Щі — національне російське блюдо. Якщо говорити просто, то щі – це суп з капусти, проте капуста не завжди є обов’язковим компонентом в щах. Щі можуть бути і з інших рослин, наприклад з щавлю або кропиви – такий суп називають зелені щі.

Класичні щі варять як зі свіжої, так і з квашеної капусти, на м’ясному, рибному або грибному бульйоні або воді. Один з видів щі — добові щі, які перед подачею витримують протягом доби в холодному місці.

Як варити щі

У киплячий бульйон кладуть нарізану дрібними кубиками картоплю, потім — нашатковану цибулю, моркву і капусту (овочі можна класти в бульйон сирими, а можна попередньо згасити в рослинній олії). І варять 20-30 хвилин на слабкому вогні.

Щоб щі настоялися, після закінчення варіння каструлю з супом накривають кришкою і залишають на кілька хвилин настоятися. Добові щі, як вже було сказано, можна їсти тільки на наступну добу. Подають щі зі сметаною і свіжою зеленню.

1 год 50 хв80112
Сьогодні ми приготуємо щі щавлеві на м’ясному бульйоні.
2 год 30 хв80163
Кислі щі з квашеної капусти з картоплею і перловкою. Сьогодні ми зваримо щі. Щі у нас будуть з квашеною капустою, так-так, пам’ятаєте ми квасили капусту.
60 хв40146
Нехай слово “пісні” не бентежить тих, хто не постить – ці щі дуже смачні незважаючи на те, що в них немає ні грама м’