По популярності суп місо серед жителів країн Азії – на другому місці після рису. Блюдо володіє незвичайними властивостями, надають йому особливу супер-силу. Детальніше про те, чим корисний, і як приготувати.
Що таке місо
Це суп японської кухні, основа якого – паста з однойменною назвою. Виготовляють її в основному з ферментованих соєвих бобів. Для зброджування використовують морську сіль, кожному і цвілеву культуру.
Процес займає від 3 місяців до 3 років. Від тривалості ферментації залежить смак, текстуру і колір. Він може бути білим, мати жовтуватий або червоно-коричневий відтінок. Чим забарвлення пасти місо яскравіше, тим насиченішим і соленіше її смак.
Різновид пасти місо
- Хатчо – виключно їх соєвих бобів.
- Комі – з додаванням білого рису.
- Генмаи з коричневим рисом.
- Муги – з ячменем.
- Соба – з гречкою.
- Натто – з ячменем і імбиром.
- Таима – з конопляним сім’ям.
Який варіант із семи найпопулярніших вибрати – кожен вирішує сам, виходячи зі смакових уподобань.
Користь супу місо
Жителі сходу полюбили страву за багатий насичений смак, приписуючи йому масу корисних властивостей, серед яких:
- Високий вміст білка – регулює важливі процеси в організмі, сприяючи захисту від негативних впливів.
- Молочнокислі бактерії і ферменти – благотворно позначаються на травній системі.
- Геністеїн – використовується в профілактичних цілях проти онкологічних захворювань, сприяє придушенню ракових клітин.
- Вітаміни групи B і кальцій – роблять благотворний вплив на організм в цілому і зокрема на кісткову систему.
- Прибіотики – покращують мікрофлору кишечника, і благотворно впливають на імунну систему, особливо в період сезонних захворювань.
Ще він містить живильні і корисні речовини – жири, вуглеводи, натрій, марганець, мідь і цинк, необхідні для організму. На цьому достоїнства пасти не закінчуються. Практично кожен китаєць знає, як приготувати страву.
В продовження теми, чим корисний суп місо, варто відзначити – регулярне поїдання хоч незначно, але все ж знижує ризик захворювань серцево-судинної системи. Знижує артеріальний тиск. Зупиняє перебіг діабету другого типу. Покращує пам’ять і концентрацію уваги.
У людей, які регулярно включають у раціон місо – знижується почуття тривоги, вони менше схильні до стресу. Продукти, в основі яких міститься паста місо, безпечні для здоров’я. Але з-за великого вмісту солі, вживати їх потрібно обережно. Щоб не нашкодити собі, людям, страждаючим якими-небудь захворюваннями, варто проконсультуватися з лікарем.
Рецепти приготування супу
З’ясувавши, чим корисний суп, вчимося, як його готувати. Суп місо обходить по популярності навіть суші. Національне блюдо японської кухні народи Азії готові їсти вранці, вдень і ввечері.
Спосіб перший
Основою у цьому разі є два головних компонента:
- Паста місо.
- Бульйон даси.
Інше опціонально. Приготувати пасту в домашніх умовах неможливо. А тому доведеться навідатися в східну лаву і закупити все необхідне.
Інгредієнти:
- паста місо – 100 г;
- ріпчасту цибулю і моркву – по 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- солодкий перець (зелений) – 1 шт.;
- водорості вакаме – 2 ст. л.;
- оцет рисовий – 1 ст. л.;
- овочевий бульйон – 1 літр;
- соєвий соус і рослинна олія – 2 ст. л.;
- зелений лук, кунжутне насіння – за смаком;
- вугор копчений – 1 шт.
Приготування:
- Очищаємо, промиваємо, дрібно нарізаємо овочі. Спочатку цибулю обсмажуємо в каструлі з додаванням невеликої кількості рослинної олії.
- Додаємо подрібнену кубиками моркву, перець, часник.
- Зменшуємо вогонь до мінімуму, вливаємо рисовий оцет, тушкуємо вміст ємності до тих пір, поки продукти не стануть м’якими.
- Додаємо пасту місо, тушкуємо все разом ще хвилину, після чого додаємо рідкі компоненти – бульйон з соєвим соусом.
- На цьому етапі закладаємо в каструлю водорості, варимо все разом ще близько трьох хвилин на помірному вогні.
