Фарбовані яйця і випічка – головне частування святкового столу на світле весняне свято. Протягом багатьох років наші бабусі пекли Олександрійський паска на топленому молоці. Випічка покрокового рецептом з фото володіє неймовірним смаком і ароматом.
Найпростіший варіант
Із заявленої норми продуктів виходить 4-5 пасок. Отже, можна регулювати кількість в більшу або меншу сторону на власний розсуд.
Інгредієнти для опари:
- пряжене молоко – 1 л;
- цукровий пісок – 1 кг;
- вершкове масло – 500 г;
- яйця курячі – 10 шт.;
- жовтки – 3 шт.;
- дріжджі (свіжі) – 150 р.
Для тіста:
- пшеничне борошно – 2 кг;
- коньяк (можна замінити ромом) – 2 ст. л.;
- цукор ванільний – 3 пакетика;
- родзинки – 200 г;
- сіль – 1 ч. л.
Приготування:
- Для зручності заздалегідь готуємо всі продукти, щоб вони були під рукою. Починаємо з молока – підігріваємо його до 30 °С, розчиняємо в ньому дріжджі.
- У мисці збиваємо 7 яєць і 3 жовтки, туди ж додаємо вершкове масло, порізане невеликими шматочками. Вводимо цукор і молочно-дріжджову суміш.
- Злегка перемішуємо. Накриваємо миску харчовою плівкою, залишаємо на столі на ніч.
- Вранці повертаємося до приготування тіста. У підійшла опару кладемо родзинки (при бажанні можна додати цукати), вливаємо спиртне, солимо, додаємо ванільний цукор.
- Безпосередньо в тісто просіваємо борошно, вмішуємо невеликими порціями. Консистенція маси повинна бути трохи густіше, ніж на оладки. Якщо тісто не скочується з руки, все зроблено правильно.
- Згідно покрокового рецептом з фото, тісто на топленому молоці для Олександрійського паски накриваємо плівкою і залишаємо на півтори години. За цей час маса збільшиться в об’ємі вдвічі.
- Формочки злегка змащуємо рослинним або вершковим маслом. На 1/3 заповнюємо тістом. Залишаємо «відпочити» на 15 хвилин, після чого відправляємо в розігріту до 180 °С духовку на 40-45 хвилин. Готовність паски перевіряємо дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Проколюємо випічку, якщо паличка чиста – пора виймати здобу з печі.
- Акуратно витягуємо з форм, залишаємо на решітці до повного охолодження. На заключному етапі прикрашаємо паски за своїм бажанням. Просто посипаємо цукровою пудрою або покриваємо верхівки глазур’ю.
- Смачне частування готове до подачі на стіл, приємного апетиту.
З ягодами годжі
Ці плоди багаті вітамінами групи В (B 6, B1, B12). Крім того, в складі присутні каротин і вітамін C. Отже, паски виходять не тільки смачними, але і корисними.
Інгредієнти:
- цукровий пісок – 500 г;
- яйця курячі – 5 шт.;
- молоко топлене – 450 мл;
- жовтки яєчні – 2 шт.;
- вершкове масло – 250 г;
- дріжджі свіжі – 75 г;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- ізюм – 100 г;
- ягоди годжі (якщо їх немає, підійдуть цукати) – 25 г;
- коньяк – 2 ст. л.;
- ванілін – 1 г;
- борошно пшеничне – 1,5 кг.
Приготування:
- Процес кулінарного дійства починаємо з вечора, так як тісту необхідно час на расстойку. На це піде вся ніч. В молоко, підігріте до кімнатної температури, кришимо дріжджі, всипаємо цукор і залишаємо трохи піднятися.
- Тим часом віночком збиваємо в мисці яйця. Отриману масу з’єднайте з опарою. Кидаємо шматочки м’якого масла. Всі злегка перемішуємо лопаткою, накриваємо і залишаємо на 12 годин у теплому місці.
- 3 яйця поділяємо на білки і жовтки – останні вбиваємо в опару. Білки відставляємо в сторону, вони згодяться для глазурі. Додаємо в тісто залишилися компоненти (сіль, просіяне борошно, коньяк і ванілін). Акуратно перемішуємо і відставляємо в сторону.
- Родзинки промиваємо, розпарювала протягом 10 хвилин в окропі. Додаємо в тісто одночасно з ягодами годжі, знову перемішуємо лопаткою для рівномірного розподілу.
- Вимішуємо тісто, в ідеалі воно повинно мати в’язку консистенцію. Тому руки періодично змащуємо олією.
- Заготовку для паски накриваємо, залишаємо на півтори години. Потім розкладаємо по формах, заповнюючи не до країв, в процесі випікання тісто значно збільшиться в об’ємі.
- Ставимо в заздалегідь розігріту до 160 °С духовку на 25-30 хвилин. Потім збільшуємо нагрівання до 180 °С. Як тільки випічка зарум’яниться – виймаємо.
- Олександрійські паски на топленому молоці, приготовані за покрокового рецептом з фото, виймаємо, акуратно кладемо на бік. Потім вкриваємо рушником, періодично перевертаємо, залишаємо так до повного охолодження.
Для прикраси використовуємо все, що душі завгодно — глазур, цукрову пудру або кондитерську посипання.
З додаванням кагору
До Великодня залишається зовсім трохи. Саме час визначитися з рецептом святкової паски. Щоб він був смачним і м’яким, краще спекти його напередодні.
Інгредієнти:
- борошно – 1,3 кг;
- молоко топлене – 0,5 л.;
- яйця (цілі) – 5 шт.+2 (знадобляться тільки жовтки);
- масло вершкове – 250 г;
- «живі» дріжджі – 75 г;
- цукровий пісок – 0,5 кг;
- кагор – 2 ст. л.;
- ванілін або ванільний цукор – 2 пакетика;
- родзинки і цукати – 250 г;
- сіль – 0,5 ч. л.
Приготування:
- У мисці збиваємо 5 яєць з двома жовтками і цукром. Білки накриваємо, прибираємо на холод, пізніше зробимо з них глазур.
- Розчиняємо дріжджі в трохи підігрітому молоці. Щоб було якомога менше грудочок, попередньо розминаємо їх виделкою. Залишаємо суміш настоятися хвилин на 15.
- Розтоплюємо на водяній бані масло, тонкою цівкою вливаємо в яєчну суміш, при цьому постійно помішуючи.
- Аналогічним чином вливаємо дріжджі, розчинені в молоці. Опара готова, залишаємо в теплі на 8-12 годин. Якщо зробили ввечері, то на всю ніч.
- Сухофрукти промиваємо, заливаємо гарячою кип’яченою водою. 20 хвилин цілком вистачить для того, щоб вони розм’якшилися і набрякли. Зливаємо воду, просушуємо на паперовому рушнику.
- Так як з заявленої кількості компонентів виходить досить багато тіста, беремо великий таз. Виливаємо опару, солимо, потроху додаємо просіяне борошно і починаємо заміс спочатку лопаткою, потім руками.
- Всипати половину борошна, додаємо ванільний цукор і кагор. Завдяки провину, випічка виходить пишною і повітряної.
- Додаємо родзинки з цукатами, для рівномірного розподілу ще раз перемішуємо і додаємо частинами борошно.
- Щоб тісто піднялося, залишаємо його в теплі, закривши харчовою плівкою, на 2 години.
- Форми для випічки (якщо їх немає, можна скористатися бляшаними банками від горошку, кукурудзи і т. д.) змащуємо маслом. Наповнюємо на 1/3 тістом, закриваємо паперовими серветками, залишаємо для вистоювання на годину. Потім ставимо в розігріту до 180 °С духовку. Час випікання виробу залежить від особливостей духовки, розміру формочок. За годину здоба точно буде готова.
- Олександрійські паски на топленому молоці, приготовані за покрокового рецептом з фото, виймаємо, чекаємо, поки вони повністю охолонуть, і прикрашаємо у відповідності зі своїми смаковими уподобаннями.
З додаванням цедри
Паски, приготовані таким чином, неодмінно займуть гідне місце на святковому столі і будуть швидко з’їли.
Інгредієнти для опари:
- вершкове масло – 125 г;
- яйця цілком – 2 шт.+ 1 жовток;
- пряжене молоко – 240 мл;
- цукровий пісок – 230 г;
- дріжджі свіжі – 35 р.
Для дріжджового тіста:
- борошно пшеничне (вищого ґатунку) – 600 г;
- ізюм – 100 г;
- сіль – щіпка;
- ванілін – на кінчику ножа;
- цедра цитрусових фруктів (лимона або апельсина).
Для глазурі:
- яєчний білок – 1 шт.;
- цукрова пудра – 150 г;
- кондитерська посипання.
Приготування:
- Щоб дріжджі досягли потрібної кондиції, опару готуємо з вечора, так як всю ніч їй належить вистоюватися.
- Пару цілих яйця + 1 жовток в підходящої ємності перетираємо з цукром до повного розчинення сипучого компоненту, збиваємо. Зверніть увагу: білок на час прибираємо в холодильник. Він знадобиться пізніше для глазурі.
- У миску з яйцями, додаємо масло, а щоб було легше працювати з ним, заздалегідь дістаємо продукт з холодильника. Нагрівшись кімнатної температури, воно стане м’якше.
- Підігріваємо до 30 °С пряжене молоко, розпускаємо в ньому пресовані дріжджі. Отриману суміш вливаємо в миску з яйцями, маслом і цукром. Перемішуємо, щоб вона не засохла, накриваємо плівкою, залишаємо в теплі на ніч.
- Вранці продовжуємо процес. Просіваємо борошно, бажано зробити це кілька разів. Всипаємо порційно, додаємо сіль, ванілін. Перемішуємо.
- Промиваємо і розпарювала родзинки, подрібнюємо на тертці цедру лимона, додаємо всі разом майже готове тісто, ретельно перемішуємо.
- Так як тісто виходить більш м’якої консистенції, перед вимішуванням руки змащуємо олією
- Заготовку для випічки залишаємо в закритій плівкою мисці на годину для бродіння.
- Як тільки вона значно збільшиться в об’ємі, робимо обминку і розкладаємо тісто по формах, попередньо змазаним олією, а краще вершковим маслом.
- Дотримуємося покроковий рецепт з фото від початку до кінця, тому залишаємо майбутні Олександрійські паски на топленому молоці в теплому місці на годину для расстойки. Потім відправляємо на середній рівень розігрітій до 180°духовки на півгодини. Зменшивши нагрів до 160°, продовжуємо випікання ще 20 хвилин.
- Готовність перевіряємо старим способом – зубочисткою. Проколюємо виріб, виймаємо. Якщо шпажка чиста – витягаємо випічку. Дістаємо з формочок, акуратно кладемо на бік, залишаємо під рушником.
- Саме час зайнятися глазур’ю. Для цього перетираємо білки з цукровою пудрою в густу білу масу. Щоб вона не потемніла, вливаємо трохи свіжовичавленого лимонного соку, перемішуємо.
- Верхівку ще теплих пасок покриваємо щойно приготованою глазур’ю. При бажанні зверху посипаємо кондитерської посипкою.
- Даємо випічці час «дозріти» і настоятися (5-6 годин для цього більш ніж достатньо) і подаємо до столу. Паски виходять дуже ароматними та смачними. Приємно і те, що вони відмінно тримають форму і не кришаться.
У кожної господині є свої секрети приготування фірмового паски. Будь рецепт можна допрацьовувати відповідно з особистими смаковими уподобаннями. Головне, підходити до процесу з любов’ю в серці і світлими думками в голові. Всім добра.