Рецепти страв з петрушкою
Петрушка, це звична нашим грядкам рослина. У Україні найбільш довгу історію має петрушка кучерява, хоча в стародавні часи її знали як петросилеву траву.
Рослина петрушка широко використовується в кулінарії, традиційній і народній медицині, а також в косметології завдяки своєму багатому складу. Страви з петрушки переймають від неї вітаміни С, РР, К, Вітаміни групи в, каротиноїди, солі заліза, кальцію, калію, фосфору і магнію, ефірні олії, глікозиди, вуглеводи, флавоноїди, мінеральні солі. Петрушка займає перше місце по вітамінам серед овочевих культур!
Народна медицина рекомендує лікарські рецепти з петрушкою при набряках і водянці, метеоризмі, ожирінні, ревматизмі, запаленні передміхурової залози, астенії, ниркових кольках. Петрушка відновлює сили, активізує роботу щитовидної і надниркової залоз, позитивно впливає на обмін речовин, відбілює зуби, зміцнює ясна.
Петрушковим соком видаляють плями і прищі на шкірі, знеболюють місця укусів комах, удари, а також користуються як антимоскітним кремом. Сік також ефективний при недугах очей: катаракті, кон’юнктивіті і офтальмії.
Немає в світі такої національної кухні, в якій не використовувалася б петрушка. Рецепти м’ясних і рибних, овочевих і грибних страв, супів і соусів майже завжди припускають додавання трав’янистого смаку петрушки, а також свіжу гілочку в якості прикраси готового блюда.
При тривалій тепловій обробці смак петрушки тільки посилюється – це ще одна її перевага. Напевно лише солодкі страви можна злегка зіпсувати додаванням «петросилевої трави».
Збагачуємося вітамінами – готуємо вдома з петрушкою!