На зиму можна приготувати дуже смачний соус з терену, користуючись кращими простими рецептами з докладним описом і покроковими фото.
Соус з терену до м’яса
З терену приготуємо на зиму пікантний соус до м’яса по простому рецептом.
Інгредієнти:
- терен – 1 кг;
- часник – 4 зубчики;
- цукор – 6 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- масло рослинне – 1 ст. л.;
- коріандр мелений – 1 ч. л.;
- базилік сухий – 1 ч. л.;
- чорний перець мелений – ½ ч. л.
Приготування:
- Терен промиваємо, видаляємо хвостики і кісточки, викладаємо в підходящу ємність.
- До підготовленого терену додаємо півсклянки (можна стакан, при бажанні отримати більш рідкий соус) води, розмішуємо. Доводимо всю масу до кипіння і варимо до м’якості 20-25 хвилин, збавивши вогонь до слабкого булькотіння.
- Протираємо терен крізь сито, додаємо в отримане пюре сіль, цукор, рослинну олію і часник, пропущений під пресом.
- Ставимо ємність з інгредієнтами на прогрівання і після закипання варимо близько години, зменшивши нагрів і періодично перемішуючи. Для більшої безпеки від пригорання на конфорку краще покласти розсікач вогню.
В кінці приготування додаємо всі заготовлені спеції, перемішуємо і розкладаємо по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками, закупорюємо.
Соус з терену на зиму
Дуже смачний соус з терену можна приготувати на зиму по простому рецептом з докладним описом процесу.
Інгредієнти:
- терен – 1 кг;
- кінза – невеликий пучок;
- м’ята сушена – 5 м;
- кріп (парасольки і зелень) за смаком;
- часник – 3 зубчики;
- перець гострий – 1 стручок;
- коріандр сухий – 5 м;
- сіль – 10 р.
Приготування:
- В приготовлену ємність викладаємо промитий терен і парасольки кропу, додаємо воду і ставимо на вогонь. Після закипання варимо плоди півгодини, протираємо крізь сито. Отримавши пюре з терену, шкірку і кісточки викидаємо.
- Підмішати до пюре з терену сіль, прогріваємо всю масу до кипіння, зменшуємо вогонь і уварюємо соус до отримання бажаної консистенції.
- За 10 хвилин до закінчення уварювання додаємо до соусу подрібнені в блендері очищені зубчики часнику і гострий перець.
- За пару хвилин до відключення нагріву додаємо зелень, подрібнену в блендері, а також спеції.
- У гарячому вигляді розкладаємо соус по стерильним банкам, закатуємо, використовуючи стерильні кришки. Для більшої надійності можна поставити банки на стерилізацію протягом 15 хвилин (півлітрові банки).
Соус з терену для м’яса і птиці з мінімальним набором спецій і прянощів
На зиму з терену можна приготувати за одним з кращих рецептів універсальний соус для великого асортименту страв з мінімальним набором спецій і пряних добавок.
Інгредієнти:
- терен – 3 кг;
- перець гострий – 2 шт.;
- часник – 12 зубців;
- цукор – 5 ст. л.;
- сіль – 3 ст. л.;
- оцет – 2 ч. л.;
- вода – 2 ст.
Приготування:
- Промитий терен очищаємо від кісточок, викладаємо в підходящу ємність, варимо 30-40 хвилин, налив воду (час відраховуємо після закипання всієї маси).
- Обм’яклі плоди протираємо крізь сито, звільняючи м’якоть від шкірки.
- Ставимо ємність з товстим дном, наповнену пюре з терену на прогрівання протягом години при невеликому кипінні, додавши подрібнені будь-яким способом, часник і гострий перець.
- За п’ять хвилин до кінця приготування соусу додаємо в нього сіль, цукор і оцет, продовжуємо готувати.
Киплячий соус розливаємо по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками, закручуємо (якщо кришки закручуються). Якщо використовуємо звичайні металеві кришки для консервування, то закатуємо за допомогою спеціального пристосування.
Соус ткемалі на зиму з терену
З терену з сухими пряними травами можна приготувати класичний популярний соус ткемалі по простому рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- терен – 1,2 кг;
- кінза сушена – 30 г;
- м’ята сушена – 10 г;
- кріп сушений з парасольками – 30 г;
- вода 1,5 л;
- часник – 25 г;
- гострий червоний перець – 3-4 стручка (або за бажанням);
- сіль – 1,5 ч. л.
Приготування:
- У каструлю відповідного обсягу викладаємо всі три види сухих пряних трав, зверху насипаємо підготовлені і заздалегідь промиті плоди терену. Наливаємо в каструлю чисту воду в зазначеній кількості і ставимо на прогрівання, доводимо до кипіння.
- У киплячу масу додаємо цілі стручки гострого перцю, зменшуємо вогонь і варимо 20 хвилин.
- Прибираємо з каструлі гілки пряних трав і стручки перцю, що залишилася масу потроху наливаємо у сито, протираємо.
- В одержаний рідкий соус додаємо часник в раздавленному під пресом вигляді, а також сіль, розмішуємо.
- Соус ткемалі розливаємо по простерилізованним ємностях (можна використовувати пляшки), використовуючи стерильну лійку.
Закручуємо ємності відповідними кришками, вкриваємо до повного охолодження, прибираємо на зберігання.
Тереновий ткемалі з аджикою
Улюблений соус можна приготувати на зиму з терену з додаванням аджики по простому рецептом грузинської кухні.
Інгредієнти:
- терен – 2,5 кг;
- аджика – 100 мл;
- помідори стиглі м’ясисті – 3-4 шт. (залежно від розміру);
- цукор – 150 г;
- часник – 15 зубчиків;
- сіль – 40 г;
- хмелі-сунелі – 20 г;
- перець чорний мелений, коріандр – по 5 р.
Приготування:
- Терен промиваємо, очищаємо від кісточок і пропускаємо через м’ясорубку разом з підготовленими і нарізаними помідорами. Ставимо фруктово-овочеву масу на прогрівання, доводимо до кипіння, додавши сіль і цукор.
- Проварюємо соус до бажаного загущення маси, викладаємо роздавлений часник, перець і спеції, перемішуємо і продовжуємо готувати ще 10 хвилин.
- Розливаємо соус в киплячому вигляді по невеликих банках або пляшках, попередньо їх простерилізований.
Закупорюємо заповнені ємності стерильними кришками, відправляємо на зберігання.
Соус з терену на зиму
По простому покроковому рецептом приготуємо на зиму дуже смачний соус з терену, який підійде до різноманітних перших і других страв.
Інгредієнти:
- терен – 1 кг;
- коріандр мелений – 1 ч. л.;
- перець пекучий – 1 ч. л.;
- сіль – 2 ч. л.;
- часник – 5 зубчиків;
- кінза свіжа – 10 г;
- м’ята – 5 м;
- кріп (зелень і парасольки) – 10 р.
Приготування:
- Терен промиваємо, очищаємо від плодоніжок, кладемо в ємність, на дно якої попередньо поклали парасольки кропу.
- Наливаємо півсклянки води, варимо всі 30 хвилин, протираємо крізь сито, прибравши парасольки кропу.
- Отриману теренову масу знову ставимо на прогрівання, додавши сіль, коріандр, гострий перець, варимо до загустіння.
- За 5 хвилин до закінчення варіння вносимо в соус подрібнену зелень м’яти, кінзи і кропу, а також роздавлений часник, перемішуємо.
- Густий соус з терену з часником і зеленню розкладаємо по банках, закриваємо кришками. Ставимо наповнені банки на стерилізацію протягом 15 хвилин після закипання води в стерилізаторі.
Соус в банках залишаємо остигати, не обгортаючи, прибираємо на зберігання.
Тереновий соус з томатною пастою
Соус з терену можна приготувати на зиму з томатною пастою дуже просто і швидко за рецептом з докладним описом процесу та покроковими фото.
Інгредієнти:
- терен – 4 кг;
- паста томатна – 700 г;
- цукор – 1,5 ст.;
- сіль – 2 ст. л.;
- часник – 300 г;
- коріандр – ½ ст.;
- стручковий гострий перець за смаком.
Приготування:
- Промитий і очищений від хвостиків і кісточок терен викладаємо в підходящу ємність, додаємо склянку води, варимо хвилин п’ять, залишаємо постояти стільки ж.
- Розм’якшені після термообробки фрукти подрібнюємо в блендері в однорідну масу, знову ставимо на вогонь.
- Проварюємо заготівлю соусу 20 хвилин, одночасно обсмажуємо на сковороді коріандр, подрібнюємо в кавомолці.
- Очищені часник і перець подрібнюємо в чаші блендера, додаємо разом з коріандром в соус.
- Також вносимо в загальну масу томатну пасту, сіль, цукор і підготовлений коріандр, перемішуємо, тушкуємо на слабкому вогні ще 20 хвилин.
- Розкладаємо киплячий соус по банкам, закупорюємо, як зазвичай.
З тереновим соусом у різних варіантах його приготування будь-яку страву в зимовий час здасться особливо апетитним з пікантною смаковою ноткою.