Рецепти смажених пиріжків
Ситне, калорійне блюдо, що представляє собою різні види тіста з начинкою всередині і обсмажене на сковороді з олією, або у фритюрі. Смажити пиріжки можна і в чаші мультиварки, в режимах «Випічка» або «жарка».
Як приготувати смажені пиріжки
Тісто для смажених пиріжків може мати різний склад і способи приготування. Варіанти тіста для смажених пиріжків можуть бути наступними:
- дріжджове тісто (молоко або вода, дріжджі, сіль, цукор, борошно, можливо, яйця, рослинна олія або розтоплене вершкове масло);
- тісто на соді і кефірі або іншому кисломолочному продукті (кефір, або кисле молоко, сироватка, несолодкий йогурт, кисле молоко, ряжанка, також борошно, харчова сода, сіль, цукор, яйця);
- просте прісне тісто (борошно, сіль, рослинна олія, яйця, трохи води) – таке тісто для смаження пиріжків слід розгортати дуже тонко.
Начинки для смажених пиріжків можуть бути солодкими (десертними) – з ягід, фруктів, варення, повидла, горіхів з цукром, сухофруктів. Також несолодкими – овочевими, м’ясними, грибними, із зелені і так далі.
Формують пиріжки зазвичай наступним чином. Від приготованого тіста відокремлюють великий шматок, розгортають його ковбаскою, нарізають на порції. Кожну порцію тіста розкочують, на середину кладуть начинку, защипують краї сочно. Викладають пиріжки на сковороду з олією для обсмажування спочатку швом вниз, потім перевертають його на іншу сторону.
Смажать пиріжки зазвичай або на рослинномій олії на сковороді, або на будь-якому розтопленому тваринному жирі. Вершкове масло, маргарин і спред для смаження пиріжків не підходять.
Пиріжки смажать на сковороді з усіх боків до золотистого кольору, потім викладають на блюдо і відразу подають до столу, до чаю, кави та інших напоїв.