Коли квасити капусту в січні 2022 року за місячним календарем

Коли квасити капусту в січні 2022

Квашена капуста найпопулярніша заготовка на зиму у українців. Однак для того, щоб це блюдо вийшло смачним, його необхідно готувати в певні дні. Досвідчені господині знають, коли найкраще квасити капусту в січні 2022 року за місячним календарем. У цьому допоможуть сприятливі і невдалі дні для таких робіт.

Як вибрати капусту для закваски

Капуста дуже корисний овоч. У ній міститься велика кількість різних мікроелементів. Її маринують, засолюють або заготовляють на зиму у вигляді свіжих качанів. Закваска вважається найкориснішим способом заготівлі овоча, так як зберігає всі потрібні організму речовини.

Щоб квашена капуста зберігалася якомога довше і не втрачала смак, колір і мікроелементи, її необхідно вибирати з дотриманням деяких правил:

  • Уважно огляньте качан. Він повинен бути щільним і цілим. Наявність чорного листя, коричневих або рудих ділянок говорить про активне розмноження гнильних бактерій.
  • Огляньте листочки – вони повинні бути нормального розміру. При наявності пошкоджень краще відмовитися від покупки такого овоча. Адже в період розвитку в капусті заводяться шкідники, які поїдають її зсередини і відкладають личинки.
  • Огляньте качан. Його довжина повинна бути не більше 2 см.Якщо довше, значить, качан зрізали дуже давно. Також огляньте зріз стебла – він повинен бути білим. Коричневий або чорний відтінок говорить про те, що в серцевині капусти може бути гниль. Крім цього, в такому продукті немає необхідного для квашення соку.
  • Найкраще використовувати для квашення сорти Ювілейний, Слава-135, Тюркіз, Амагер, Женева, Білоруська, Добровольська.

При виборі капусти для квашення зверніть також увагу на брюссельську, кольорову, пекінську і червонокачанну. Ці сорти ідеально підійдуть для закваски і маринаду.

Для квашення краще вибирати капусту з білим листям, тому що в ній більше цукру. Він необхідний для процесу бродіння.

Особливості квашення в січні

Заготівля квашеної капусти в січні має свої особливості і секрети. До першого місяця зими качани знаходяться на зберіганні з середини листопада, тобто з часу збирання врожаю пройшло мінімум 1,5 місяці. За цей період капуста набралася соку, стала більш солодкою і щільною. При цьому її качани залишаються свіжими і хрусткими.

Для приготування заготовок найкраще використовувати середньопізні або пізні сорти овоча. У такої капусти формується досить тугий виделок, а в листі накопичується потрібну кількість цукру для закваски. Качани тугі і міцні, листя хрусткі. Заготівля з такого сорту капусти виходить смачною і зберігається довше, ніж заготовки з інших сортів.

А ось капуста з коротким терміном вегетації не підходить для зимових заготовок. Вилки у неї дуже пухкі, а листя легко пошкодити. При квашенні капуста виходить несмачною і дуже м’якою.

Якщо ви заквашуєте капусту з морквою, цибулею, журавлиною або будь-якими іншими додатковими інгредієнтами, стежте за тим, щоб вони були свіжими і не мали гнилі. В іншому випадку гнильні бактерії потраплять в капусту і вона може зіпсуватися.

коли квасити капусту в січні 2022

Часті помилки при квашенні

Перед початком роботи необхідно ознайомитися з основними помилками при квашенні, щоб не допускати їх:

  1. Використання підморожених качанів. Такі овочі непридатні, тому що швидко псуються.
  2. Використання щойно зірваної капусти. Заготівля з такої капусти буде дуже кислою, тому овочу необхідно дати полежати хоча б 2-3 дні.
  3. Недотримання пропорцій. Кількість солі має бути пропорційно кількості капусти, інакше овоч не дасть потрібної кількості соку, що згубно позначиться на процесі бродіння.

Найкраще квасити капусту в дерев’яній бочці. Так соління виходить хрустким і дуже соковитим.

Сприятливі дні для заготовок в січні 2022 року

Давно відомо, що Місяць впливає на багато процесів, що протікають на Землі. Наприклад, фази Місяця впливають на кількість і якість врожаю. Заготовки на зиму – не виняток. Саме тому наші предки ретельно підбирали дні для квашення капусти.

В даний час досвідчені господині, для того щоб капуста була смачною, хрусткою і довго не псувалася, також звіряються з місячними циклами. При виборі часу для приготування заготовок вони орієнтуються на передбачення астрологів. Фахівці називають точні дати, коли найкраще квасити капусту в січні 2022 року за місячним календарем, сприятливі дні:

  • 7, 12, 13, 15 – Місяць у зростаючій фазі;
  • 19 січня – спадний Місяць.

Приготована в ці дати капуста буде дуже смачною, хрусткою, зможе зберігатися до наступного врожаю.

Несприятливі дні для заготовок у січні 2022 року

Коли не варто квасити капусту в січні 2022 року за місячним календарем – несприятливі дні для приготування заготовок:

  • 2 січня, молодик. У цей період діяльність бактерій, що викликають бродіння, сповільнюється.
  • 18 січня, повний місяць. Капуста, засолена в цей період, швидко зіпсується.
  • 25 січня – зростаючий місяць в Скорпіоні. В цей час може не вистачити соку з капусти для гарного просолювання, так як він випливає неактивно.

Крім іншого, не рекомендується засолювати капусту в середу і суботу.

Підсумок

Щоб квашена капуста вийшла смачною, необхідно дотримуватися кількох правил. Найголовніше – займатися приготуванням в сприятливі дні за місячним календарем, так блюдо вийде дуже смачним і збережеться до наступного врожаю.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь