Лисички мариновані на зиму

Ці яскраво-жовті гриби з капелюшками, що нагадують воронку, дуже корисні і неймовірно смачні в будь-якому вигляді. Пропонуємо найпопулярніші рецепти приготування маринованих лисичок на зиму.

Класичний варіант

Це найпростіший спосіб приготування маринованих лисичок на зиму. У рецепті вказано стандартний набір спецій і приправ, який можна варіювати в залежності від власних уподобань.

Інгредієнти:

  • 2 кг грибів;
  • 1 л води;
  • 60 г солі;
  • 80 г цукру;
  • 50 мл оцту 9 %;
  • 5-7 бутонів гвоздики;
  • 4-5 горошин запашного перцю;
  • 2-3 лаврових листа.

Приготування:

  • Очистити зібрані лисички від сміття, хвої, прилиплих листочків. Зрізати пошкоджені краї капелюшків і залишки грибниці на ніжках.
  • Висипати гриби у воду, промивати їх по одному під струменем з крана. Особливо ретельно слід переглянути капелюшки, адже земля та пісок, від яких потрібно позбутися, зосереджені саме там.
  • Налити у велику каструлю з нержавіючої сталі води більше половини ємності, довести до кипіння. Акуратно опустити промиті лисички у вируючу рідина.

  • Зменшити нагрів до середнього, прикрити каструлю з грибами кришкою наполовину. Варити 10 хвилин, весь час знімаючи шумівкою піну, що піднімається. Після дістати лисички і перекласти їх в іншу каструлю.

  • У сотейник влити воду, розчинити в ній сіль і цукор. Довести до кипіння, влити оцет і вимкнути плиту.
  • Залити гарячим маринадом лисички. Сюди ж покласти перець, бутони гвоздики і листя лавра.

  • Ємність із заготівлею відправити на плиту, довести до кипіння.
  • Накрити каструлю з лисичками кришкою, варити на маленькому нагріванні не менше 1 години. Час від часу слід помішувати заготовку, щоб гриби не пристали до дна ємності.
  • Простерилізувати півлітрові банки сухим способом. Можна це зробити в духовці або посудомийній машині на режимі «Сушка».
  • Розкласти лисички гарячими по ємкостях дуже щільно притискаючи кожен шар зворотною стороною великої ложки.

  • Залити гриби пряним відваром доверху, негайно закатати.
  • Перевернути банки догори дном, накрити ковдрою або ковдрою.

Дегустувати заготовки можна вже на наступний день, заправивши запашним рослинною олією і дрібно нарізаною ріпчастою цибулею.

Лисички мариновані з томатною пастою і цибулею

У цьому рецепті приготування маринованих лисичок на зиму, крім оцту, використовується томатна паста. Маса з уварених помідорів не тільки має консервуючі властивості, але й доповнює смак і аромат лісових грибів.

Інгредієнти:

  • відро лисичок;
  • 2-3 великі ріпчасті цибулини;
  • 3-4 ст. л. томатної пасти;
  • 0,5 л води;
  • 3-4 ст. л. рафінованої олії;
  • лавровий лист, мелений чорний перець, свіжий часник – за смаком та бажанням;
  • 2-3 ст. л. оцту 9 %.

Приготування:

  • Очистити гриби від сміття і гілочок, замочити в холодній воді на 1 годину.
  • Вийняти лисички з холодної води, порізати великими шматками. Якщо вдалося зібрати тільки молодий «урожай», можна залишити плодові тіла цілими.

  • Налийте у велику каструлю воду до половини, довести до кипіння. Висипати підготовлені лисички. Поки будуть варитися, весь час знімати піну.

  • Очищену цибулю нарізати великими кубиками і викласти на сковорідку в розігріту рослинну олію. Витримати до м’якості при середньому нагріві, час від часу помішуючи.
  • Очистити кілька зубчиків часнику, розчавити пресом або нашаткувати дрібними шматочками. Додати до цибулі, прогріти все разом.
  • Розвести у воді томатну пасту, вилити в цибулю з часником, прогріти до загустіння.
  • Змішати в жароміцної місткості з товстим дном підготовлені лисички і заправку, варити на середньому вогні не менше півгодини. Час від часу гриби перемішувати, щоб всі шматочки рівномірно просочилися томатним соусом.

  • Додати інші прянощі, влити олію і оцет. Перемішати, проварити близько 5 хвилин.
  • Розкласти мариновані на зиму лисички, приготовані за цим рецептом, в гарячі простерилізовані банки.
  • Негайно закатати, перевернути і закутати.
  • Прибирати на зберігання, як тільки консерви повністю охолонуть.

Лисички мариновані з часником

Така заготівля виходить хрусткою і дуже ароматною. Запашний часник чудово поєднується з маринованими на зиму лисичками. Особливо улюблені пікантні гриби, приготовані за цим рецептом, в якості холодної закуски до міцних напоїв.

Інгредієнти:

  • 2 кг грибів;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 10-12 зубчиків часнику;
  • 1 л води;
  • по 3-4 шт. лаврового листа і гвоздики;
  • 1 с. л. сушеного кропу;
  • 13-15 горошин чорного перцю;
  • 2 ст. л. оцтової есенції.

Приготування:

  1. Вимити і відварити гриби в трохи підсоленій воді до готовності.
  2. Відкинути їх на друшляк, дати повністю стекти відвару. Зважити заготовку, щоб правильно розрахувати кількість спецій в маринаді.
  3. З води, солі і цукру приготувати розчин. Довести його до кипіння, додати в гарячу рідину сухі спеції.
  4. Проварити суміш хвилин 7, прибрати з плити. Процідити, вилити в каструлю.
  5. Додати в маринад лисички і очищений часник, подрібнений за допомогою преса.
  6. Всипати сюди ж сушений кріп і влити оцтову есенцію.
  7. Проварити все разом 5-7 хвилин.
  8. За цей час підготувати банки в мікрохвильовці або духовій шафі, залити окропом кришки для консервування.
  9. Розкласти гриби щільно по скляних ємностях у гарячому вигляді, залити банки доверху киплячим пряним відваром і закатати.
  10. Перевернути консерви догори дном, перевірити на підтікання.
  11. Утеплити, залишити на 24 години. Як тільки мариновані на зиму лисички охолонуть, винести на зберігання в сухе, темне місце.

У цьому рецепті приготування не можна замінювати сухий кріп на свіжий, інакше гриби швидко псуються.

Господиням на замітку

  1. Лисички відносяться до умовно-їстівних грибів, тому надовго залишати їх у відварі не можна.
  2. Щоб у готовій страві або заготівлі лисички залишалися хрусткими, необхідно після відварювання їх відразу остудити в крижаній воді.
  3. Варити і консервувати ці гриби краще окремо від інших видів. Наприклад, жорсткіші боровики потрібно тримати на плиті не менше години, тоді як лисички за цей час перетворяться на безформну масу.
  4. Перевіряти якість грибів сирою цибулиною, опущеної у відвар, не можна. Овоч буріє не від отрути, а через особливий фермент, що міститься в грибах, який не має ніякого відношення до їх поживності.
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь