Варена картопля в мундирі

як варити картоплю в мундирах
Час приготування: 15 хв

Як не розварити картоплю в мундирах

Для цього потрібно знати картопляні сорти. Одні картоплини розварюються більше, звідси назва — розсипчасті сорти — інші складно розварити. Будь-яку картопля можна зварити в мундирі, при цьому різні сорти мають різні призначення в рецептах.

  • З високим вмістом крохмалю. Розсипчаста з підвищеним вмістом крохмалю (сорти Рів’єра, Беллароза, Айдахо) має борошнисту текстуру і дуже легко розсипається, тому з неї найкраще вдається картопляне пюре. Це ж відноситься до солодкої картоплі – батату, ямсу і фіолетової картоплі.
  • Із середнім вмістом крохмалю. Коренеплід з блідо-жовтою, коричневою або червоною шкіркою з жовтою м’якоттю відмінно тримає форму і підходить для приготування салатів, запіканок, супів.
  • З низьким вмістом крохмалю. “Воскова” з білою м’якоттю краще за інших зберігає форму і найбільше підходить для варіння в мундирі. З неї також готують борщі, холодні супи, запіканки, салати та інші картопляні страви.

При покупці віддавайте переваги щільним бульбам з гладкою шкіркою і без «вічок». Якщо на бульбах з’являються м’які ділянки і темні плями, – це стара картопля, яка не підходить для варіння в мундирах.

Скільки варити картоплю в мундирі після закипання

Про точний час варіння картоплі в мундирах однозначно відповісти складно, скільки варити картоплю до готовності. Щоб коренеплоди проварилися рівномірно, не залишилися тверді всередині, не розвалилися і зварилися одночасно, вибирайте приблизно рівні за розміром бульби. Час варіння картоплі в мундирі залежить від розміру бульб. Чим більше картопля, тим більше часу потрібно, щоб зварити її в каструлі.

Щоб визначити, скільки за часом треба варити картоплю в мундирі, скористайтеся зручною таблицею, що визначає тривалість її варіння:

  • Молода картопля (2,5 см) вариться 12 хвилин;
  • Невелика картопля (5 см) буде варитися 15 хвилин;
  • Середня картопля (7-8 см) звариться за 20 хвилин;
  • Велика картопля (10 см) вариться 25 хвилин;
  • Дуже велика картопля (15 см) готова через 30 хвилин;
  • Порізана кубиком картопля (3 см) звариться за 15 хвилин.

Зазначений в таблиці час підходить для варіння картоплі на пюре, салати і будь-які інші картопляні страви. Картопля в мундирі вариться стільки ж, скільки і без шкірки. Відмінність при варінні в мундирах від очищеної картоплі без шкірки – варені в мундирі картоплини вбирають в себе менше води і зберігають більше крохмалю в м’якоті.

Якщо варите картоплю в мундирі для салату, почекайте хоча б 15 хвилин після закінчення варіння перш, ніж робити салат. Така картопля в салаті вийде максимально смачною.

скільки варити картоплю в мундирі

Як варити картоплю в мундирі в каструлі

Простий і популярний спосіб варіння картоплі в мундирах, коли картопля вариться в каструлі традиційно в киплячій воді. Варена картопля в мундирах для салату, приготована простим способом в шкірці, виходить м’якою, не розвареною, з цілою шкіркою, добре тримає форму і легко очищається.

Інгредієнти
Порції: +4
На порцію
Калорії: 217 ккал
Кроки
15 хвДрук
  • Картоплю промиваємо під проточною водою, при необхідності використовуємо м’яку щітку, щоб видалити весь бруд з поверхні і не пошкодити шкірку. Картоплю складаємо в достатню по місткості каструлю і заливаємо холодною водою так, щоб покрити бульби на 2-3 см.
  • За бажанням воду підсолюємо. Ставимо каструлю на сильний вогонь і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до середнього і після закипання варимо картоплю від 12 до 30 хвилин в залежності від розміру бульб.
  • Готовність перевіряємо виделкою — готова відварна картопля легко протикається до центру бульби. Виймаємо картоплю шумівкою з каструлі і охолоджуємо на тарілці як мінімум 5-10 хвилин перед використанням або подачею на стіл.
  • Подаємо до столу, поливши топленим маслом, зі свіжою зеленню або використовуємо за призначенням в рецепті борщу, супів, салатів.

Як правильно варити картоплю в мундирі

  1. Використовуйте для варіння в мундирі картоплю з невеликим або середнім вмістом крохмалю. Підходять сорти як з білою, так і жовтою серединкою.
  2. Вибирайте бульби невеликого розміру, щоб картопля зварилася швидше, або великі, якщо потрібно приготувати пюре у великих кількостях.
  3. Як краще варити картоплю: в мундирі або без? Наявність або відсутність шкірки не впливає на час приготування, це виключно справа смаку. Якщо ви не хочете їсти картоплю разом зі шкіркою, очистіть її перед подачею.
  4. Після варіння остудіть картоплю протягом 10-15 хвилин. Картопля стане ще смачніше, і ви не обпечете собі пальці під час чищення. Прискорити процес можна, помістивши бульби в крижану воду.
  5. Воду, в якій варилася картопля, можна використовувати для приготування підливи або замінити нею молоко в картопляному пюре.
  6. Відварну в мундирі картоплю після повного охолодження можна зберігати в щільно закритому контейнері в холодильнику протягом 5 днів.
  7. Молоду картоплю в мундирі, перед тим як їсти, можна не чистити, а їсти з шкіркою, стару краще очистити від «мундирів».
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь