Приготувати ситні і неймовірно смачні гречані млинці дуже просто, скориставшись одним з кращих рецептів з покроковими фото.
Млинці з гречаного борошна на кефірі
Дуже смачні гречані млинці можна приготувати за простим рецептом з покроковими фото на кефірі.
Інгредієнти:
- кефір – 200 мл;
- гречана мука – 50 г;
- пшеничне борошно – 30 р;
- цукор – 2 ст. л.;
- яйце;
- масло рослинне – 1 ст. л.;
- кориця – 1/3 ч. л.;
- сіль – щіпка.
Приготування:
- У підігрітий до теплого стану додаємо кефір 100 мл теплої води (якщо бажаємо отримати тонкі млинці), можна готувати і без води, якщо їх товщина не має значення.
- У кефір додаємо масло, сіль, цукор і яйце, розмішане до однорідності.
- Змішуємо в окремій ємності сухі інгредієнти, обидва види борошна і корицю. Підмішуємо суху суміш до кефірної маси і замішуємо гречане тісто для млинців бажаної консистенції.
- Даємо тісту постояти 10-15 хвилин, щоб воно злегка розбухло (особливість гречаного борошна), коригуємо консистенцію додаванням теплої води.
- Випікаємо гречані млинці традиційним способом на сковороді, роблячи двосторонню обжарку.
- Подаємо просте і корисне блюдо, приготовлене по-домашньому, з будь-яким соусом.
Молочні гречані млинці без пшеничного борошна
Особливо смачними виходять гречані млинці по простому рецептом з покроковими фото на молоці.
Інгредієнти:
- молоко – 500 мл;
- борошно гречана – 100 г;
- яйця – 3 шт.;
- масло рослинне – 50 мл;
- мед – 3 ст. л.;
- сіль, сода по дрібці.
Приготування:
- Гречане борошно для млинців можна використовувати готову. Інший варіант – її приготування з крупи в домашніх умовах в кавомолці. Змішуємо все вказане в рецепті кількість гречаного борошна з підігрітим молоком, залишивши 1/3.
- Однорідну масу з розведеною гречаного борошна з молоком залишаємо на 10-15 хвилин, після набухання буде простіше визначитися з консистенцією майбутнього тесту.
- Додаємо до гречано-молочної масою яйця, мед (замість нього можна використовувати цукор) і рослинну олію, все грунтовно вимішуємо і додаємо молоко, що залишилося.
- Підмішуємо в тісто сіль і соду, ще раз ґрунтовно вимішуємо (при необхідності додаємо трохи теплої води), випікаємо.
- Готові гречані млинці без додавання пшеничного борошна виходять дуже смачними, дієтичними і корисними. При цьому вони ажурні і мають приємний аромат і кавовий колір.
- Млинці складаємо стопкою, промазуючи кожен (при бажанні) маслом і медом, змішавши їх разом, або вибираємо для подачі інший варіант соусу.
Гречані млинці на дріжджах з вершками і сметаною
По одному з кращих рецептів з покроковими фото приготуємо смачні ароматні гречані млинці на дріжджах.
Інгредієнти:
- молоко – 1 ст. + 1 ст.;
- дріжджі сухі – 1 ч. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- сметана – 1 ст. л.;
- гречана мука – ½ ст.;
- масло вершкове – 1 ст. л.;
- яйце;
- сіль, сода по дрібці.
Приготування:
- Для приготування рідкої основи тесту для гречаних млинців розвести в одній склянці підігрітого молока дріжджі, цукор і сметану.
- Додаємо в однорідну молочну масу гречане борошно, розмішуємо до однорідності. Закриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо на пару годин.
- Тісто для гречаних млинців збагачуємо внесенням додаткових інгредієнтів: теплого молока, розтопленого вершкового масла, яєчного жовтка, по дрібці солі і соди. Все грунтовно вимішуємо в однорідне тісто без грудочок.
