Фріко (Frico) – сирний коржик, типовий для італійського регіону Фріулі. Готують фріко із твердого сиру, картоплі та води. Фріко зазвичай подають як закуску до супів або рагу, а також їдять з полентою та червоним вином.
Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт фріко.
Інгредієнти
Порції: –+
- Картопля 450 гр.
- Сир 450 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Олія оливкова 1 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
Кроки
- Почистити картоплю та натерти на великій тертці.
- Натерти на великій тертці сир.
- Подрібнити цибулю та обсмажити до золотистого кольору з 1 ст. ложкою оливкової олії.
- У сковороду з обсмаженою цибулею додати терту картоплю, перемішати. Накрити кришкою і тушкувати близько 10 хвилин до м’якості картоплі, при необхідності додати води.
- Вводити сир, але не весь одразу, а кількома частинами, додаючи щоразу нову порцію тільки після того, як розплавиться попередня.
- Додати чорний перець і при необхідності сіль (не забувайте, що сир містить сіль). Після додавання останньої порції сиру збільшити вогонь і помішувати, щоб він не пригорів. Коли весь сир розплавиться, надати круглу форму запіканці, накрити кришкою і не заважати, щоб утворилася золотиста скоринка. Для того щоб сир не прилип до сковороди, потрібно рухати нею назад і вперед.
- Після утворення золотистої скоринки з одного боку перевернути запіканку і підсмажити з іншого боку.
- Готову фріко нарізати на клини та подавати до столу.