Мариновані зелені помідори на зиму з часником та морквою

Зелені помідори на зиму
Час приготування: 60 хв

Приготувати на зиму дуже смачну закуску з зелених помідорів можна по одному з простих перевірених рецептів з покроковими фото. Особливо смачними і ароматними виходять такі заготовки з часником та морквою.

Зелені помідори в 3-літрових банках на зиму

По простому рецептом приготуємо на зиму зелені мариновані помідори з морквою і часником в трилітрових банках.

Інгредієнти:

  • зелені помідори;
  • морква;
  • часник;
  • перець чилі;
  • петрушка;
  • кріп сушений;
  • лавровий лист;
  • перець чорний мелений.

Для маринаду з розрахунку на 2 трилітрові банки:

  • вода – 2,5 л;
  • цукор – 1 ст.;
  • оцет 9% — 350 мл;
  • сіль – 2 ст. л.

Приготування:

  • На дно промитих банок розкладаємо приготовані пряні добавки та спеції (на свій смак).

  • Нарізаємо пластинами очищені моркву і часник.
  • Промиті зелені помідори надрізаємо: великі – хрест на хрест, дрібні – навпіл (до кінця не прорізаємо).
  • Розкладаємо приготовані пластини моркви і часнику в надрізи в помідорах.

  • Фаршировані помідори щільно укладаємо в банки, сортуючи за розміром, щоб в одній банці був один розмір. Рівномірно між помідорами розподіляємо в банках нарізаний чилі і часник.
  • Зверху укладаємо залишилися пряні сушені трави і лавровий лист.

  • Банки встановлюємо у гарячу воду, поклавши на дно ємності тканинну серветку.
  • Закриваємо банки кришками і вмикаємо спочатку слабкий вогонь (для поступового прогріву). Надалі збільшуємо вогонь і доводимо воду до кипіння.

  • Розливаємо По банках киплячий маринад, приготувавши його з перерахованих інгредієнтів в рецепті.

Стерилізуємо банки 30 хвилин, закупорюємо, перевертаємо і вкриваємо до охолодження.

Зелені помідори на зиму по-корейськи

На зиму приготуємо дуже смачні мариновані зелені помідори з часником та морквою по корейському рецепту.

Інгредієнти:

  • зелені помідори – 1 кг;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 8 зубчиків;
  • цибуля – 1 шт.;
  • перець гострий – 1 шт.;
  • цукор – 2 ст. л;
  • сіль – 1 ст. л;
  • оцет 9% — 2 ст. л;
  • масло рослинне – 7-8 ст. л;
  • коріандр мелений – 2 ч. л;
  • петрушка і кінза – 1 пучок.

Приготування:

  • Готуємо очищені овочі: моркву натираємо на тертці для корейської моркви, цибулю нарізаємо півкільцями, зелені помідори – тонкими кружальцями.

  • Тонкими кільцями або довільно дрібно нарізаємо гострий перець (якщо бажаємо погостріше, то нарізаємо його разом з насінням, не очищаючи). Нарізку гострого перцю і цибулі обсмажуємо на рослинній олії. В кінці приготування додаємо роздавлений часник і коріандр, перемішуємо.

  • В приготовленої ємності збираємо всі інгредієнти по мірі їх готовності. До моркви, помідорів і обсмажування цибулі з гострим перцем викладаємо сіль, цукор, подрібнену зелень і оцет, все перемішуємо.

  • Даємо закуски постояти в холодильнику добу і можна ласувати.

Якщо заготовляємо закуску на зиму, то розкладаємо по приготованим банкам разом з соком, що утворився. Закриваємо кришками, закупорюємо після 10 хвилин стерилізації в киплячій воді.

Салат із зелених помідорів

Із зелених помідорів можна приготувати дуже смачний гострий салат на зиму, маринований з часником та морквою.

