Рецепти пирогів на кефірі
Пиріг на кефірі – випічка, основним компонентом тіста для якої є кефір.
У народі кефір часто називають ліками від старіння. Все завдяки тому, що кефір – дуже корисний та поживний продукт.
Як приготувати пиріг на кефірі
Пиріг на кефірі легкий у приготуванні, що займає мінімум часу. Кефірне тісто замісити нескладно. Як правило, до його складу входять кефір, яйця, цукор та борошно. Кефір підійде будь-якої жирності. Сьогодні все частіше у продажу можна зустріти біокефір, кефір із кальцієм, кефір із лактулозою тощо. Слід пам’ятати, що при додаванні кефіру до випічки ці корисні властивості напою губляться.
Тісто, замішане на кефірі, робить випічку ніжною, повітряною. Його часто використовують для випікання основи для піци.
Пиріг на кефірі можна приготувати із солодкою начинкою, а можна зробити солоним. Так, можна пекти пиріг на кефірі з варенням, сиром, з вишнею, з яблуками, ягодами і т.д. Якщо ягоди дуже соковиті, їх потрібно обваляти в манці. Це дозволить тісту стати занадто рідким, так як манка вбере зайвий сік.
Якщо серед інгредієнтів для кефірного тіста присутня сода, то використовувати оцет не рекомендується. Її з таким самим успіхом можна погасити кефіром.
Випікати пиріг слід у формі в заздалегідь розігрітій духовці. Час випікання приблизно 20-25 хвилин. Готовність пирога легко визначається за допомогою сірника чи зубочистки. Потрібно проткнути пиріг у будь-якому місці та подивитися на паличку, якщо вона суха – пиріг готовий.
Завдяки щільній та вологій консистенції кефірний пиріг довго зберігає свіжість.