Відварна картопля — це дуже простий, швидко готується, корисний і дуже смачний гарнір. Загалом розповідати як варити картоплю майже немає що, але все ж варто відзначити кілька моментів.
Спочатку картоплю треба почистити, і порізати на шматочки приблизно рівного розміру, якщо всі картоплини приблизно рівні, то різати не потрібно. Якщо треба почистити картоплю, але не готувати її, то на повітрі залишати не можна – завітриться і потемніє. Але до доби цілком можна зберігати очищену картоплю заливши її в каструлі з холодною водою, так щоб вона повністю була занурена.
Очищену і порізану картоплю треба залити водою щоб вона повністю покрилася і поставити на вогонь і варити 15-20 хвилин. Після чого злити воду. Ось власне і все – можна подавати відварну картоплю до столу.
Скільки варити картоплю
В середньому картоплю треба варити 15-20 хвилин після закипання, але є один абсолютно простий і безвідмовний спосіб перевірити — зварилася картопля чи ні. Спосіб полягає в тому, що готову відварну картоплю не можна дістати з води ножем, а сира і недоварена легко дістається. Ніж треба встромляти в картоплину і пробувати її підняти вертикально вгору.
Розсипчаста вийде картопля чи ні залежить від сорту картоплі, але посилюється розсипчастість при більш тривалому варінні. Варто відзначити, що молода картопля скільки не вари розсипчастою не вийде. Самий розсипчастий сорт картоплі це синьоокка, її навіть неможливо зварити в мундирі – вся шкурка полопається.
- Картопля
- Вода
- Кілька почищених картоплин
- Щоб всі шматочки рівномірно проварилися вони повинні бути одного розміру
- Заливаємо водою і ставимо на плиту
- Перевірка на готовність відвареної картоплі за допомогою ножа, сира картоплина легко витягується з каструлі, а варена зіскакує з ножа