Інгредієнти:

  • помідори – 2,5 кг;
  • морква – 300 г;
  • цибуля – 3 шт.;
  • часник – 1 головка;
  • перець гострий – 1 шт.;
  • сіль – 3 ст. л. з гіркою;
  • цукор – 150 г;
  • оцет 9% — 100 мл;
  • гірчиця суха – 1 ст. л з гіркою.

Для додавання в 0,5-літрові банки:

  • лавровий лист 1 шт – 6 шт.;
  • запашний перець по 2-3 горошку – 18 шт.;
  • олія рослинна по 1 ст. л – 6 ст. л;
  • перець чорний мелений за смаком.

Приготування:

  • Помідори миємо й нарізаємо невеликими шматочками, викладаємо в ємність відповідного об’єму.

  • До помідорів відправляємо півкільця цибулі і моркву, натерту на тертці для корейської моркви.
  • Часник і гострий перець очищаємо і викладаємо в блендер, додаємо подрібнені інгредієнти в загальну масу.
  • Викладаємо на салат сіль, цукор, суху гірчицю і оцет, перемішуємо і залишаємо на 4 години при кімнатній температурі, укривши кришкою. За цей період перемішуємо салат як можна частіше.

  • В чисті банки розкладаємо всі зазначені в рецепті додаткові прянощі. Потім розкладаємо по банках і сам салат без соку, злегка утрамбовуємо.

  • Доливаємо сік до самого верху (якщо не вистачить соку, додаємо кип’ячену воду).

Закриваємо банки кришками, стерилізуємо як зазвичай, у киплячій воді під загальною кришкою протягом 25 хвилин. Витягаємо по одній банці салату і закупорюємо.

Зелені помідори квашені

На зиму зелені помідори можна приготувати не тільки в маринованому вигляді. По простому рецептом заквасим дуже смачну закуску з морквою і часником.

Інгредієнти:

  • зелені помідори;
  • морква;
  • часник;
  • зелень;
  • перець болгарський;
  • корінь хрону;
  • лавровий лист;
  • кріп сушений;
  • листя хрону та вишні;
  • суха гірчиця.

Для розсолу на літр води:

  • сіль – 2 ст. л. з гіркою;
  • цукор – 1 ст. л.

Приготування:

  • У промитих помідорів видаляємо місце кріплення плодоніжки, робимо глибокі надрізи на 4 частини (дрібні можна надрізати на дві частини).
  • Моркву, часник і болгарський перець нарізаємо скибочками або пластинами, вставляємо в розрізи на зелених помідорах.

  • У відро чи трилітрову банку викладаємо нарізаний корінь хрону, частина приготованих прянощів. Укладаємо шарами зелені фаршировані помідори, чергуючи з пряними добавками, розподіляючи по всьому об’єму часточки часнику, гілочки зелені, листя хрону і вишні.

  • Заливаємо наші заготовки розсолом, приготовленим з інгредієнтів, зазначених у рецепті.
  • Якщо будемо заквашувати помідори у відрі, то укладаємо зверху листя хрону та інші пряні трави, кладемо тарілку відповідного діаметра і ставимо вантаж.
  • Якщо заквашуємо в трилітровій банці, також укладаємо зверху пряні трави, просовуємо капронову кришку, встановлюємо невеликий стакан, закривають капроновою кришкою з дірочками.

  • Через тиждень посипаємо заготовки зверху сухою гірчицею.
  • Зберігаємо заготовки в холодному місці, через місяць або три тижні) ними можна ласувати.

Салат із зелених помідорів на зиму без стерилізації і варіння

Дуже смачно приготувати мариновані зелені помідори на зиму по простому рецептом з морквою і часником.

