому рецепті вам пропонується взяти курячий фарш, доповнити тертим сиром у.
50 хв2
Салат «Цезар» складається із смачних та корисних продуктів, а якщо додати до нього соус на основі знежиреної сметани чи йогурту, то вийде страва для шанувальників правильного харчування.
25 хв2
Апетитний цезар – чудова страва для спокійної вечері на двох. Закуска виходить ситною та смачною. А особлива краса салату в найніжнішому домашньому соусі.
20 хв4
Салат “Цезар” – смачна легка страва, яка прикрасить ваш святковий стіл. Рецептів салату велика кількість, вони різняться в основному приготованим соусом.
30 хв4
Салат цезар без майонезу відноситься до дієтичних страв, але незмінними інгредієнтами його є спеціальний соус, сир “Пармезан” та листя салату. Інші продукти (огірки, анчоуси
25 хв2
Всі ми звикли, що салат Цезар чудово поєднує у собі свіжі овочі, знаменитий соус, хрусткі грінки та куряче філе. Сьогодні ми приготуємо салат «Цезар» без курки, а точніше,...
1 год 45 хв4
Лазанья з соусом бешамель у домашніх умовах виглядає чудово. Соковита ніжна страва збере за столом велику компанію і принесе незабутнє задоволення. Приготування страви просте, але потребує певних часових.
55 хв2
Корисний та некалорійний варіант сніданку на двох. Влітку в сезон овочів омлет з курячих яєць з кабачками та сиром ідеально впишеться в раціон тих, кому хочеться легкої, але...
1 год 30 хв4
Класична лазанья з фаршем у духовці – ситна та смачна страва, яка може бути гарним варіантом для святкової вечері або сімейного обіду. Приготування лазаньї освоїть навіть новачок, якщо...
20 хв1
Смачний салат з дуже цікавим і гармонійним поєднанням інгредієнтів. Рукола володіє яскравим смаком з невеликою гіркуватістю, що надає салату пікантність. Сьомга-соковита, ніжна і злегка
15 хв4
Мінімум зусиль і часу – і швидка піца на сковороді готова. Вона має досить привабливий зовнішній вигляд за рахунок додавання пармезану і шпинату.