Калорійність на 100 грам (кбжу):
2.0 г.
Білки
0.4 г.
Жири
16.1 г.
Вуглеводи
76
ккал

Картопля – багаторічна клубнена рослина. Батьківщиною картоплі вважають Південну Америку. Овоч ввели в експлуатацію приблизно 14 тисяч років тому американські індіанці, також вони поклонялися цій рослині і вважали її божественною. У деяких регіонах Південної Америки і зараз можна зустріти дикорослу картоплю.

Що приготувати з картоплі

Картопля дуже поширена по всьому світу і займає почесне місце майже у всіх національних кухнях. Існує безліч сортів картоплі, найпопулярніші з них – це: адретта, белароза, синьоокка, світанок, витязь і багато інших. Картопля дуже поживна, її якість визначається кількістю крохмалю, що міститься в ній. В середньому картопля на 70-80% складається з крохмалю, чим вище його вміст, тим смачніше картопля. Перед приготуванням очищену картоплю не слід тривалий час тримати у воді, так як крохмаль вимивається і смакові якості продукту знижуються. В процесі зберігання картоплі кількість крохмалю зменшується, а кількість цукрів зростає. Зберігають її в холодному темному місці. При зберіганні на світлі картопля має властивість зеленіти. А вживати таку картоплю в їжу дуже небезпечно, тому що це може привести до серйозного харчового отруєння.

Існує величезна кількість рецептів приготування картоплі. Цей продукт може використовуватися в якості головної страви, гарніру, бути присутнім в складі різних соусів. Найпопулярніші страви з картоплі: відварна картопля, картопля в «мундирі» (неочищений відварену картоплю), картопляне пюре (товчена картопля з додаванням вершкового масла і молока), картопля смажена (порізаний соломкою, на брусочки, кружечки, часточки картопля, обсмажена на будь-якому жирі на сковороді), картопля «фрі» (картопля, смажена у фритюрі), картопля тушкована, деруни (натерта картопля, обсмажену у вигляді оладок), «чаклуни» (деруни з м’ясом), картопляні чіпси (тонкі скибочки картоплі, обсмажені у фритюрі), картопляна «бабка», картопляні зрази, галушки, котлети, галушки, запіканки, рагу, фаршировану картоплю і багато іншого. Також картопля служить начинкою для пирогів, пиріжків, кулеб’як, чебуреків, вареників. Це настільки універсальний продукт, що всі рецепти не перерахувати. Кожна господиня має свій фірмовий рецепт приготування картоплі.

Гарбузові оладки з сиром і часником
1 год 40 хв408
Ще один рецепт смачних гарбузових оладок, проте в цей раз блюдо не буде солодким. Гарбуз є універсальним овочем, тому навіть в поєднанні з часником і сиром
суп-пюре з гарбуза з вершками і селерою
1 год 15 хв6025
Смачний і корисний гарбузовий крем-суп можна приготувати з додаванням селери. Порадуйте себе і близьких цікавим вітамінним обідом. Можна подавати з хлібом
35 хв2016
Дане блюдо підходить і як самостійний продукт до обіду або вечері, і як гарнір до м’яса або риби. Важливо нарізати овочі не дуже дрібно, щоб вони в процесі.
2 год 0 хв80125
Овочеві страви в духовці готувати дуже просто. Найкраще взяти соковиті овочі: помідори, баклажани, кабачки, болгарський перець або інші на свій смак.
овочі з картоплею в духовці
1 год 15 хв60409
Овочі, запечені в духовці з картоплею – блюдо, яке може приготувати навіть починаюча господиня. Таке блюдо може бути подано на стіл як самостійну пісну
2 год 10 хв6040
З овочів і сиру можна приготувати легку, але ситну вечерю. Крім того, запечені в духовці овочі зберігають свої корисні властивості і всю соковитість.
Овочі, запечені в духовці великими шматками
1 год 30 хв4088
Готувати овочі дуже просто. Для цього рецепта вам необхідно помити овочі, нарізати їх великими шматками, приправити і відправити в духовку.
овочі в рукаві для запікання
2 год 0 хв6098
Ароматні овочі, запечені у власному соку, особливо актуальні в літній період. Спеціальне пристосування, рукав, дозволяє по максимуму зберегти смак і соковитість
лагман з куркою і овочами
1 год 50 хв60138
Коли немає часу довго готувати червоне м’ясо або ви просто його не любите, на допомогу прийде лагман з куркою. Він готується набагато швидше, а виходить при цьому не.
лагман зі свинини з домашньою локшиною
2 год 25 хв60140
У цьому рецепті ви не тільки дізнаєтеся, як готувати лагман, але і познайомитеся з процесом приготування справжньої домашньої локшини. Багато часу це у
лагман з яловичини з селерою і капустою
2 год 5 хв60117
Якщо ви хочете отримати пряне, пікантне блюдо, цей рецепт для вас. Велика кількість спецій, частина з яких перетираються безпосередньо перед додаванням
суп лагман зі свинини з овочами і локшиною
1 год 15 хв60113
Якщо ви не любитель яловичини і баранини, лагман можна зробити і зі свининою – буде не менш смачно. Більш того, свинина дуже соковите ніжне м’
лагман з баранини з кабачком і баклажаном
1 год 45 хв4073
Найчастіше ламан готують з бараниною. Ніжне, соковите м’ясо, яке стає просто чудовим завдяки тушкуванню з великою кількістю овочів.
лагман з яловичини по-узбецьки
2 год 10 хв6078
Знайомства з цим воістину чарівним блюдом краще почати з класичного узбецького рецепта. Соковитий, неймовірно смачний, ароматний – відірватися просто неможливо. Ніжне м’
1 год 30 хв30192
Тут, на відміну від минулих рецептів, скумбрію потрібно готувати на шампурах, тому рибка нарізається шматками. Ніжна, соковита – з мінімумом спецій
40 хв0272
Ще один варіант смачного цибулевого супу-пюре. Він виходить неймовірно ароматним і смачним завдяки цибулі і спецій, ніжним завдяки вершкам і досить густим
суп з цибулі шалот з картоплею і креветками
45 хв0173
Ще один варіант смачного супчика-пюре для тих, хто не впевнений, що буде їсти не подрібнену цибулю в супі. Ароматний, вершковий, з великою кількістю спецій
Борщ з болгарським перцем
1 год 10 хв80188
У кожної господині свій смак борщу. У цьому я переконалася вже давно. У нашій родині всі готують борщ по одному рецепту, але так, як у мами, все одно...
Львівський пісний борщ
30 хв40294
Ще зі студентських часів я звикла готувати борщ з баликом і на кефірі. Іншого смаку у цієї страви навіть не знала. Тому коли я спробувала у Львові пісний...
Сибірський борщ з фрикадельками
60 хв80177
Всі мами як мами, а моя — вигадниця. У той час як однокласники кривилися і стогнали над тарілкою борщу, я з задоволеним виглядом виловлювала фрикадельки.