Калорійність на 100 грам (кбжу):
3.7 г.
Білки
0.4 г.
Жири
7.6 г.
Вуглеводи
47
ккал

Петрушка, це звична нашим грядкам рослина. У Україні найбільш довгу історію має петрушка кучерява, хоча в стародавні часи її знали як петросилеву траву.

Рослина петрушка широко використовується в кулінарії, традиційній і народній медицині, а також в косметології завдяки своєму багатому складу. Страви з петрушки переймають від неї вітаміни С, РР, К, Вітаміни групи в, каротиноїди, солі заліза, кальцію, калію, фосфору і магнію, ефірні олії, глікозиди, вуглеводи, флавоноїди, мінеральні солі. Петрушка займає перше місце по вітамінам серед овочевих культур!

Народна медицина рекомендує лікарські рецепти з петрушкою при набряках і водянці, метеоризмі, ожирінні, ревматизмі, запаленні передміхурової залози, астенії, ниркових кольках. Петрушка відновлює сили, активізує роботу щитовидної і надниркової залоз, позитивно впливає на обмін речовин, відбілює зуби, зміцнює ясна.

Петрушковим соком видаляють плями і прищі на шкірі, знеболюють місця укусів комах, удари, а також користуються як антимоскітним кремом. Сік також ефективний при недугах очей: катаракті, кон’юнктивіті і офтальмії.

Немає в світі такої національної кухні, в якій не використовувалася б петрушка. Рецепти м’ясних і рибних, овочевих і грибних страв, супів і соусів майже завжди припускають додавання трав’янистого смаку петрушки, а також свіжу гілочку в якості прикраси готового блюда.

При тривалій тепловій обробці смак петрушки тільки посилюється – це ще одна її перевага. Напевно лише солодкі страви можна злегка зіпсувати додаванням «петросилевої трави».

Збагачуємося вітамінами – готуємо вдома з петрушкою!

15 хв4023
Досить легкий салат з яскравим смаком і не менш яскравими вкрапленнями помаранчевої морквини. Дуже соковитий – він виходить не тільки приголомшливим
10 хв4037
Дуже смачний, яскравий весняний салатик, який можна приготувати дуже швидко. Він свіжий, хрусткий і дуже гарний зовні. Редис надає страві соковитості
Як смачно приготувати соковиту скумбрію на мангалі в фользі
50 хв4082
Неймовірно соковита ароматна рибка у фользі з мінімумом інгредієнтів. За рахунок того, що вона готується у фользі, жирна соковита скумбрія на мангалі виходить
2 год 15 хв40101
За цим рецептом у вас вийде дивовижна рибка-ніжна, смачна і неймовірно ароматна. Соус дасть їй дуже цікавий солодко-кислий, в чомусь навіть злегка медовий
Скумбрія на решітці
50 хв40106
Ніжна ароматна рибка, яка змусить вас облизувати пальчики в прямому сенсі цього слова. Соковита, ситна, м’яка – кожен шматочок буквально тане в роті.
заправка з авокадо, часнику і зелені
20 хв10208
Ситний, корисний соус з авокадо відмінно підійде до м’яса і риби, овочевих салатів і практично будь-яких закусок. Він може замінити будь-який соус
Соус для салату з йогурту і гірчиці з прянощами
10 хв1094
Цим соусом можна заправити абсолютно будь-який салат, починаючи від простого овочевого і закінчуючи «Олів’є». Ароматний, з яскравим насиченим смаком –
рулет з лаваша з вершковим сиром і огірком
20 хв0172
Цей варіант рулету з сиром можна сміливо називати дієтичним і низькокалорійним. Ніяких жирних продуктів або м’яса, тільки сир, зелень і свіжі хрусткі огірки.
рулет з лаваша з вершковим сиром і червоною рибою
15 хв0164
Звичайно такий рулет можна скрутити і в звичайний день, наприклад, на сніданок або легку вечерю. Хороший він і в якості закуски. Але на святковому столі
салат з редиски з цибулею і зеленню
20 хв0179
Цей салат складається буквально з одного основного інгредієнта, а все інше доповнює, підкреслює, виділяє. На перший погляд може здатися, що нічого особливого
Салат з редискою, капустою і огірком
20 хв0160
Цей салат просто джерело вітамінів. Білокачанна капуста, редиска, огірок – корисні, смачні і хрусткі овочі, які відмінно гармонують один з одним.
Брускета з вершковим сиром, авокадо і в'яленим томатом
35 хв0115
Для любителів яскравого смаку з легкою кислинкою. Ніжна паста з авокадо і двох видів сиру стає ще більш ніжною і ситною завдяки додаванню майонезу.
Брускета з сиром Рікотта, авокадо і помідорами
35 хв40123
Ці брускетти оцінять любителі сирного сиру. Ніжний, кремово-вершковий – він чудово гармонує з авокадо і помідорами. А солодко-кислий бальзамічний оцет
Брускета з авокадо і помідорами
30 хв70130
Ще один просто приголомшливий варіант легкої і соковитою закуски. Авокадо дає брускеттам кремовість і ніжність, помідори – соковитість, цибуля – свою родзинку
Львівський пісний борщ
30 хв40163
Ще зі студентських часів я звикла готувати борщ з баликом і на кефірі. Іншого смаку у цієї страви навіть не знала. Тому коли я спробувала у Львові пісний...
Сибірський борщ з фрикадельками
60 хв8093
Всі мами як мами, а моя — вигадниця. У той час як однокласники кривилися і стогнали над тарілкою борщу, я з задоволеним виглядом виловлювала фрикадельки.
Салат Серцеїдка
30 хв50111
Корінь селери дуже корисний. У ньому містяться необхідні організму вітаміни і мікроелементи. Навіть після термічної обробки селера зберігає більшу їх частину.
20 хв5098
Щороку я з нетерпінням чекаю появи молодої червонокачанної капусти. На смак вона схожа на білокачанну, але її червоно-лілові листи виглядають в стравах
Салат Росолье
30 хв40179
Я вже повним ходом складаю меню на новорічний стіл. Цього разу у мене буде велика компанія з друзів і родичів, тому їжі буде багато. Звичайно, страви повинні бути.
Багатошаровий салат з печінкою Карнавал
40 хв60110
У моєму дитинстві батько називав олів’є мішаниною і не допускав його до святкового столу. З насипних салатів він визнавав тільки теплі, адже вони