Приготувати на зиму дуже смачну закуску з зелених помідорів можна по одному з простих перевірених рецептів з покроковими фото. Особливо смачними і ароматними виходять такі заготовки з часником та морквою.
Зелені помідори в 3-літрових банках на зиму
По простому рецептом приготуємо на зиму зелені мариновані помідори з морквою і часником в трилітрових банках.
Інгредієнти:
- зелені помідори;
- морква;
- часник;
- перець чилі;
- петрушка;
- кріп сушений;
- лавровий лист;
- перець чорний мелений.
Для маринаду з розрахунку на 2 трилітрові банки:
- вода – 2,5 л;
- цукор – 1 ст.;
- оцет 9% — 350 мл;
- сіль – 2 ст. л.
Приготування:
- На дно промитих банок розкладаємо приготовані пряні добавки та спеції (на свій смак).
- Нарізаємо пластинами очищені моркву і часник.
- Промиті зелені помідори надрізаємо: великі – хрест на хрест, дрібні – навпіл (до кінця не прорізаємо).
- Розкладаємо приготовані пластини моркви і часнику в надрізи в помідорах.
- Фаршировані помідори щільно укладаємо в банки, сортуючи за розміром, щоб в одній банці був один розмір. Рівномірно між помідорами розподіляємо в банках нарізаний чилі і часник.
- Зверху укладаємо залишилися пряні сушені трави і лавровий лист.
- Банки встановлюємо у гарячу воду, поклавши на дно ємності тканинну серветку.
- Закриваємо банки кришками і вмикаємо спочатку слабкий вогонь (для поступового прогріву). Надалі збільшуємо вогонь і доводимо воду до кипіння.
- Розливаємо По банках киплячий маринад, приготувавши його з перерахованих інгредієнтів в рецепті.
Стерилізуємо банки 30 хвилин, закупорюємо, перевертаємо і вкриваємо до охолодження.
Зелені помідори на зиму по-корейськи
На зиму приготуємо дуже смачні мариновані зелені помідори з часником та морквою по корейському рецепту.
Інгредієнти:
- зелені помідори – 1 кг;
- морква – 1 шт.;
- часник – 8 зубчиків;
- цибуля – 1 шт.;
- перець гострий – 1 шт.;
- цукор – 2 ст. л;
- сіль – 1 ст. л;
- оцет 9% — 2 ст. л;
- масло рослинне – 7-8 ст. л;
- коріандр мелений – 2 ч. л;
- петрушка і кінза – 1 пучок.
Приготування:
- Готуємо очищені овочі: моркву натираємо на тертці для корейської моркви, цибулю нарізаємо півкільцями, зелені помідори – тонкими кружальцями.
- Тонкими кільцями або довільно дрібно нарізаємо гострий перець (якщо бажаємо погостріше, то нарізаємо його разом з насінням, не очищаючи). Нарізку гострого перцю і цибулі обсмажуємо на рослинній олії. В кінці приготування додаємо роздавлений часник і коріандр, перемішуємо.
- В приготовленої ємності збираємо всі інгредієнти по мірі їх готовності. До моркви, помідорів і обсмажування цибулі з гострим перцем викладаємо сіль, цукор, подрібнену зелень і оцет, все перемішуємо.
- Даємо закуски постояти в холодильнику добу і можна ласувати.
Якщо заготовляємо закуску на зиму, то розкладаємо по приготованим банкам разом з соком, що утворився. Закриваємо кришками, закупорюємо після 10 хвилин стерилізації в киплячій воді.
Салат із зелених помідорів
Із зелених помідорів можна приготувати дуже смачний гострий салат на зиму, маринований з часником та морквою.
Інгредієнти:
- помідори – 2,5 кг;
- морква – 300 г;
- цибуля – 3 шт.;
- часник – 1 головка;
- перець гострий – 1 шт.;
- сіль – 3 ст. л. з гіркою;
- цукор – 150 г;
- оцет 9% — 100 мл;
- гірчиця суха – 1 ст. л з гіркою.
Для додавання в 0,5-літрові банки:
- лавровий лист 1 шт – 6 шт.;
- запашний перець по 2-3 горошку – 18 шт.;
- олія рослинна по 1 ст. л – 6 ст. л;
- перець чорний мелений за смаком.
Приготування:
- Помідори миємо й нарізаємо невеликими шматочками, викладаємо в ємність відповідного об’єму.
- До помідорів відправляємо півкільця цибулі і моркву, натерту на тертці для корейської моркви.
- Часник і гострий перець очищаємо і викладаємо в блендер, додаємо подрібнені інгредієнти в загальну масу.
- Викладаємо на салат сіль, цукор, суху гірчицю і оцет, перемішуємо і залишаємо на 4 години при кімнатній температурі, укривши кришкою. За цей період перемішуємо салат як можна частіше.
- В чисті банки розкладаємо всі зазначені в рецепті додаткові прянощі. Потім розкладаємо по банках і сам салат без соку, злегка утрамбовуємо.
- Доливаємо сік до самого верху (якщо не вистачить соку, додаємо кип’ячену воду).
Закриваємо банки кришками, стерилізуємо як зазвичай, у киплячій воді під загальною кришкою протягом 25 хвилин. Витягаємо по одній банці салату і закупорюємо.
Зелені помідори квашені
На зиму зелені помідори можна приготувати не тільки в маринованому вигляді. По простому рецептом заквасим дуже смачну закуску з морквою і часником.
Інгредієнти:
- зелені помідори;
- морква;
- часник;
- зелень;
- перець болгарський;
- корінь хрону;
- лавровий лист;
- кріп сушений;
- листя хрону та вишні;
- суха гірчиця.
Для розсолу на літр води:
- сіль – 2 ст. л. з гіркою;
- цукор – 1 ст. л.
Приготування:
- У промитих помідорів видаляємо місце кріплення плодоніжки, робимо глибокі надрізи на 4 частини (дрібні можна надрізати на дві частини).
- Моркву, часник і болгарський перець нарізаємо скибочками або пластинами, вставляємо в розрізи на зелених помідорах.
- У відро чи трилітрову банку викладаємо нарізаний корінь хрону, частина приготованих прянощів. Укладаємо шарами зелені фаршировані помідори, чергуючи з пряними добавками, розподіляючи по всьому об’єму часточки часнику, гілочки зелені, листя хрону і вишні.
- Заливаємо наші заготовки розсолом, приготовленим з інгредієнтів, зазначених у рецепті.
- Якщо будемо заквашувати помідори у відрі, то укладаємо зверху листя хрону та інші пряні трави, кладемо тарілку відповідного діаметра і ставимо вантаж.
- Якщо заквашуємо в трилітровій банці, також укладаємо зверху пряні трави, просовуємо капронову кришку, встановлюємо невеликий стакан, закривають капроновою кришкою з дірочками.
- Через тиждень посипаємо заготовки зверху сухою гірчицею.
- Зберігаємо заготовки в холодному місці, через місяць або три тижні) ними можна ласувати.
Салат із зелених помідорів на зиму без стерилізації і варіння
Дуже смачно приготувати мариновані зелені помідори на зиму по простому рецептом з морквою і часником.
Інгредієнти:
- зелені помідори – 1 кг;
- морква – 500 г;
- перець болгарський – 1 кг;
- цибуля – 500 г;
- гострий перець – 2 стручка;
- часник – 1 головка;
- чорний перець горошком – 30 шт.;
- лавровий лист – 1-2 шт.;
- сіль – 1,5 ст. л.;
- цукор – 3 ст. л.;
- яблучний оцет 6% — 50 мл;
- масло рослинне – 100 мл
Приготування:
- Промиті помідори нарізаємо тонкими скибочками, цибулю — тонкими півкільцями, викладаємо в загальну страву.
- Додаємо до приготованих овочів моркву, натерту на крупній тертці, і соломку болгарського перцю.
- Дрібно нарізаємо гострий перець і часник, підмішуємо в загальну масу.
- Заправляємо салат сіллю, цукром, перчимо, додаємо оцет, лавровий лист і масло. Зелень салат класти не рекомендується, так як вона може заграти.
- Все грунтовно перемішавши, поміщаємо салат в прохолодне місце на 12 годин. На ніч не залишаємо, так як всю масу слід перемішувати не менше 5-6 разів.
- Промаринований салат щільно укладаємо в банки, закриваємо кришками і зберігати в холодному місці.
Закуска із зелених помідорів на зиму
Мариновані зелені помідори можна приготувати на зиму по простому перевіреному рецепту з часником та морквою.
Інгредієнти:
- зелені помідори – 5 кг;
- морква – 500 г;
- перець солодкий – 500 г;
- часник – 2 головки;
- цукор – 1 ст.;
- масло рослинне – 1 ст.;
- оцет 9% — 100 мл;
- петрушка – великий пучок;
- сіль – 1,5 ст. л.
Приготування:
- Зелені промиті помідори нарізаємо широкими кружками, дрібні ріжемо навпіл. Всю нарізку викладаємо у велику ємність, в якій будемо салат кип’ятити.
- Також крупно нарізаємо моркву, солодкий перець і цибулю, відправляємо до інших підготовлених овочів.
- Очищений часник і промиту петрушку пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо блендером, додаємо в салат.
- Викладаємо в миску з салатом із зелених помідорів сіль, цукор і наливаємо масло, все грунтовно перемішуємо.
- Ставимо ємність на середній вогонь (поки рідини в салаті мінімальна кількість), потім додаємо вогонь і доводимо всю овочеву масу до кипіння.
- Знову збавивши вогонь до слабкого кипіння, тушкуємо овочі півгодини, періодично (але не часто) перемішуючи. Коли утворився сік (через 15 хвилин) виявиться зверху, салат більше не перемішуємо.
- В кінці приготування наливаємо оцет, перемішуємо в останній раз і розкладаємо по стерильним банкам, закупорюємо стерильними кришками.
Хрусткий салат «Соломка»
З зеленими маринованими помідорами можна приготувати на зиму смачну закуску з часником та морквою.
Інгредієнти:
- зелені помідори – 2 кг;
- морква – 1 кг;
- перець солодкий – 2 кг;
- цибуля – 500 г;
- гіркий перець – 2 стручка;
- цукор – 1 ст.;
- сіль – 2 ст. л;
- олія – 400 мл;
- оцет 9% — 150 мл;
- чорний мелений перець – 1 ч. л.
Приготування:
- Овочі промиваємо та нарізаємо соломкою, починаємо з зелених помідорів, викладаємо в підходящу ємність.
- До помідорів відправляємо соломку моркви, солодкого перцю і цибулі.
- Часник розчавлюємо під пресом, гострий перець нарізаємо дуже дрібно, додаємо в салат.
- Додавши до овочів сіль, цукор, масло і оцет, перемішуємо і ставимо на вогонь.
- Після закипання тушкуємо салат 25 хвилин, розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо як зазвичай.
Салати із зелених помідорів користуються особливою популярністю за нашими столами як в будні, так і у свята, вони завжди затребувані і очікувані. Тому заготовте мариновані зелені помідори в різноманітних варіантах на зиму, користуючись найкращими рецептами.