Желе
Желе – легкий десерт на основі желатину та фруктів або ягід. Желе є найпопулярнішим літнім десертом. У нього легкий, нудотний смак і невелика калорійність. Ніщо так не освіжає у спекотний день, як вазочка із желе з холодильника.
Як приготувати желе
Для приготування желе потрібно желатин і «смакова» складова, для якої підійдуть будь-які ягоди, фрукти, сік, сироп, молоко і вершки.
Желатин замочують у воді і чекають, доки він набухне. Потім зливають зайву воду і додають желатин у киплячий сироп чи молоко. Розчин помішують до розчинення желатину. Отриману рідину розливають формочками, ставлять у холодильник і остуджують.
Для приготування желе можна брати практично будь-які ягоди – полуницю, суницю, вишню, черешню, ожину, малину, смородину, журавлину і т.д. Ягоди перед змішуванням желатину зазвичай розтирають. Але можна приготувати і десерт із цілими чи нарізаними плодами. У такому разі плоди (цілі або шматочками) накладають у формочки, а потім заливають сиром, що желює.
Справжнім прикрасам столу будуть листкові желе. Якщо ви хочете приготувати ефектний десерт, шари потрібно виливати поступово – чекаючи, поки кожен черговий шар трохи застигне (щоб вони не змішалися). Для фарбування шарів можна використовувати різнокольорові харчові барвники.
Ласуни оцінять і желе з відтінками вершків та шоколаду. Молочне желе готується аналогічним способом. Набряклий желатин слід нагріти у воді або молоці до розчинення, а потім влити в сметану і охолодити.
Прикрасити желе можна цілими ягодами, шматочками шоколаду, подрібненими горіхами, шоколадною чи кокосовою стружкою.