Інгредієнти:

  • зелені помідори – 1 кг;
  • морква – 500 г;
  • перець болгарський – 1 кг;
  • цибуля – 500 г;
  • гострий перець – 2 стручка;
  • часник – 1 головка;
  • чорний перець горошком – 30 шт.;
  • лавровий лист – 1-2 шт.;
  • сіль – 1,5 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • яблучний оцет 6% — 50 мл;
  • масло рослинне – 100 мл

Приготування:

  • Промиті помідори нарізаємо тонкими скибочками, цибулю — тонкими півкільцями, викладаємо в загальну страву.
  • Додаємо до приготованих овочів моркву, натерту на крупній тертці, і соломку болгарського перцю.

  • Дрібно нарізаємо гострий перець і часник, підмішуємо в загальну масу.
  • Заправляємо салат сіллю, цукром, перчимо, додаємо оцет, лавровий лист і масло. Зелень салат класти не рекомендується, так як вона може заграти.

  • Все грунтовно перемішавши, поміщаємо салат в прохолодне місце на 12 годин. На ніч не залишаємо, так як всю масу слід перемішувати не менше 5-6 разів.
  • Промаринований салат щільно укладаємо в банки, закриваємо кришками і зберігати в холодному місці.

Закуска із зелених помідорів на зиму

Мариновані зелені помідори можна приготувати на зиму по простому перевіреному рецепту з часником та морквою.

Інгредієнти:

  • зелені помідори – 5 кг;
  • морква – 500 г;
  • перець солодкий – 500 г;
  • часник – 2 головки;
  • цукор – 1 ст.;
  • масло рослинне – 1 ст.;
  • оцет 9% — 100 мл;
  • петрушка – великий пучок;
  • сіль – 1,5 ст. л.

Приготування:

  • Зелені промиті помідори нарізаємо широкими кружками, дрібні ріжемо навпіл. Всю нарізку викладаємо у велику ємність, в якій будемо салат кип’ятити.

  • Також крупно нарізаємо моркву, солодкий перець і цибулю, відправляємо до інших підготовлених овочів.
  • Очищений часник і промиту петрушку пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо блендером, додаємо в салат.
  • Викладаємо в миску з салатом із зелених помідорів сіль, цукор і наливаємо масло, все грунтовно перемішуємо.

  • Ставимо ємність на середній вогонь (поки рідини в салаті мінімальна кількість), потім додаємо вогонь і доводимо всю овочеву масу до кипіння.
  • Знову збавивши вогонь до слабкого кипіння, тушкуємо овочі півгодини, періодично (але не часто) перемішуючи. Коли утворився сік (через 15 хвилин) виявиться зверху, салат більше не перемішуємо.
  • В кінці приготування наливаємо оцет, перемішуємо в останній раз і розкладаємо по стерильним банкам, закупорюємо стерильними кришками.

Хрусткий салат «Соломка»

З зеленими маринованими помідорами можна приготувати на зиму смачну закуску з часником та морквою.

Інгредієнти:

  • зелені помідори – 2 кг;
  • морква – 1 кг;
  • перець солодкий – 2 кг;
  • цибуля – 500 г;
  • гіркий перець – 2 стручка;
  • цукор – 1 ст.;
  • сіль – 2 ст. л;
  • олія – 400 мл;
  • оцет 9% — 150 мл;
  • чорний мелений перець – 1 ч. л.

Приготування:

  1. Овочі промиваємо та нарізаємо соломкою, починаємо з зелених помідорів, викладаємо в підходящу ємність.
  2. До помідорів відправляємо соломку моркви, солодкого перцю і цибулі.
  3. Часник розчавлюємо під пресом, гострий перець нарізаємо дуже дрібно, додаємо в салат.
  4. Додавши до овочів сіль, цукор, масло і оцет, перемішуємо і ставимо на вогонь.
  5. Після закипання тушкуємо салат 25 хвилин, розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо як зазвичай.

Салати із зелених помідорів користуються особливою популярністю за нашими столами як в будні, так і у свята, вони завжди затребувані і очікувані. Тому заготовте мариновані зелені помідори в різноманітних варіантах на зиму, користуючись найкращими рецептами.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь