Пісне тісто для пиріжків в духовці готується за рецептом без яєць, молока і вершкового масла. Навіть без звичних компонентів випічка виходить такий, що пальчики оближеш.
Простий рецепт
Пісне тісто для пиріжків в духовці робиться без дріжджів. Воно виходить дуже смачним, ніжним, тонким і при запіканні дуже хрустким. Обов’язково спробуйте приготувати таке.
Інгредієнти:
- тепла вода — 200 мл;
- сіль — 1 ч. л.;
- масло рослинне — 200 мл;
- борошно — 600 г;
- тушкована капуста.
Приготування:
- У глибоку миску вилити теплу воду. Додати сіль кухонну, рослинна олія.
- При частому помішуванні поступово вводити борошно. Якщо пиріжків треба трохи, тоді зазначену норму можна розділити на 2.
- Замісити м’яке, густе тісто.
- Як тільки лопаткою більше перемішувати не вдається, можна почати вимішувати руками протягом 10 хвилин. Воно має бути еластичним і не прилипаючим до рук і до поверхні столу.
- Викласти в поліетиленовий мішок. Прибрати в сторону, залишити при кімнатній температурі на 30 хвилин.
- Розділити отримане тісто на 2 частини. Розкачати в джгут і поділити на рівні шматочки. Після надати їм форму невеликих коржиків. З іншою частиною тіста вчинити аналогічно.
- Викласти невелику кількість начинки, в даному випадку тушкованої капусти. Надати бажану форму.
- Отримані пиріжки відправити на деко, попередньо застелене пекарським папером.
- Для отримання красивого зовнішнього вигляду зверху змастити рослинною олією і посипати насінням кунжуту.
- Запікати при 180 градусах протягом 20-25 хвилин.
Готову випічку викласти на загальну тарілку. Подати до столу в теплому вигляді з гарячим чаєм. Тісто по цьому рецепту виходить тонким і хрустким.
Ідеальне тісто пиріжкове
І без молочних продуктів можна приготувати ніжне і дуже смачне тісто. Воно ідеально підійде для випічки, яку можна вживати тим, хто дотримується посту.
Інгредієнти:
- борошно — 500 г;
- вода — 300 мл;
- сухі дріжджі — 1 ч. л.;
- цукор-пісок — 2 ст. л.;
- кухонна сіль — ¼ ч. л.;
- рослинна олія — 60 мл
Приготування:
- Сухі дріжджі з’єднати з цукром. Додати теплої води, розчинити сипучі продукти.
- Висипати трохи борошна і влити всю рідину, що залишилася, розмішати. Накрити харчовою плівкою, залишити на 10 хвилин.
- Через зазначений час маса почне бродити, тому можна ставити тісто.
- Перемішати суміш і відправити її в чашу побільше. Додати сіль, а після при регулярному помішуванні ввести склянку борошна. Отриману опару накрити плівкою і залишити на півгодини в теплі.
- Влити рослинну олію і додати залишки борошна. Замісити густе тісто.
- Підпилити робоче місце, викласти масу і продовжувати вимішувати руками до еластичності.
- Трохи змастити пісне тісто для пиріжків в духовці, приготоване з сухими дріжджами, соняшниковою олією, щоб воно не підсихало. Накрити плівкою, поставити в тепле місце до збільшення в об’ємі в 2-3 рази.
- Тісто стало дуже повітряним і придатним для формування випічки.
З нього можна зробити смачні булочки з маком, корицею або пиріжки з грибами, картоплею, капустою або варенням.
Пиріжки з вишнею
Пісне дріжджове тісто можна приготувати і на живих дріжджах для солодких пиріжків в духовці. Випічка виходить дуже смачною, ніжною і ароматною.
Інгредієнти:
- живі дріжджі — 25 г;
- тепла вода — 200 мл;
- борошно — 800 г;
- мед — 2 ст. л.;
- рослинна олія — 50 мл;
- цукор-пісок — 100 г;
- крохмаль — 1 ст. л.;
- вишня — 400 г;
- мед — 2 ст. л.;
- вода — 2-3 ст. л.
Приготування:
- Живі дріжджі розкришити і залити теплою водою.
- Борошно просіяти у велику ємність.
- У сухий продукт викласти мед.
- Влити розчинені дріжджі і соняшникову олію.
- Спочатку перемішувати ложкою, а потім руками до густого, еластичного стану.
- Потім додати ще олії і продовжити заміс.
- Миску злегка змастити маслом. Сформувати з тіста кулю і викласти його в тару.
- Накрити харчовою плівкою або рушником, прибрати в тепле місце на 1 годину.
- Через це час відкрити ємність з вмістом і зробити обхв, попередньо змастивши руки олією.
- Розділити масу на 4 рівні частини. Взяти одну, а решта прикрити.
- Тісто розтягнути в товстий джгут. Розділити на 6 рівних шматочків.
- Після кожен розкачати качалкою. Діаметр коржики не більше 8 див.
- Крохмаль з’єднати з цукром. У ємність до сипучих продуктів відправити вишню і акуратно розмішати.
- Чайною ложкою викласти на середину тіста, сформувати мішечок.
- Відправити у форму для кексів, так сік не розтечеться по листу.
- Пиріжки змастити медом, попередньо розвівши його водою (1 ст. л меду і 2-3 ст. л. води).
- Випікати при температурі 180-190 градусів протягом 20-25 хвилин.
У цих пиріжків тісто виходить дуже хрустке, ніжне і тонке. Завдяки великій кількості начинки десерт набуває яскравий смак.
Рецепти для хлібопічки
Пісне тісто для пиріжків в духовці можна приготувати в хлібопічці. Воно виходить дуже пишним і ніжним, незважаючи на те, що в склад не входять молоко і яйця.
Інгредієнти:
- дріжджі живі — 23 г;
- тепла вода — 250 мл;
- цукор-пісок — 2-3 ст. л.;
- сіль — ½ ч. л.;
- борошно — 3 склянки;
- рослинна олія — 4 ст. л.
Приготування:
- Дріжджі викласти в ємність для хлібопічки. Влити теплу рідину. Висипати цукор-пісок, сіль. Додати 3 ст. л. борошна, все добре розмішати.
- Опару прикрити і дочекатися активізації дріжджів. Через 20-30 хвилин спробувати масу на смак і при необхідності додати ще трохи цукру.
- Викласти 1 склянку борошна, розмішати.
- Знову відправити аналогічну кількість сипучого продукту.
- Повторити процедуру. У підсумку на заміс тіста піде 3 склянки.
- Додати рослинну олію.
- Поставити хлібопічку. Замішувати тісто протягом 20 хвилин.
- Після дочекатися його підйому.
- Тепер можна використовувати за призначенням. Випічка з нього виходить дуже смачною і ніжною.
Пісні пиріжки з капустою
Таке пісне тісто для пиріжків з капустою в духовці готується на картопляному пюре і відварі. Випічка довго не черствіє і радує своїм приємним смаком.
Інгредієнти:
- картопляне пюре — 300 г;
- картопляний відвар — 300 мл;
- дріжджі живі — 10 г;
- рослинна олія — 80 мл;
- сіль — 1,5 ч. л.;
- цукор-пісок — 2 ч. л.;
- борошно — 650 г;
- капуста тушкована — 900 р.
Приготування:
- У миску вилити картопляний відвар і розчинити в ньому дріжджі, цукор-пісок.
- Викласти картопляне пюре і збити віночком.
- Додати рослинну олію.
- Висипати сіль.
- При помішуванні ввести муку.
- Спочатку замішувати тісто віночком, а після продовжити руками протягом 10-12 хвилин.
- Накрити харчовою плівкою і прибрати в тепло на 60-90 хвилин.
- Через зазначений час посипати робочу поверхню борошном і викласти на неї тісто.
- Посипати зверху борошном і почати ретельно вимішувати масу.
- Накрити тарілкою і знову залишити на 30 хвилин.
- Тісто розподілити руками. Скласти, як показано на фото.
- Знову розмістити під тарілку на півгодини.
- Після розділити на 2 частини.
- Одну з них скачати в щільний джгут. Розрізати на порційні шматки.
- Кожному надати округлу форму і прибрати під плівку. Залишити на 10 хвилин.
- Пісне тісто на картопляному відварі для пиріжків в духовці розкачати качалкою.
- На середину ложкою викласти тушковану капусту.
- Красиво защипати і надати форму пиріжка.
- Відправити на деко, попередньо застелений пергаментним папером.
- Накрити і прибрати в тепле місце на 30 хвилин.
- Після закінчення часу змастити рослинною олією, за бажанням посипати кунжутом.
- Поставити випікатися при 190 градусах не більше 25 хвилин.
Готові пиріжки з капустою викласти на красиву тарілку. Подати до столу з гарячим чаєм. Тісто виходить тонким, пишним і дуже ніжним.
Рецепт від бабусі
Пісне дріжджове тісто для пиріжків в духовці готується без молочних і яєчних продуктів, але з сухими дріжджами. Для начинки беруть картопляне пюре, але можна яблука, капусту або рис із зеленню.
Інгредієнти:
- борошно — 0,5 кг;
- сухі дріжджі — 1 ч. л.;
- цукор-пісок — 1 ст. л.;
- кухонна сіль — ½ ч. л.;
- картопляний відвар — 300 мл;
- рослинна олія — 60 мл;
- картопля — 1 кг;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- рослинну олію (для начинки) — 2 ст. л.;
- відвар картоплі за смаком;
- сіль, мелений перець за смаком.
Приготування:
- Картоплю очистити і відварити до готовності.
- Цибулю дрібно нашаткувати кубиками. Обсмажити на рослинній олії до золотистого відтінку.
- Із готової картоплі злити вказану кількість відвару в окрему тару. Прибрати в сторону й дочекатися повного охолодження.
- Картоплю посолити, поперчити. Використовуючи толкушку подрібнити в пюре. Додати трохи відвару, щоб маса не була дуже сухою.
- Викласти обсмажену цибулю і все ретельно перемішати. Дочекатися повного охолодження начинки.
- Сухі дріжджі додати в глибоку миску разом з цукром і 6 ст. л борошна, розмішати. Влити теплий картопляний відвар.
- Отриману опару накрити плівкою і залишити на чверть години при кімнатній температурі.
- Через зазначений час дріжджі активізувалися. Тепер можна додати трохи солі. Частинами просіяти борошно при частому помішуванні. Як тільки тісто стало густим відправити до нього рослинну олію.
- Робочу поверхню посипати борошном. Викласти тісто і зверху знову присипати. Замішувати руками протягом 10-15 хвилин. Воно повинно вийти м’яким і добре тримати форму.
- Накрити знову харчовою плівкою і прибрати в тепло на 1,5 години. Через зазначений час пісне тісто для пиріжків в духовці, як у бабусі, має добре підрости.
- Змочити руки злегка рослинною олією. Сформувати ковбаску. Розділити на шматочки в залежності від розміру бажаних пиріжків. Кожен обім’яти в щільний кульку. Розплющити руками або качалкою тісто в корж.
- В середину викласти щедро начинку і защипати краї, надати овальну форму.
- Викласти отримані пиріжки на деко, попередньо застелений пергаментним папером. За бажанням змастити міцним чаєм для отримання гарної скоринки.
- Випікати при 190-200 градусах протягом 20-25 хвилин.
Пиріжки виходять дуже смачні, ніжні і з тонким тістом.