Ягідний морс – дуже корисний і смачний напій, який можна з легкістю приготувати в домашніх умовах, як з свіжих, так і заморожених ягід (журавлини, брусниці, смородини, малини, обліпихи), тому в даній статті ми детально розглянемо, скільки часу і як варити морс в каструлі, щоб він був смачним і зберіг в собі всі корисні властивості ягід.
Скільки варити морс по часу
Час варіння морсу залежить від того, які ягоди будуть використовуватися при приготуванні – заморожені або свіжі, тому розглянемо детальніше, скільки часу варити морс з різних ягід (журавлини, брусниці, малини, смородини тощо):
- Скільки варити морс із свіжих ягід? Морс із свіжих ягід часто просто доводять до кипіння, але не кип’ятять, щоб у ньому збереглося більше корисних речовин.
- Скільки варити морс із заморожених ягід? Морс із заморожених ягід варять 2-5 хвилин, після закипання води в каструлі.
Дізнавшись, скільки хвилин варити морс, розглянемо далі послідовність його приготування, що знати, як правильно зварити смачний морс, щоб у ньому збереглися вітаміни і корисні мікроелементи.
Як зварити морс з журавлини в домашніх умовах
Незалежно від виду використаних ягід, порядок їх варіння не змінюється. Головне стежити за самою варінням і вчасно додавати всі необхідні для приготування цього корисного напою інгредієнти. Розглянемо покроково, як зробити морс в домашніх умовах, наприклад, з ягід журавлини:
- Готуємо всі інгредієнти для морсу: ягода – 1 склянка (свіжа або заморожена), цукор або мед – 3 столові ложки, 1 літр води.
- Якщо ягоди свіжі, їх потрібно ретельно перебрати, щоб не було дрібного сміття (гілочки, листочки), після чого промити в холодній воді, використовуючи сито. Заморожені ягоди (у нашому випадку, журавлину) необхідно заздалегідь розморозити (можна на ніч перекласти з морозильної камери в загальне відділення холодильника).
- Підготовлену журавлину подрібнюємо у блендері або розминаємо вручну в глибокій мисці, після чого перекладаємо в марлю і добре віджимаємо сік в іншу ємність (сік не виливаємо, а залишаємо до кінця приготування морсу).
- Вичавлениу макуху з журавлини кладемо в каструлю і заливаємо водою, після чого на середньому вогні доводимо до кипіння (можна проварити додатково кілька хвилин), додаємо цукор або мед, добре перемішуємо, після чого каструлю накриваємо кришкою і залишаємо з плити, щоб ягоди настоялися, поки рідина охолоджується.
- У остиглий морс вливаємо вичавлений на початку приготування сік, після чого через марлю фільтруємо морс.
- От і все! Смачний і корисний журавлинний морс готовий. Його можна пити теплим і холодним, попередньо охолодивши в холодильнику.
На замітку: морс можна приготувати зовсім без кип’ятіння, перетерши ягоди, додавши цукор або мед і заливши холодною кип’яченою водою (після цього його потрібно добре перемішати і дати настоятися кілька годин). При використанні меду в морсі, його краще додавати, коли морс охолоне, щоб він не піддавався термічній обробці і зберіг більше корисних властивостей.
У висновку до статті можна відзначити, що ягідний морс – дуже корисний напій і знаючи, скільки і як варити морс з журавлини (замороженої або свіжої), або з інших ягід, можна круглий рік готувати цієї напій для себе і своїх близьких. Свої відгуки та корисні поради, як приготувати морс з ягід в домашніх умовах, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.