- Визначившись з отриманої консистенцією, до завершення процесу обережно підмішуємо заздалегідь збиті яєчні білки.
- Процес випічки гречаних млинців має свої особливості, пов’язані з відсутністю глютену в гречці. Випікати млинці слід на слабкому вогні, перевертають їх дуже обережно, коли гору млинців вже буде пропеченим.
Мереживні млинці з гречаним борошном
По простому покроковому рецепту приготуємо смачні гречані млинці на дріжджах.
Інгредієнти:
- молоко – 600 мл;
- дріжджі сухі – 2 ч. л. (20 г свіжих);
- цукор – 2 ч. л.;
- сіль – ½ ч. л.;
- яйце;
- масло вершкове – 3 ст. л.;
- борошно гречана – 150 г;
- борошно пшеничне – 150 р.
Приготування:
- Активуємо дріжджі в теплому молоці, розмішати і давши постояти близько 10 хвилин.
- Готуємо рідку дріжджову основу для гречаних млинців, роблячи добавки в дріжджову суміш. Повністю розчиняємо в молоко з дріжджами сіль і цукор, додаємо яйце і розтоплене масло.
- Вносимо в рідку основу млинців гречане і пшеничне борошно, добре вимішуємо рідкувате тісто, вкриваємо і залишаємо на годину.
- Дріжджове тісто обминаємо, розмішавши його ложкою. Після того як тісто «сяде», знову вкриваємо і даємо підійти вдруге (протягом 35-40 хвилин).
- Знову розмішуємо тісто і приступаємо до випічки. Випікати гречані млинці краще на сковорідці з невеликим діаметром, так як вони дуже крихкі.
Гречані млинці – панкейки
За відомим перевіреним рецептом з покроковими фото приготуємо товсті апетитні гречані млинці – панкейкі.
Інгредієнти:
- борошно гречана – 75 г;
- борошно пшеничне – 75 г;
- дріжджі свіжі – 7 г;
- сіль – 5 г;
- яйця – 2 шт.;
- сметана – 80 г;
- молоко – 150 мл
Приготування:
- Готуємо суху суміш, змішавши гречане і пшеничне борошно. До суміші додаємо сіль і розкришені свіжі дріжджі, розтираємо їх з борошном.
- Відокремлені від білків, жовтки змішуємо зі сметаною. Розводимо отриману суміш молоком, попередньо підігрітим до дуже гарячого стану (80 °С), безперервно перемішуючи масу.
- Виливаємо рідкі інгредієнти в ємність з сухою сумішшю невеликий цівкою, постійно перемішуючи.
- Вкриваємо замішане тісто плівкою, даємо постояти 1,5 години.
- За цей час збиваємо білки в пишну піну (при бажанні можна додати невелику кількість цукру).
- Акуратно підмішуємо білкову масу в тісто, знову вкриваємо і залишаємо на пару годин.
Випікаємо гречані млинці невеликого розміру, перевертаючи при пропеченному верху.
Заварні гречані млинці
Пишними і дуже смачними виходять гречані млинці за рецептом заварного тіста з покроковими фото.
Інгредієнти:
- гречане борошно – 300 г;
- окріп – 250 мл;
- молоко – 200 мл;
- дріжджі свіжі – 12 м;
- цукор – ½ ч. л.;
- сіль;
- олія соняшникова.
Приготування:
- Половину гречаного борошна заливаємо окропом при безперервному перемішуванні, щоб не утворилися грудки.
- Густу масу розводимо залишилася водою, молоком і додаємо дріжджі, заздалегідь активовані в невеликій кількості води.
- Залишаємо тісто в захищеному вигляді на півтори години, після чого смажимо, як зазвичай.
- Заварні млинці з гречаного борошна виходять «дірчасті» і дуже смачні без особливих клопотів з тестом.
Гречані млинці не тільки дуже смачні й корисні, але ще й чудово прикрасять повсякденне харчування, а також будуть особливо бажаними в раціоні тих, що худнуть і діабетиків.