Як смачно і швидко засолити рижики в домашніх умовах

Час приготування: 60 хв

Кожен грибник знає, наскільки смачна закуска виходить з рижиків. Ми зараз розповімо, як в домашніх умовах швидко і смачно засолити цей благородний гриб.

Сухе засолення

Сухий засолення – це простий спосіб, завдяки якому можна швидко і смачно засолити на зиму гриби в домашніх умовах. Для процесу краще взяти велику і широку ємність, так як солитись гриби мають під гнітом, а ось вже готовий продукт можна зберігати в банках.

Запропонований покроковий рецепт з фото передбачає найпростіший набір інгредієнтів – це самі рижики і сіль. На 1 кг грибів потрібно 50 г солі.

Приготування:

  1. Рижиків відносять до благородних видів, тому в термічній обробці вони особливо не потребують. Але гриби потрібно почистити від лісового сміття, а якщо вони дуже брудні, тоді промити і обов’язково добре просушити. Це важливо, щоб гриби під час посолу не віддавали багато вологи, тоді вони зможуть зберегти свій натуральний смак.
  2. Підготовлені гриби кладемо в ємність капелюшками вниз, кожен шар посипаємо сіллю.
  3. Після зверху кладемо тарілку, на яку ставимо гніт. Солимо рижиків в прохолодному місці мінімум тиждень.

Важливо дотримуватися пропорції грибів і солі. Багато хто вважає, що рижики візьмуть солі стільки, скільки потрібно. Це абсолютно не так, і гриби можна пересолити, тоді навіть ніяке вимочування у воді не допоможе.

Гарячим способом

В домашніх умовах швидко і смачно можна засолити рижики на зиму гарячим способом. Закуска виходить не тільки смачним, але і з приємним лісовим ароматом. А сам рецепт дуже простий, якщо слідувати покроковим фото.

Для засолювання не варто використовувати оцинковану, алюмінієву або пластикову тару, так як при окисленні вони можуть виділяти токсичні речовини.

Інгредієнти:

  • рижики;
  • сіль;
  • часник;
  • лавровий лист;
  • зерна гірчиці (за бажанням).

Приготування:

  • Гриби перебираємо. Якщо капелюшки великі, то розрізаємо їх на 2-4 частини, а якщо маленькі, то залишаємо цілими. Заливаємо холодною водою і залишаємо на 3 години.

  • Каструлю з водою ставимо на вогонь і після закипання засипаємо рижики.
  • Знову доводимо до кипіння, гриби варимо 3 хвилини. У процесі теплової обробки знімаємо піну. Важливо рижиків не переварити, інакше вони втратять свій особливий лісовий аромат.

  • Потім гриби відкидаємо на сито, промиваємо під проточною водою і даємо їм час повністю охолонути.
  • Далі в підходящу ємність викладаємо рижиків шарами, при цьому кожен шар посипаємо подрібненим часником, сіллю, розкришеним на шматочки лавровим листом і за бажанням зернами гірчиці.

  • Прикриваємо гриби марлею, зверху кладемо тарілку, ставимо вантаж і прибираємо рижиков в холодильник.
  • Через 2 тижні пробуємо гриби на смак. Солоних рижиків можна зберігати в банках в холодильнику до 3-х місяців.
  • Солоні рижики особливо люблять прихильники вегетаріанської кухні, адже в таких грибах великий вміст рослинного білка.

Холодним способом

Засолити рижики в банках на зиму можна холодним способом. Такий рецепт знають багато господинь і з задоволенням діляться своїми фото з покроковим приготуванням. Тим, хто вперше збирається солити гриби в домашніх умовах без теплової обробки, варто запам’ятати, що до рижикам потрібно обов’язково додавати листя хрону.

Така зелень не тільки надає пікантний смак закуски, але і запобігає розвитку небезпечних бактерій.

Інгредієнти:

  • 6 кг рижиків;
  • 180 г часнику;
  • 300 г солі;
  • 3-4 листків хрону.

