Приготувати смачний і соковитий стейки з яловичини такий, які роблять в кафе і ресторанах, можна і в домашніх умовах на звичайній сковороді, головне дотримуватися основні правила його приготування і враховувати час смаження, тому в цій статті розглянемо, як правильно посмажити яловичий стейк на сковороді в домашніх умовах.
Скільки смажити стейк з яловичини на сковороді?
Час смаження стейка безпосередньо залежить від того, який ступінь підсмажування стейка Ви бажаєте отримати (існує 4 види). Розглянемо детальніше, скільки смажити стейк з яловичини з різним ступенем готовності на сковороді:
- Стейк з кров’ю (rare) смажать 1-2 хвилини з кожної сторони + дають стейку відпочити 6-8 хвилин після смаження.
- Слабо просмажений стейк (medium rare) готують 2-2,5 хвилини з кожної сторони + дають йому відпочити 5 хвилин після смаження.
- Стейк з середніс просмажуванням (medium) необхідно смажити 3 хвилини з кожної сторони + дати йому відпочити 4-5 хвилин після смаження.
- Добре просмажений стейк (well-done) необхідно обсмажувати по 4-4,5 хвилини з кожної сторони + дати йому відпочити 1-2 хвилини після смаження.
На замітку: зазначене вище час смаження яловичих стейків актуально для стейків товщиною 2,5 см, якщо шматочки м’яса будуть більш товстими, їх необхідно смажити трохи довше.
Дізнавшись, скільки хвилин смажити стейк з яловичого м’яса, розглянемо далі сам процес приготування стейків в домашніх умовах, щоб знати, як приготувати смачний і соковитий стейк з яловичини самому.
Як посмажити стейк з яловичини на сковороді будинку?
Приготування будь-якого стейка починається з вибору якісного м’яса, яке повинно бути з тонкими рівномірно розподіленими по шматку прошарками жиру (при обсмажуванні розтоплюються і м’яса всередині стає соковитим). Нарізають м’ясо на стейки плоскими шматочками товщиною від 2,5 до 4 см (в домашніх умовах краще нарізати на шматочки товщиною 2,5 см) поперек волокон. Розглянемо найбільш поширений і простий рецепт, як приготувати стейк з яловичини на сковороді:
- Яловичина стейк 1 шт.
- Рослинна олія 1 ст. л.
- Перець чорний мелений 1 щіпка
- Сіль 1 щіпка
- Якщо стейки були заморожені, розморожуємо їх заздалегідь, перемістивши з морозилки в загальне відділення холодильника за 12 годин до приготування, а за 20 хвилин до смаження дістаємо їх з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.
- М’ясо необхідно промокнути паперовим рушником, щоб воно було сухуватим, після чого по краях кожен стейк натирають сумішшю крупно мелених перців, а плоскі сторони натирають сіллю і змащують соняшниковою (або оливковою) олією.
- Нагріваємо сковороду на середньому вогні, щоб вона була гарячою (але не перігреваєм, щоб не диміла). Кладемо стейк на сковороду і обсмажуємо з кожної сторони (час смаження залежить від бажаного ступеня готовності і зазначено на початку статті).
- Готовий обсмажений стейк перекладаємо на тарілку і накриваємо шматочком фольги, щоб він «дійшов».
- От і все! Смачний і соковитий стейк з яловичини – готовий!
У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як правильно приготувати стейк з яловичини на сковороді, Ви зможете швидко і без зайвих клопотів готувати його до будь-якого гарніру в домашніх умовах. Свої відгуки та корисні поради, як правильно посмажити стейк з яловичини на сковороді, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.