- Вугор, попередньо нарізаний тонкими скибочками, додаємо туди ж. Доводимо Суп до кипіння, перед самим виключенням додаємо дрібно нарізану зелень і злегка обсмажений кунжут.
- Даємо страві настоятися і подаємо до столу.
Спосіб другий
У приготуванні супу місо немає нічого складного. Головне, завчасно запастися всім необхідним і виконати дії, згідно з рецептом.
Інгредієнти:
- бульйон дасі (рибний) – 1 літр;
- тофу (соєвий сир) – 170 г;
- біла паста місо – ¼ склянки;
- водорості вакаме і зелена цибуля – за бажанням;
- ламінарія вона ж морська капуста – пара смужок по 15 см;
- рибні пластівці боніто – 1/3 склянки.
Приготування:
- Бульйон можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Для цього кип’ятимо літр води, додаємо водорості, нарізані смужками, доводимо до кипіння.
- Виймаємо ламінарії, солимо, додаємо боніто (порошок подрібненого тунця). Варимо на помірному вогні близько двох хвилин. Вимикаємо вогонь, даємо настоятися бульйону протягом 20 хвилин, після чого проціджуємо.
- Можна зробити простіше: використовувати сухий концентрат, що продається в магазинах.
Спосіб третій
Приготування страв японської кухні, включаючи супу місо, здаються складними, але це не так. При бажанні порадувати своїх домочадців може кожен у будь-який час. При цьому не обов’язково відвідувати ресторан.
Інгредієнти:
- бульйон рибний – 6 склянок;
- лук зелений – 1 шт.;
- соус соєвий – 3 ст. л.;
- локшина рамен – 1 упаковка;
- шпинат – 15 г;
- тофу – 60 г;
- оливкова олія – за смаком.
Приготування:
- Підігріваємо бульйон (якщо немає рибного, можна замінити овочевим). Додаємо соєвий соус, оливкова олія і дрібно нарізані пір’я зеленої цибулі.
- Невеликими кубиками нарізаємо тофу, обсмажуємо на оливковій олії, додаємо трохи соєвого соусу.
- Коли бульйон закипів, додаємо локшину і продовжуємо варити суп до готовності.
- За 10 хвилин до вимикання, додаємо промитий шпинат (нарізаний або цілісним листям) і обсмажені до золотистого кольору сир (його ще називають сир) тофу.
Варимо суп ще кілька хвилин. Вимикаємо, накриваємо каструлю кришкою, даємо настоятися і розливаємо по тарілках.
Спосіб четвертий
Це самий ситний, смачний і доступний в плані пошуку необхідних компонентів варіант. Суп будемо готувати з лососем.
Інгредієнти:
- вода – 600 мл;
- порошок дасі – 2 ч. л.;
- паста місо – 4 ст. л.;
- водорості вакаме (можна замінити іншими сушеними) – 15 г;
- тофу – 150 г;
- лосось (філе) – 200 г;
- цибуля зелена – 1 пучок.
Приготування:
- Заливаємо водорості водою, залишаємо на 2 години для набухання.
- Кип’ятимо потрібну кількість води, розчиняємо порошок дасі, перемішуємо, залишаємо нудитися на повільному вогні.
- Тим часом, очищену від шкірки рибу нарізаємо невеликими кубиками. Таким же чином подрібнюємо сир.
- Місо і викладаємо пасту в окрему мисочку, наливаємо частину бульйону, перемішуємо масу до повного розчинення компонентів.
- Однорідний бульйон перелити в каструлю, перемішуємо. Зменшуємо вогонь, закладаємо рибу та сир.
- Проварюємо все разом ще три хвилини. Перед самим виключенням додаємо в каструлю дрібно нарізаний зелений лук.
- Після того як азіатське блюдо настоїться і просочиться ароматом, подаємо до столу і дегустуємо.
В Японії є правило: перед подачею піалу з стравою накривають кришкою. Якщо вона сподобалася, після поїдання потрібно також закрити тарілку. Це означає, що смак припав до душі.
Підводячи підсумки
Корисну ферментовану приправу місо неодмінно варто тримати в кухонній шафці. У ній містяться речовини, що благотворно впливають на травну систему та організм в цілому.
Приправа містить в собі сіль, додаючи її в їжу, необхідно враховувати цей момент, щоб не зіпсувати смакові якості страви.