Приготування:

  • Гриби і листя хрону добре промиваємо, а часник просто очищаємо від лушпиння.

  • На дно широкої ємності кладемо листя хрону, а поверх зелені розкладаємо зубчики часнику.

  • Далі на часник самі викладаємо гриби капелюшками вниз і щедро присипаємо сіллю, на 1 шар – 2 ст. ложки солі.
  • Поверх солі знову розкладаємо часник, а далі повторюємо шари у такій же послідовності.

  • На верхній шар ставимо миску меншого діаметра, а у неї поміщаємо вантаж. Для цього можна взяти банку і наповнити її водою.
  • Накриваємо миску з усім її вмістом рушником і залишаємо в приміщенні на 24 години.

  • За цей час виділиться сік, і рижики повинні бути обов’язково повністю в нього занурені. Через добу переносимо гриби в прохолодне місце і залишаємо там вже на 2 тижні.
  • Після гриби розкладаємо по банках і зберігати при низьких температурах.

  • Якщо для засолювання грибів використовується дерев’яна діжка або бочка, то її потрібно обов’язково обробити – добре промити, пропарити окропом і розчином соди, а також бажано окур сіркою, щоб вбити всі шкідливі організми.

Засолювання рижиків – найсмачніший рецепт

Швидко і смачно засолити рижики в банках на зиму в домашніх умовах можна холодним способом, який дозволить зберегти їх корисні властивості. Але такий спосіб більше підходить для досвідчених любителів «тихого полювання», в інших випадках гриби краще попередньо відварити.

Вся справа в тому, що у кошику з благородним грибом можуть виявитися «помилкові» рижики, які отруйні. У процесі варіння небезпечні гриби розкладаються.

Інгредієнти:

  • рижики;
  • сіль;
  • часник;
  • листя чорної смородини;
  • перець горошком;
  • рослинна олія;
  • кріп.

Приготування:

  • Гриби очищають від бруду і лісового сміття, промиваємо, складаємо в каструлю, заливаємо водою, підсипаємо трохи солі і після закипання варимо 10 хвилин. У процесі варіння знімаємо піну.

  • Після рижиків відкидаємо на сито і залишаємо до повного охолодження.
  • До остигшим грибам додаємо кріп: можна використовувати не тільки одну зелень, але і насіння. А ще подрібнений часник, сіль і перець горошком.

  • Гриби з прянощами перемішуємо і викладаємо в банку, добре утрамбовуємо, щоб між рижики не залишилося просвітів.
  • Зверху грибів кладемо листя чорної смородини, вливаємо олію і закручуємо кришкою. Солимо рижиків мінімум тиждень в прохолодному місці.

  • З солоних рижиків можна зварити дуже смачний суп. Їх кладуть у суп замість солоних огірків, а для більш багатого смаку і аромату також додають розсіл, в якому гриби солились.

У вині

Щоб засолити рижики, потрібно як мінімум один тиждень, але є незвичайний покроковий рецепт з фото, завдяки якому вже через 2 години смачна закуска буде на столі. І здивувати близьких або гостей можна, якщо знати, як в домашніх умовах солити гриби на зиму у вині.

Інгредієнти:

  • 1 кг рижиків;
  • 100 мл оливкової олії;
  • 90 мл червоного вина (сухого);
  • 20 г солі;
  • 15 г цукру;
  • 20 мл французької гірчиці;
  • 1 цибулина;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 5 лаврових листочків.

Приготування:

  1. У киплячу підсолену воду кладемо вже очищені і промиті гриби, бланшируєм 5 хвилин.
  2. Після гриби ще раз промиваємо і якщо капелюшки великі, то ріжемо їх на шматочки.
  3. Кільцями шаткуємо цибулю, відразу відправляємо в каструлю, куди додаємо вино, гірчицю, сіль, цукор і оливкову олію.
  4. Доводимо суміш до кипіння і додаємо в неї гриби, варимо 5 хвилин.
  5. Як тільки гриби трохи охолонуть, перекладаємо в банки і залишаємо на 2 години на нижній полиці холодильника.
  6. Викладаємо гриби на красиву тарілку, посипаємо горошинами пряного перцю, прикрашаємо лавровим листом і подаємо до столу.
  7. Для засолювання ідеально підходять рижики з капелюшками в діаметрі 5 див. Такі гриби навіть після термічної обробки зберігають свою цілісність і дуже красиво виглядають на столі.

З дубовим листям

Засолити рижики на зиму в домашніх умовах можна з дубовим листям. Це перевірений десятиліттями покроковий рецепт з фото, завдяки якому можна швидко і смачно отримати неперевершену грибну закуску.

Інгредієнти:

  • 5 кг рижиків;
  • 250 г солі;
  • 200 г листя дуба;
  • 200 г листя чорної смородини;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 200 г свіжого кропу;
  • 200 г капустяного листя.

Приготування:

  1. На дно глибокої ємності висипаємо сіль, а зверху кладемо підготовлені до засолюванні гриби капелюшками вниз.
  2. Кожен шар грибів присолюємо, посипаємо горошинами перцю, а також кладемо дубове листя та листя чорної смородини.
  3. Останній шар злегка придавлюємо тарілкою і зверху ставимо гніт.
  4. Залишаємо гриби солитись на тиждень. Через 7 днів виступив зливаємо розсіл, а зверху кладемо капустяне листя.
  5. Солоні гриби зберігаємо в банках. Для цього ємності стерилізуємо, кладемо в них рижики і заливаємо розсолом з води і солі (на 5 л води – 100 г солі).
  6. Баночки з грибами герметично закорковуємо кришками і зберігати закуску при кімнатній температурі.

Про правильному зберіганні грибів скаже колір розсолу. Якщо він став сірим або навіть чорним, значить рижики почали псуватися, і їх потрібно обов’язково викинути. Розсіл повинен бути насиченого коричневого кольору.

З корицею

Засолити рижики в банках можна з корицею. Це незвичайний покроковий рецепт з фото засолювання грибів, але закуска дійсно виходить дуже смачною і ароматною.

Інгредієнти:

  • 1 кг рижиків;
  • 5 л води;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 2 бутона гвоздики;
  • 2 лаврових листа;
  • 2 листочки смородини;
  • 15 г солі;
  • 1 паличка кориці.

Приготування:

  1. Рижики зачищаємо від бруду, добре промиваємо і просушуємо.
  2. Воду доводимо до кипіння, після додаємо сіль за смаком, кладемо гриби і варимо 15 хвилин з моменту закипання.
  3. Відкидаємо грибочки на друшляк і залишаємо на той час, поки з них не стече вся рідина.
  4. Поки будь-яким способом стерилізуємо банки і кип’ятимо кришки.
  5. Готуємо розсіл. Для цього кип’ятимо воду, всипаємо в неї сіль, горошини перцю, кладемо лавровий лист і чорної смородини, а також паличку кориці.
  6. Як тільки сіль повністю розчиниться, закладаємо рижики і варимо 5 хвилин.
  7. Гриби разом з розсолом розкладаємо по банках, закатуємо кришками і після охолодження переносимо на зберігання в прохолодне місце.
  8. Отримати смачну грибну закуску можна всього за 2 години, правда, зберігати її можна всього кілька днів. Для цього гриби кладемо в ємність, щедро присипаємо сіллю і залишаємо на 2 години. З грибів зливаємо сік, що виділився, промиваємо, викладаємо на тарілку, поливаємо олією, посипаємо зеленню і подаємо до столу.

Якщо вам пощастило зустріти в лісі рижиків, то обов’язково приготуйте з них смачну закуску. Адже, як виявилося, засолити гриби в домашніх умовах можна швидко і просто. Але якщо вам не дуже подобаються солоні гриби, то їх можна замаринувати, приготувавши розсіл з додаванням прянощів і оцту.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь