Любите каву? Судячи з кількості кав’ярень, що знову і знову відкриваються, фанатів цього напою стає все більше і більше. Не буду кривити душею і зображати з себе знавця. Раніше я завжди брала лате, додавала дві ложки цукру, гарненько перемішувала і насолоджувалася отриманим кавово-молочним сиропом. Це тривало до того моменту, поки моя найкраща подруга не влаштувалася працювати в кав’ярню. З того дня щотижня вона розповідає мені нові факти про каву.
Скажу чесно, моє ставлення до напою змінилося. Щонеділі я заходила в кав’ярню до подруги, де вона давала мені спробувати нові сорти кави. Цукор я перестала додавати відразу, потім відмовилася і від молока. Хочете я розповім, що потрібно знати про каву, щоб по-новому поглянути на цей напій?
Малюнок на капучино
Кожен, хто замовляв в кав’ярні капучіно, помічав гарний візерунчастий малюнок з піни на поверхні напою. Це може бути сердечко або просто нехитрий візерунок. Я раніше завжди думала, що це бариста так хоче підняти настрій відвідувачам. Виявляється, малюнок на піні стратегічно важливий — без нього ви не відчуєте справжній смак напою. Тонка цівка збитого молока, що вливається в каву, утворює крему-пінку Еспресо. Саме завдяки цьому можна насолодитися смаком справжнього капучино. До речі, чим більш розмитий малюнок на піні, тим більш молочним буде смак.
Правильний американо
Не кожен з нас готовий пити Еспресо навіть вранці. Звичайно, такий кавовий концентрат розбурхує нервову систему і рецептори. Для любителів довше посмакувати ранковий напій був придуманий американо. Це звичайний еспресо, який після приготування вливають в склянку гарячої води. Так-так, саме так, а не навпаки. Тоді кавовий смак збережеться краще.
Форма чашки
Не повірите, але посуд для кави впливає на смак напою. Тому підходити до вибору чашок потрібно так само відповідально, як і до вибору келихів для вина. І справа навіть не в тому, що еспресо буде безглуздо виглядати в півлітровій чашці. Потрібний посуд, який максимально збереже температуру напою, адже при охолодженні кава втрачає свої смакові якості. Тому для еспресо потрібні чашечки поменше, а для лате — побільше. Вибирайте скло, кераміку або фарфор.
Біла кава
Так називають каву з молоком, яка так полюбилася нашим співгромадянам. Дивно, але більшість жителів СНД віддають перевагу саме латте, капучино і рафу. Не подобається нам гіркий смак справжньої кави. Якщо і ви віддаєте перевагу молочній каві, вибирайте зерна більш темного обсмаження. Вони відмінно поєднуються з молоком. Якщо ви ще не відмовилися від додавання цукру, зробіть це негайно. Адже при правильному нагріванні і збиванні молока цей продукт знаходить солодкість. До того ж цукор здорово змінює смак напою.
Тепер і ви знаєте ці цікаві факти про каву. Звичайно, мені ще довго осягати цю культуру. Але як приємно кожен раз пробувати щось нове, хоч трохи розбиратися в сортах і знаходити улюблені рецепти. А якій каві віддаєте перевагу ви?