Як приготувати суп Місо і чим він корисний

По популярності суп місо серед жителів країн Азії – на другому місці після рису. Блюдо володіє незвичайними властивостями, надають йому особливу супер-силу. Детальніше про те, чим корисний, і як приготувати.

Що таке місо

Це суп японської кухні, основа якого – паста з однойменною назвою. Виготовляють її в основному з ферментованих соєвих бобів. Для зброджування використовують морську сіль, кожному і цвілеву культуру.

Процес займає від 3 місяців до 3 років. Від тривалості ферментації залежить смак, текстуру і колір. Він може бути білим, мати жовтуватий або червоно-коричневий відтінок. Чим забарвлення пасти місо яскравіше, тим насиченішим і соленіше її смак.

Різновид пасти місо

  1. Хатчо – виключно їх соєвих бобів.
  2. Комі – з додаванням білого рису.
  3. Генмаи з коричневим рисом.
  4. Муги – з ячменем.
  5. Соба – з гречкою.
  6. Натто – з ячменем і імбиром.
  7. Таима – з конопляним сім’ям.

Який варіант із семи найпопулярніших вибрати – кожен вирішує сам, виходячи зі смакових уподобань.

Користь супу місо

Жителі сходу полюбили страву за багатий насичений смак, приписуючи йому масу корисних властивостей, серед яких:

  1. Високий вміст білка – регулює важливі процеси в організмі, сприяючи захисту від негативних впливів.
  2. Молочнокислі бактерії і ферменти – благотворно позначаються на травній системі.
  3. Геністеїн – використовується в профілактичних цілях проти онкологічних захворювань, сприяє придушенню ракових клітин.
  4. Вітаміни групи B і кальцій – роблять благотворний вплив на організм в цілому і зокрема на кісткову систему.
  5. Прибіотики – покращують мікрофлору кишечника, і благотворно впливають на імунну систему, особливо в період сезонних захворювань.

Ще він містить живильні і корисні речовини – жири, вуглеводи, натрій, марганець, мідь і цинк, необхідні для організму. На цьому достоїнства пасти не закінчуються. Практично кожен китаєць знає, як приготувати страву.

В продовження теми, чим корисний суп місо, варто відзначити – регулярне поїдання хоч незначно, але все ж знижує ризик захворювань серцево-судинної системи. Знижує артеріальний тиск. Зупиняє перебіг діабету другого типу. Покращує пам’ять і концентрацію уваги.

У людей, які регулярно включають у раціон місо – знижується почуття тривоги, вони менше схильні до стресу. Продукти, в основі яких міститься паста місо, безпечні для здоров’я. Але з-за великого вмісту солі, вживати їх потрібно обережно. Щоб не нашкодити собі, людям, страждаючим якими-небудь захворюваннями, варто проконсультуватися з лікарем.

Рецепти приготування супу

З’ясувавши, чим корисний суп, вчимося, як його готувати. Суп місо обходить по популярності навіть суші. Національне блюдо японської кухні народи Азії готові їсти вранці, вдень і ввечері.

Спосіб перший

Основою у цьому разі є два головних компонента:

  1. Паста місо.
  2. Бульйон даси.

Інше опціонально. Приготувати пасту в домашніх умовах неможливо. А тому доведеться навідатися в східну лаву і закупити все необхідне.

Інгредієнти:

  • паста місо – 100 г;
  • ріпчасту цибулю і моркву – по 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • солодкий перець (зелений) – 1 шт.;
  • водорості вакаме – 2 ст. л.;
  • оцет рисовий – 1 ст. л.;
  • овочевий бульйон – 1 літр;
  • соєвий соус і рослинна олія – 2 ст. л.;
  • зелений лук, кунжутне насіння – за смаком;
  • вугор копчений – 1 шт.

Приготування:

  1. Очищаємо, промиваємо, дрібно нарізаємо овочі. Спочатку цибулю обсмажуємо в каструлі з додаванням невеликої кількості рослинної олії.
  2. Додаємо подрібнену кубиками моркву, перець, часник.
  3. Зменшуємо вогонь до мінімуму, вливаємо рисовий оцет, тушкуємо вміст ємності до тих пір, поки продукти не стануть м’якими.
  4. Додаємо пасту місо, тушкуємо все разом ще хвилину, після чого додаємо рідкі компоненти – бульйон з соєвим соусом.
  5. На цьому етапі закладаємо в каструлю водорості, варимо все разом ще близько трьох хвилин на помірному вогні.
  6. Вугор, попередньо нарізаний тонкими скибочками, додаємо туди ж. Доводимо Суп до кипіння, перед самим виключенням додаємо дрібно нарізану зелень і злегка обсмажений кунжут.
  7. Даємо страві настоятися і подаємо до столу.

Спосіб другий

У приготуванні супу місо немає нічого складного. Головне, завчасно запастися всім необхідним і виконати дії, згідно з рецептом.

Інгредієнти:

  • бульйон дасі (рибний) – 1 літр;
  • тофу (соєвий сир) – 170 г;
  • біла паста місо – ¼ склянки;
  • водорості вакаме і зелена цибуля – за бажанням;
  • ламінарія вона ж морська капуста – пара смужок по 15 см;
  • рибні пластівці боніто – 1/3 склянки.

Приготування:

  • Бульйон можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Для цього кип’ятимо літр води, додаємо водорості, нарізані смужками, доводимо до кипіння.

  • Виймаємо ламінарії, солимо, додаємо боніто (порошок подрібненого тунця). Варимо на помірному вогні близько двох хвилин. Вимикаємо вогонь, даємо настоятися бульйону протягом 20 хвилин, після чого проціджуємо.

  • Можна зробити простіше: використовувати сухий концентрат, що продається в магазинах.

Спосіб третій

Приготування страв японської кухні, включаючи супу місо, здаються складними, але це не так. При бажанні порадувати своїх домочадців може кожен у будь-який час. При цьому не обов’язково відвідувати ресторан.

Інгредієнти:

  • бульйон рибний – 6 склянок;
  • лук зелений – 1 шт.;
  • соус соєвий – 3 ст. л.;
  • локшина рамен – 1 упаковка;
  • шпинат – 15 г;
  • тофу – 60 г;
  • оливкова олія – за смаком.

Приготування:

  • Підігріваємо бульйон (якщо немає рибного, можна замінити овочевим). Додаємо соєвий соус, оливкова олія і дрібно нарізані пір’я зеленої цибулі.

  • Невеликими кубиками нарізаємо тофу, обсмажуємо на оливковій олії, додаємо трохи соєвого соусу.

  • Коли бульйон закипів, додаємо локшину і продовжуємо варити суп до готовності.

  • За 10 хвилин до вимикання, додаємо промитий шпинат (нарізаний або цілісним листям) і обсмажені до золотистого кольору сир (його ще називають сир) тофу.

Варимо суп ще кілька хвилин. Вимикаємо, накриваємо каструлю кришкою, даємо настоятися і розливаємо по тарілках.

Спосіб четвертий

Це самий ситний, смачний і доступний в плані пошуку необхідних компонентів варіант. Суп будемо готувати з лососем.

Інгредієнти:

  • вода – 600 мл;
  • порошок дасі – 2 ч. л.;
  • паста місо – 4 ст. л.;
  • водорості вакаме (можна замінити іншими сушеними) – 15 г;
  • тофу – 150 г;
  • лосось (філе) – 200 г;
  • цибуля зелена – 1 пучок.

Приготування:

  • Заливаємо водорості водою, залишаємо на 2 години для набухання.

  • Кип’ятимо потрібну кількість води, розчиняємо порошок дасі, перемішуємо, залишаємо нудитися на повільному вогні.
  • Тим часом, очищену від шкірки рибу нарізаємо невеликими кубиками. Таким же чином подрібнюємо сир.

  • Місо і викладаємо пасту в окрему мисочку, наливаємо частину бульйону, перемішуємо масу до повного розчинення компонентів.

  • Однорідний бульйон перелити в каструлю, перемішуємо. Зменшуємо вогонь, закладаємо рибу та сир.
  • Проварюємо все разом ще три хвилини. Перед самим виключенням додаємо в каструлю дрібно нарізаний зелений лук.

  • Після того як азіатське блюдо настоїться і просочиться ароматом, подаємо до столу і дегустуємо.

В Японії є правило: перед подачею піалу з стравою накривають кришкою. Якщо вона сподобалася, після поїдання потрібно також закрити тарілку. Це означає, що смак припав до душі.

Підводячи підсумки

Корисну ферментовану приправу місо неодмінно варто тримати в кухонній шафці. У ній містяться речовини, що благотворно впливають на травну систему та організм в цілому.
Приправа містить в собі сіль, додаючи її в їжу, необхідно враховувати цей момент, щоб не зіпсувати смакові якості страви.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь