Калорійність на 100 грам (кбжу):
2.0 г.
Білки
0.4 г.
Жири
16.1 г.
Вуглеводи
76
ккал

Картопля – багаторічна клубнена рослина. Батьківщиною картоплі вважають Південну Америку. Овоч ввели в експлуатацію приблизно 14 тисяч років тому американські індіанці, також вони поклонялися цій рослині і вважали її божественною. У деяких регіонах Південної Америки і зараз можна зустріти дикорослу картоплю.

Що приготувати з картоплі

Картопля дуже поширена по всьому світу і займає почесне місце майже у всіх національних кухнях. Існує безліч сортів картоплі, найпопулярніші з них – це: адретта, белароза, синьоокка, світанок, витязь і багато інших. Картопля дуже поживна, її якість визначається кількістю крохмалю, що міститься в ній. В середньому картопля на 70-80% складається з крохмалю, чим вище його вміст, тим смачніше картопля. Перед приготуванням очищену картоплю не слід тривалий час тримати у воді, так як крохмаль вимивається і смакові якості продукту знижуються. В процесі зберігання картоплі кількість крохмалю зменшується, а кількість цукрів зростає. Зберігають її в холодному темному місці. При зберіганні на світлі картопля має властивість зеленіти. А вживати таку картоплю в їжу дуже небезпечно, тому що це може привести до серйозного харчового отруєння.

Існує величезна кількість рецептів приготування картоплі. Цей продукт може використовуватися в якості головної страви, гарніру, бути присутнім в складі різних соусів. Найпопулярніші страви з картоплі: відварна картопля, картопля в «мундирі» (неочищений відварену картоплю), картопляне пюре (товчена картопля з додаванням вершкового масла і молока), картопля смажена (порізаний соломкою, на брусочки, кружечки, часточки картопля, обсмажена на будь-якому жирі на сковороді), картопля «фрі» (картопля, смажена у фритюрі), картопля тушкована, деруни (натерта картопля, обсмажену у вигляді оладок), «чаклуни» (деруни з м’ясом), картопляні чіпси (тонкі скибочки картоплі, обсмажені у фритюрі), картопляна «бабка», картопляні зрази, галушки, котлети, галушки, запіканки, рагу, фаршировану картоплю і багато іншого. Також картопля служить начинкою для пирогів, пиріжків, кулеб’як, чебуреків, вареників. Це настільки універсальний продукт, що всі рецепти не перерахувати. Кожна господиня має свій фірмовий рецепт приготування картоплі.

1 год 15 хв40
Класичне поєднання простих продуктів – картопля і гриби, а блюдо виходить ситним і дуже смачним, та й готується просто і швидко. Картоплю нарізаємо по-селянськи, тобто часточками, і в.
1 год 15 хв40
Паприка добре поєднується з картоплею, надає їй насиченість кольору і особливий смак, особливо якщо взяти паприку копчену. У цьому рецепті запікаємо картопляні часточки в паніровці з паприки і.
1 год 10 хв10
Хорошим і смачним варіантом приготування картоплі як гарніру або самостійного блюда буде у вас картопля, запечена часточками в сметано-часниковому соусі. Сметана робить картоплю соковитою, м’
рецепт картоплі часточками, запеченої у фользі
1 год 10 хв60
Запечена у фользі картопля завжди виходить м’якою, соковитою і ароматною за рахунок обраних приправ. Для запікання виберіть картоплю щільну і яка розварюється, щоб вона зберегла форму в готовій.
1 год 10 хв40
Будь-які овочі, запечені в духовці і в рукаві, а картопляні часточки не виняток, виходять не тільки дієтичними, але і дуже смачними, а рукав зберігає їх соковитими. Змінюючи набір...
55 хв10
Картоплю готують в кожній родині і за різними рецептами, адже вона є основоположним продуктом нашого меню. Варіантом смачної картопляної страви може бути у вас картопля часточками, запечена з.
Картопля часточками з майонезом в духовці
1 год 20 хв20
Варіант запікання картоплі часточками з майонезом дозволяє господині швидко і без особливих витрат приготувати вдалий і смачний гарнір до будь-якої страви. Майонез робить картоплю більш
1 год 55 хв100
Картоплею “в одежинці” кулінари називають загорнуту в бекон картоплю і запечену в духовці. У цьому варіанті картопля виходить в рази ситніше і смачніше і буде мати оригінальний вигляд,.
1 год 15 хв40
З безлічі страв з картоплі незмінна популярність залишається у картоплі, запеченої часточками в духовці, і особливо з ефектом хрусткої скоринки. Для такого ефекту найкраще підходить
Картопля в беконі на шпажках в духовці
1 год 17 хв50
Любителів картоплі в будь-якому виконанні у нас багато, і в цьому рецепті пропонується ще один варіант запікання цього овоча з беконом – шашлик з картоплі в духовці. Для...
1 год 17 хв20
Запечена в духовці картопля з беконом у вершках – блюдо калорійне, але неймовірно смачне і іноді їм можна урізноманітнити домашній раціон, а якщо їсти в міру, то шкоди...
Картопля по-селянськи часточками
30 хв40
Картопля по-селянськи – це не назва страви, а скоріше, особливий спосіб запікання в духовці, як колись запікали в печі. Запечена картопля відрізняється красивим зовнішнім виглядом
рецепт картоплі з беконом і сметаною
1 год 30 хв20
Блюдо готується просто: картопля загортається в скибочку бекону і запікається в духовці під сметанним соусом. Поєднання смаків цих інгредієнтів досить оригінальне і за рахунок копченого
1 год 15 хв30
Дієтологи суворо ставляться до бекону, але страви з цим продуктом дуже смачні і ситні, тому багато готують і їдять їх із задоволенням. Чудовим варіантом запеченої в духовці картоплі...
Картопля-гармошка з беконом в духовці
1 год 40 хв40
Картопля ніколи не приїдається, і оригінальним варіантом з безлічі картопляних страв може бути у вас картопля-гармошка з беконом, запечена в духовці. Вона так іменується за цікаву нарізку бульб,.
1 год 40 хв30
Запечена в духовці картопля з беконом і сиром, а хто хоч раз готував – знає, їжа неймовірно смачна і красива. Серед різноманітних варіантів її приготування найкращим і найсмачнішим...
20 хв20
Запечена в духовці у фользі картопля з беконом вважається стравою калорійною і малокорисною, але дуже смачною і ситною. Готується страва просто і швидко. Для запікання вибирається картопля з.
Пісний суп-пюре з білих грибів з гречкою
50 хв80
Грибні супи ідеально підходять для пісного меню. Вони смачні і ароматні, цього цілком достатньо, щоб забезпечити сім’ї повноцінний обід. Доповнивши тарілочку першого парочкою
реберця з картоплею в банці
1 год 20 хв40
Радію, як дитина, коли бачу чоловіка, що наминає моє куховарство за обидві щоки. Адже догодити йому ой як складно. Довгий час він працював в одному дуже хорошому закладі...
український капусняк
1 год 50 хв80
Капусняк – це традиційне слов’янське блюдо, яке готують у багатьох сім’ях. Цей ароматний суп подобається всім. Адже він має дуже насичений смак: злегка кислий і в той же.