При багатому врожаї рижиків варіантами заготовки їх на зиму є соління або маринування. У цьому рецепті готуємо на зиму мариновані рижики з гвоздикою. Ця пряність використовується тільки для маринування грибів і, хоча не всім вона подобається, але маринад робимо з сильним пряним ароматом. На літр маринованих грибів додають від 3 до 20 бутонів гвоздики, але це на особистий смак. Маринуємо рижики гарячим способом, без стерилізації і з додаванням оцтової есенції, як основного інгредієнти грибного маринаду.
Інгредієнти
Порції: –+
- Рижики свіжі 600 гр.
- Для маринаду:
- Вода 100 мл.
- Гвоздика 3 шт.
- Перець духмяний горошок 5 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
- Оцет 70% ½ ч. л.
- Сіль 1 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ч. л.
Кроки
- Насамперед підготувати всі інгредієнти для маринування згідно з рецептом і потрібного вам обсягу заготовки. Рижики акуратно, щоб не поламати тендітні капелюшки, очистити від лісового сміття і промити холодною водою.
- Налити в каструлю для варіння грибів невелику кількість води, перекласти в неї чисті рижики. Гриби при варінні дадуть достатньо свого соку.
- До рижики насипати столову ложку солі і Додати вказане в рецепті кількість спецій. При більшій кількості грибів спеції пропорційно збільшуються. За смаком розсіл повинен бути трохи пересоленим, але рижики в банках сіль заберуть і вийдуть дуже смачними.
- Варити рижики на невеликому вогні під закритою кришкою протягом 10 хвилин від початку кипіння маринаду.
- Після закінчення часу варіння вогонь вимкнути, налити до рижики розраховану кількість 70% оцту і все добре перемішати. Гарячі рижики розкласти в заздалегідь простерилізовані банки, залити маринадом і ложкою гриби в банку ущільнити.
- Потім банки щільно закупорити поліетиленовими кришками, остудити до кімнатної температури і перенести на зберігання в холодне місце.
Смачних і вдалих заготовок!