Як і скільки варити спагетті?

як варити спагеті

Як і багато макаронних виробів, спагеті дуже популярні, так як їх швидко готувати і вони є смачним і ситним гарніром, але багато стикаються з такою проблемою, як правильно приготувати спагетті, щоб вони не злипалися? У цій статті розглянемо, скільки хвилин і як правильно варити спагетті в каструлі або мультиварці, щоб вони не злиплися після варіння і були смачними.

Скільки варити спагетті по часу?

Час варіння спагетті залежить від якості самих виробів і часто вказується виробником на упаковці (рекомендований час варіння від виробника для певного виду спагеті по складу). Розглянемо детальніше, скільки хвилин варити спагетті різними способами:

  • Скільки варити спагетті в каструлі? Середній час варіння спагетті в каструлі становить 7-9 хвилин після закладання їх у киплячу воду.
  • Скільки варити спагетті в мультиварці? Час варіння спагетті в мультиварці в середньому складає 10-12 хвилин.

На замітку: оптимальні пропорції спагетті і води під час варіння в каструлі: 100 грамів спагетті на 1 літр води.

Дізнавшись, скільки часу варити спагетті, розглянемо далі сам процес приготування і дізнаємося основні секрети, як зварити спагетті так, щоб вони не злипалися під час і після варіння.

Як варити спагетті в каструлі, щоб не злипалися?

Варіння пасти (спагеті) в каструлі – простий процес, головне враховувати рекомендації виробника (вказані на упаковці виробу), купувати тільки якісні спагетті з твердих сортів пшениці і мати під рукою якісну покрокову інструкцію по варінні, зазначену нижче.

Необхідні інгредієнти:

  • Спагетті – 100 г,
  • Вода – 1 л,
  • Сіль – за смаком.
  • Загальний час приготування: 15 хвилин, час підготовки: 5 хвилин, час приготування: 10 хвилин.
  • Калорійність: 112 калорій на 100 грам продукту).
  • Кухня: Італійська. Тип страви: гарнір. Кількість порцій: 2.

При варінні спагетті на гарнір одним з ключових моментів, які слід враховувати є те, що спагетті необхідно трохи не доварювати (варити до так званого стану аль данте), так як вони після варіння дійдуть до потрібного стану і не будуть злипатися, як переварені макаронні вироби. Розглянемо поетапно, як зварити спагетті в каструлі на плиті:

  • Насамперед вибираємо каструлю відповідного розміру (знадобиться велика каструля, так як на 100 грам пасти при варінні необхідно використовувати не менше 1 літра води). Також не забуваємо, що для приготування порцій для 2х осіб необхідно 100 грам сухих спагетті.
  • Заливаємо в каструлю необхідну кількість води і доводимо її до кипіння на великому вогні.
  • У закипілу воду в каструлі кладемо сіль (на 1 літр води – 10 грам солі, що дорівнює 1 чайної ложки солі з невеликою гіркою), після чого віялом розкладаємо спагеті у воду і за допомогою дерев’яної лопатки акуратно розподіляємо їх в каструлі (нижні краї спагетті, який відразу ж були опущені у воду стають м’якими і гнутися, що дозволяє повністю опустити спагеті у воду, не ламаючи їх).    
  • Зменшуємо вогонь на середній (вода повинна постійно кипіти, але не сильно вирувати) і не накриваючи каструлю кришкою варимо спагетті в середньому 7-9 хвилин. На початку і середині варіння спагетті можна 1-2 рази перешкодити, щоб вони не злипалися між собою, і не прилипали до стінок і дна каструлі.
  • За кілька хвилин до закінчення варіння починаємо пробувати спагетті на смак (вони не повинні зваритися повністю і бути дуже м’якими, краще їх трохи не доварити), якщо спагетті вже дійшли до стану аль денте, переміщаємо їх в друшляк, зливаємо всю воду і перекладаємо по тарілках (промивати не потрібно).  
  • От і все! Смачні спагетті зварені, тепер в них можна додати вершкове (оливкова) олія, або спеціально приготовлений соус і подавати до столу.

На замітку: щоб під час варіння спагетті не злипалися, важливо їх класти віялом у вже киплячу воду, воду додати столову ложку оливкової або рослинної олії (не обов’язково, тільки у разі, коли спагетті не високої якості) і варити в каструлі на середньому вогні не накриваючи кришкою.

Як зварити спагетті в мультиварці?

Спагетті також можна швидко зварити і в мультиварці, при цьому не потрібно буде постійно стежити за процесом приготування. Розглянемо покроково, як варити спагетті в мультиварці:

  1. Відміряємо потрібну кількість спагеті (з співвідношення 100 грам сухих спагетті для приготування 2х порцій гарніру), ламаємо їх навпіл і кладемо в чашу мультиварки.
  2. В чайнику доводимо воду до кипіння і заливаємо їй спагетті в мультиварці так, щоб вода покрила макарони і була на 2-3 см вище їх за рівнем.
  3. Додаємо сіль (1 чайна ложка на 1 літр води) і ложку оливкової або рослинної олії, щоб спагетті не злипалися під час приготування.
  4. Виставляємо режим «Спагетті» (Паста, Варіння на пару, Плов) і час варіння на 10 хвилин і натискаємо «Старт».
  5. Після звукового сигналу пробуємо спагетті на готовність, якщо вийшли недовареними, додаємо ще 2 хвилини варіння.
  6. Зварені спагетті перекладаємо в друшляк і чекаємо поки стече вся вода (додатково промивати не потрібно), після чого розкладаємо спагеті по тарілках і подаємо до столу.

Відповіді на запитання по темі: правильне варіння спагетті

  1. Які пропорції води і спагетті при варінні пасти? Рекомендується використовувати не менше 1 літра води на 100 грамів спагетті при варінні, щоб вони не злипалися.
  2. Чи потрібно додавати сіль у воду при варінні пасти (спагеті)? Сіль сприяє кращому «розкриття» смаку готової пасти, при цьому традиційно в Італії додають морську сіль, а не звичайну.
  3. На якому вогні варити спагетті? Воду при варінні спагетті першим ділом доводять до кипіння на великому вогні, а після закладки спагетті варять їх на середньому вогні, не накриваючи каструлю кришкою.
  4. Як варити спагетті не ламаючи? Приклад з фото вказаний вище – необхідно закладати спагетті віялом в каструлю (в закипілу воду), після чого акуратно ложкою або лопаткою розподіляємо спагетті в каструлі (частина, занурена у воду, стане м’якою і спагетті почнуть легко згинатися і рівномірно розподіляться в каструлі).
  5. Одна порція спагетті – це скільки? Відміряє спагетті на потрібну кількість персон досить просто. В середньому 1 порція = 50-60 грам сухих спагетті = пучок спагетті діаметром 2 см (велика порція 80 грам). Отже, однієї упаковки спагетті масою 500 г вистачить на компанію з 8-10 чоловік.
  6. Як не переварити спагетті? Щоб не переварити спагетті і приготувати в стані Аль денте, важливо враховувати точний час варіння (вказане виробником на упаковці), а також у кінці варіння акуратно пробувати макаронні вироби на смак (повинні бути м’якими, але з твердою серединкою, не розвареними повністю) і вчасно знімати каструлю з плити.
  7. Чи потрібно промивати після варіння спагетті? Якщо спагетті високої якості (з твердих сортів пшениці), промивати її не потрібно, якщо з низькоякісної пшениці – спагетті промивають (щоб змити з неї крохмаль, з-за якого спагетті далі може злипатися).

У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як правильно відварити спагетті в каструлі або мультиварці, Ви завжди зможете швидко приготувати смачний гарнір для себе і своєї сім’ї, при цьому самі спагетті не будуть злипатися під час варіння. Свої корисні поради та відгуки, як і скільки варити спагетті з твердих сортів пшениці (і звичайні), залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Інгредієнти
Порції: +2
На порцію
Калорії: 112 ккал
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 2 оцінки, середнє 4.5 з 5 )
Залишити відповідь